Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 4 octombrie 2014

La placinte... inainteee!

Despre București se pot spune multe, prea multe uneori, dar astăzi vreau să-l caracterizez doar în două privințe: este un oraș care oferă destule locuri unde nu ți-ar fi rușine să duci un străin, ba chiar unde merită să-l duci (obligat, forțat, numai și doar ca să-i schimbi niște prejudecăți); de asemenea, este un oraș plin de moldoveni, veniți de regulă la studii în Capitală și care nu mai pleacă niciodată. 

Există 4 locuri în București unde aceste două caracterizări se reunesc și îi dau orașului un aspect și un gust unic - "ăl mai fain di pisti Prut". 4 restaurante bucureștene poartă numele delicios de "La Plăcinte" și în ele poartă toată dragostea, voioșia și bunătatea (culinară și nu numai) a moldovenilor basarabeni. La Plăcinte este un lanț de restaurante deschis în 2007, în Republica Moldova, care odată ajuns în capitala României i-a dat o notă altfel, mai savuroasă, de care știu sigur că orașul avea nevoie. 

Primul restaurant care a schimbat gustul Bucureștiului și-a revărsat miresmele ispititoare la numai 5 minute de Piața Romană, pe Bulevardul Dacia, la numărul 20 . Amplasament excelent, dacă nu ești obișnuit cu hățișul Capitalei, halucinant la prima vedere, și foarte potrivit să ghideze turiștii către o masă cu gust de neuitat, după ce aceștia și-au ales deja hotelul, sper eu, de la sursa mea de încredere (informatii pe hotel-bucuresti.com).

Odată pătrunși în universul cald al restaurantului, s-au și teleportat într-o lume unde fumatul este interzis, mâncarea e gustoasă, muzica e voioasă, peisajul este vesel și confortul e perfect pentru viitoarele burți pline. Când orele strigă că e prea târziu să mai zăbovească, clienții deveniți deja prieteni nu se mai pot abține să nu exclame: "Trăiască moldovenii!" 


Nu cred că ar exista vreun străin care să nu se simtă binevenit la restaurantul "La Plăcinte". Îi va plăcea foarte mult și nu va ezita să se întoarcă în România, cât mai degrabă. Atât de ușor, doar cu o masă în locul potrivit, și am putea schimba percepțiile negative pe care le au alții despre noi. Nu știu, însă, dacă ar fi meritul României sau al Republicii Moldova pentru această reușită, dar niciuneia, nici celeilalte nu i-ar strica nițică promovare pozitivă. 

Nici românii nu s-ar simți mai prost la masa moldovenilor de peste Prut. Bucatele sunt bune, ca de la țară, și atmosfera este extrem de plăcută (de la muzica populară la decorul tradițional viu colorat). Singurul bai, că, deh, nu poate fi nimic perfect, sunt prețurile nițel peste cât ar merita: o citronadă la 1L costă 26 lei, o plăcintă cu brânză de vaci și verdeață (16 ron), un tort de ciocolată (10 lei) sau chifteluțele cu piure se iau la 19 lei. 

Pentru o experiență unică în Capitală, duceți-vă degrabă la niște plăcinte. Dacă aveți prieteni care au ceva mereu de zis împotriva moldovenilor (vai, vai!), duceți-i aici, dar musai nu-i refuzați unui străin o călătorie în Moldova via București. Gustoșenia de "La Plăcinte" și voia bună care transpare de peste tot ne fac și pe noi să ne simțim bine în România și să-i uităm, măcar preț de câteva îmbucături, numeroasele defecte, iar pe un străin îl va face, cu siguranță, să-și mai dorească încă o porție de mâncare, de ospitalitate, de România, de Moldova...

Iar dacă n-am reușit nicicum să vă fac deja poftă, apelez la ultima mea "armă" - ordinul! Atențiune, navigatori, la plăcinte... înainteee!

la placinte bucuresti la placinte bucuresti la placinte bucuresti
placinta la placinte bucuresti tort ciocolata la placinte bucuresti chiftelute la placinte bucuresti

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!