Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 8 octombrie 2014

Ce spui de o vizita in... Ramnicu Valcea? Stiai ca are si o gradina zoologica?

Fir'ar! Avem destule orașe în România prin care ne grăbim să trecem, mereu cu alte treburi și gânduri mai importante care ne obligă să ne uităm după indicatoare, doar-doar vom ieși mai repede din acea necunoscută rețea de străzi, ca să ne vedem mai departe de drum. Ori dacă acele orașe pot fi ocolite, Slavă Domnului, pe o centură, nici nu ne mai sinchisim să le trecem pragul, simpla curiozitate fiind un motiv neînsemnat pentru a ne abate câteva minute de la ruta inițială.

Aceste orașe sunt cele de tranzit, "păcatul" lor cel mai mare fiind așezarea excelentă pe hartă, deci ideale pentru a fi trecute cu vederea de ghidurile și agențiile turistice; cine mai are timp sau chef de vizitat când urmează să treacă granița sau străbate munții ca să ajungă unde are treabă, într-o urbe mare și importantă?

Un astfel de oraș este Râmnicu Vâlcea. Ați auzit vreodată pe cineva că vrea să-și petreacă vacanța aici sau că există vreo ofertă atractivă de tip city break? Cui îi mai trebuie sau îi mai pasă de turism, când orașul e situat pe unul dintre cele mai circulate drumuri din țară (DN 7) și imediat ce se trece de el, venind dinspre Pitești, începe Valea Oltului, prilej de accelerat, dacă permite traficul, că urmează Sibiul, și știm cu toții cât e de promovat, de ce să mai pierdem timpul să ne oprim într-un oraș de care nimeni nu spune nimic?

Ei bine, vă zic eu acum.

Râmnicu Vâlcea este un oraș... interesant. Da, cred că acesta e cel mai potrivit termen pentru a-l descrie. Nu iese cu nimic prea ostentativ în evidență, dar nici nu pot să-l caracterizezi ca un oraș urât. Fără a avea clădiri prea înalte și putând să-ți faci o idee despre el, în nu foarte multe minute, doar străbătându-l, de la nord la sud, sau invers, cum preferi, pe strada lui principală (Calea lui Traian), ai putea să decizi că este un oraș liniștit, chiar relaxant. Prins între istoria bătrână și cea de dată mai recentă, nereușind să primeze una dintre ele, pare echilibrat, cumva atemporal, cumva imposibil de încadrat într-un timp bine definit, într-o epocă definitorie. 

Îl cunosc relativ bine, pe de o parte fiindcă am trecut de nenumărate ori pe aici și, da, am avut curiozitatea și răbdarea să-l străbat, fără să-mi pară vreodată rău, iar de pe altă parte, fiindcă i-am străbătut străzile un week-end întreg, când am bătut din ușă în ușă pentru a realiza un sondaj de interes local. De fiecare dată m-am simțit bine, mereu mă gândesc la Râmnic cu seninătate și nu cred că a fost vreodată când voit să-l ocolesc, mereu i-am devenit oaspete, măcar pentru a-mi astâmpăra foamea la River Plaza Mall. Cred că asta spune multe. Și de bine :)

De la parcul unde s-a auzit pentru prima dată imnul României la Casa Memorială Anton Pann ori de la Muzeul Satului Vâlcean la biserici vechi de vreo 7 secole, Râmnicu Vâlcea poate să îți răpească minute bune, dar cu folos. Mult mai mult timp poți petrece, însă, la... Grădina Zoologică

urs zoo ramnicu valcea

~

Cum ajungi? Complicat la prima vedere, ușor când ești la fața locului. 

Una dintre variante: pornești din dreptul mall-ului River Plaza și mergi pe strada General Magheru, cotești apoi dreapta pe Gib Mihăescu (o să îți placă pe aici, e un cartier frumos), treci calea ferată, iar la sensul giratoriu faci dreapta pe Bulevardul Tineretului, urmând ca la al doilea sens giratoriu să o iei spre stânga pe Lucian Blaga și, într-un final, să cotești dreapta pe Ostroveni, stradă pe care o urmezi până ajungi la intrarea în grădina zoologică, cu parcare în față, pe care o vei zări pe partea stângă. 

O altă variantă: dinspre Pitești, cotești stânga pe DN 67 spre Horezu - Târgu Jiu, apoi imediat cum treci Oltul cotești prima la dreapta, pe aceeași Ostroveni. La sensul giratoriu, nu cotești stânga, pe Bulevardul Dem Rădulescu, ci mergi tot înainte, la câțiva metri mai încolo, strada Ostroveni continuând spre stânga. Grădina Zoologică va fi curând, pe partea dreapta.


Odată ajuns aici, gata, redevii copil. Biletul de intrare costă 3 lei/adult, iar taxa foto e mai mult simbolică, de 1 leu, după cum casierița recunoaște că au instituit-o fiindcă vizitatorii doreau să facă poze și să plătească pentru acest serviciu :) Programul de vizitare este zilnic, din decembrie până în februarie - de la 9 la 17, iar din martie până în noiembrie - de la 8 la 20. 

Grădina nu este foarte extinsă, dar este bine pusă la punct, e curată și decentă cu animalele. Leii au fost vedete în martie 2014, când s-au născut în captivitate trei pui, iar urșii de aici sunt unii dintre cei mai frumoși, grași și jucăuși pe care îi poți vedea într-o zoo de la noi.

Pe drumul spre Sibiu, merită să te abați până aici, doar și pentru a vedea un obiectiv necunoscut din România (pe bune, oare câți români știu că există o grădină zoologică, chiar faină, în Râmnicu Vâlcea?) sau pentru a putea să te lauzi apoi că tu ești dintre cei care bagă în seamă orașele de tranzit. Oricare va fi motivația, satisfacția va fi de partea ta. O amintire în plus și un loc nou devenit cunoscut nu cred că strică nimănui :)

sarpe zoo ramnicu valcea caprioara zoo ramnicu valcea tigru zoo ramnicu valcea
tigru zoo ramnicu valcea leu zoo ramnicu valcea lama zoo ramnicu valcea
vulpe zoo ramnicu valcea broaste testoase zoo ramnicu valcea ponei zoo ramnicu valcea
urs zoo ramnicu valcea urs zoo ramnicu valcea urs zoo ramnicu valcea
pasare zoo ramnicu valcea bufnita zoo ramnicu valcea soim zoo ramnicu valcea
coati zoo ramnicu valcea cangur pitic zoo ramnicu valcea iepure zoo ramnicu valcea

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!