Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 27 octombrie 2014

Daca va tin salele, poftiti in cea mai vizitata pestera din Romania!

Cred că Peștera Muierii/Muierilor nu mai are nevoie de nicio prezentare. Sigur ați auzit de ea, probabil deja ați vizitat-o, dar dacă nu ați văzut-o până acum, profit de ocazie pentru a vă invita s-o faceți. Avem peșteri și mai frumoase, putem avea parte de ghidaje și mai inspirate la alte obiective turistice și, per total, putem avea parte de experiențe și amintiri mai savuroase în multe alte locuri din preafrumoasa noastră țară. 

Dar pentru o sumă decentă (10 lei/adult), putem să ne lăudăm, după ce am făcut cunoștință cu ea, că am văzut prima peșteră electrificată din România și, totodată, cea mai vizitată. În sine, nu este o realizare măreață, dar în panoplia noastră de reușite în viață va cântări, cu siguranță, destul de mult. Pentru că o vizită aici este memorabilă, fără doar și poate.

pestera muierii august 2014

~

Prin multe locuri mi-a fost dat să trec, pașii m-au purtat prin zone pe unde nici acum nu-mi vine să cred că am fost, multe am văzut și multe voi mai vedea... Dar până la cea mai recentă întâlnire cu Peștera Muierii, din august 2014, nu reușisem s-o uit, orișicâte amintiri se adunaseră în plus. Este, zic eu, o realizare mare pentru un obiectiv turistic popular. 

Cum puteam să uit cum vreme de circa 1 h, pe parcurs de aproape 1 km, am mers ba pe vine, ba cu spatele mult aplecat, de mă apucaseră durerile, ca la final să constat că trebuie să fac tot drumul înapoi, mă rog, mult mai lejer? Nu multe obiective turistice te solicită atât de mult!

Pe 10 august 2014, însă, cu mai multe experiențe la pachet și călită în diferite condiții mai severe, tot ce mi se păruse fantastic în urmă cu mulți ani îmi părea, acum, o joacă, o frumoasă amintire, un fleac. Cine vine pentru prima dată aici, însă, sunt sigură că va rămâne tot cu o amintire puternică!

De la scara care duce spre intrarea în peșteră, pe care o credeam cândva incredibil de lungă, acum putând fi parcursă lejer în 5 minute, până la galeriile joase, unde tot de-abia m-am strecurat, dar a căror chin mi s-a părut că a ținut foarte puțin și până la drumul înapoi spre parcare de la ieșirea din peșteră, printr-un peisaj drăguț, care se face în maxim 15 minute, deși inițial mi se păruse un efort în plus "inutil", Peștera Muierii vă va părea cu totul altfel la o a doua, a treia, a cine știe câta vizită. Dar pe prima, vă asigur, nu o veți uita poate niciodată! 

Deși nu era întâia oară când o vedeam, tot m-a marcat, mai avea un as în mânecă: Sala cu guano. Cum e posibil să vizitezi o celebritate care te întâmpină, mândră, cu o grămadă de rahat de liliac? Deci, cum e posibil așa ceva? :P

sala cu guano pestera muierii


Cum ajungi?

Vă recomand să vizitați peștera în extra-sezon, de preferință într-o zi lucrătoare. Orarul se respectă întocmai, cu intrare în grupuri ghidate de minim 4 persoane, din oră în oră. Așadar, dacă ați ajuns la 15:05, de exemplu, va trebui să mai așteptați până la 16 ca să puteți intra. Există bănci unde puteți sta, la intrarea în peșteră. Pe toată durata vizitei veți putea asculta ghidajul, căci informațiile sunt prezentate după ce toți turiștii s-au strâns în galeriile mai largi și după ce ghidul a făcut, în prealabil, liniște :) Programul de vizitare este zilnic, de la 9 la 20 (în intervalul mai-octombrie) și zilnic, de la 9 la 17, în restul anului. Deși există taxă foto (10 lei), nu e necesară achitarea ei, decât din exces de zel. 

Varianta 1

Cea pe care vi-o recomand, de fapt, datorită drumului pitoresc, este cu plecare din comuna Polovragi, pe DJ 655. Cel mai probabil, venind aici, o să mergeți și la Peștera Polovragi, prin urmare, pe această cale, cu asfalt foarte bun, scurtați distanța dintre cele două obiective și vedeți și o zonă frumoasă pe drumul de legătură dintre Baia de Fier și Polovragi. Există indicator spre Peștera Muierii, din Polovragi spre Baia de Fier.

Varianta 2

Din DN 67, care leagă Târgu Jiu de Râmnicu Vâlcea, se face drum direct spre Baia de Fier. Urmând tot înainte DJ 675C, fără să faceți stânga sau dreapta, veți ajunge curând la peșteră. Ea va fi pe partea stângă a drumului, cu acces printre două restaurante.

pestera muierii august 2014 scara pestera muierii august 2014 pestera muierii august 2014 pestera muierii august 2014
schelet urs pestera muierii pestera muierii august 2014 pestera muierii august 2014 pestera muierii august 2014
pestera muierii august 2014 pestera muierii august 2014 pestera muierii august 2014 pestera muierii august 2014

iesire pestera muierii


Prelungiți-vă șederea!

Dacă tot ați ajuns la Peștera Muierii, poate doriți să petreceți mai mult timp în zonă. Aveți ce vedea! 
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!