Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 25 octombrie 2014

Aici esti obligat sa fii cu nasul pe sus!

Nu mai țin minte de unde am aflat, iar internetul este astăzi plin de informații eronate, dar România are încă un motiv să se laude. Țara noastră e mândra posesoare a unui obiectiv unic în lume! Cea mai mică distanță din lume care poate fi măsurată între doi munți se poate admira în Cheile Oltețului!

Vă dați seama, altfel spus, că nu există nicăieri pe mapamond un alt loc unde doi munți să fie mai apropiați! Doar 50 m despart Munții Căpățânii de Parâng, în zona Cheilor Oltețului. Deși ar fi un obiectiv de maxim interes, turiștii nu vin aici ca să admire îngustimea cheilor, ci pentru a se reculege la mănăstire sau pentru a vizita o peșteră. Nimic de condamnat, dar câtă indiferență!

cheile oltetului

În Cheile Oltețului au fost destui români, care de-abia la fața locului s-au minunat de pereții de calcar înalți de 300 m, apoi s-au grăbit să viziteze faimoasa Peșteră Polovragi, nebănuind că se află într-un loc unicat. Pentru alții, cheile au fost Iadul pe pământ, nicidecum un Paradis de stâncărie. Mama Monicăi Columbeanu și-a pierdut viața aici, alții s-au rănit serios la cap. Nu e, deci, un loc prea prietenos, deși cu aspectul său te determină să caști gura!

Când ajungi aici, musai ține nasul pe sus. E atât de frumos să vezi cum doi munți aproape se îmbrățișează, dar în același timp e foarte sănătos, putând observa când vreo stâncă devine prea greoaie și evitând, astfel, o posibilă tragedie. Dacă pericolul iminent combinat cu frumusețea cheilor vizibilă de pe drumul forestier nu sunt suficiente, poți încerca o altă nebunie: canyoning prin râul "vinovat" de făurirea acestui colț de lume. 

Te încumeți, deci, să descoperi cheile-unicat?

Cum ajungi?

De pe DN 67, care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, se intră direct spre comuna Polovragi, în dreptul unui indicator lămuritor. Se merge tot înainte prin comună până se cotește dreapta, conform altor indicatoare, la câțiva metri de intrarea în Mănăstirea Polovragi. Se lasă mașina lângă gardul mănăstirii, pe maidan, apoi se merge înainte, pe jos, pe singurul drum mare vizibil, după o barieră. De aici încep deja Cheile Oltețului. Bucurați-vă, cu precauție!

cheile oltetului vedere manastirea polovragi cheile oltetului august 2014 cheile oltetului august 2014
cheile oltetului august 2014
cheile oltetului august 2014
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!