Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 19 octombrie 2014

Borsec, vara: Odă bucuriei!

Mi-e imposibil să descriu altfel decât printr-o imensă bucurie revederea unei stațiuni dragi în plin sezon estival. Ce altceva aș fi putut simți când am revăzut Borsecul, care m-a cucerit definitiv cu ruinele bătute de ploaie, acum în mijloc de iulie, extrem de înflorat, vesel, animat de oameni, însorit și cu poveștile pregătite să mă dea gata o dată pentru totdeauna?

borsec vara 2014

La întoarcerea de pe muntele Babei Dochia, călătoria înapoi spre casă, spre București, putea trece și prin Borsec. Și a trecut. Musai. Nu am regretat nicio secundă din popasul de două ceasuri.

Am revăzut, cu drag, Vila Riki, unde am petrecut o splendidă Sărbătoare Pascală, în aprilie 2014.

vila riki borsec


L-am revăzut, de data aceasta în toată splendoarea, pe mesteacănul pitic, plantă pe cale de dispariție, datând din epoca glaciară, protejată la Borsec.
 mesteacan pitic borsec


Am încercat, din nou, să intru în singura sinagogă dintr-o stațiune, dar în urma conversației cu actuala proprietară, care mi-a refuzat accesul fără o motivație anume (într-un final, nefiind evreică, a decis că asta e scuza perfectă), am fost nevoită să renunț. Rămâne, totuși, o experiență în plus, o discuție cu o unguroaică, în Borsec, pe care nu o s-o uit prea curând :)

Am savurat un frappe excelent la incredibila sumă de 4 lei, la restaurantul "Roua" (vezi foto 1), chiar la debutul promenadei. De la servirea ireproșabilă și o chelneriță simpatică la muzica din secole trecute care răzbătea din apropiere, a fost un alt moment care m-a apropiat, și mai mult, de Borsec. Pe promenadă, apoi, erau expuse mașini de epocă. Atât de bine se potriveau cu atmosfera din stațiunea harghiteană încât ar fi trebuit să rămână mereu acolo. Ele, singure, ar fi avut puterea să cucerească orice turist!

masina epoca borsec


Surpriza acestei întâlniri a fost, însă, Muzeul Apelor Minerale, unde pentru doar 2 lei/persoană, Borsecul mi s-a dezvăluit așa cum bănuiam că este cu adevărat: un loc al poveștilor și al informațiilor extrem de interesante, care își desconspiră secretele atunci când sunt istorisite de un om priceput. Kamenitzy Antal este ghidul perfect. Este fascinant în sine să asculți povești despre România din gura unui ungur, ungur care iubește locurile acestea parcă mai mult decât ar putea orice român! Și reușește astfel să te facă să iubești și tu locul unde ai poposit și să te întrebi, pe bună dreptate, de unde toată ura asta a românilor asupra ungurilor, de ce nu ne putem înțelege când împărtășim aceleași locuri frumoase?

De la dânsul am aflat că Borsecul este a doua stațiune ca vechime din România, după Băile Herculane. Cum stațiunea bănățeană este favorita mea, se înțelege oarecum de ce îmi place și Borsecul extrem de mult :D La fabrica din Borsec se produc 1 milion de litri de apă, iar primele sticle se închideau cu vezică de vacă. Ce înseamnă Borsec? "Brad tăiat". Bilbor, cu aerul cel mai curat din țară, s-ar traduce din slavă ca "brad alb". Vis-a-vis de muzeu se poate admira fosta policlinică - fostul Hotel Melik. Dacă vă permite buzunarul, îl puteți achiziționa cu 300.000 €. Viaductul celebru de la intrarea în stațiune s-a construit în 1954 și a fost destinat doar circulației pe cale ferată. Astăzi nu mai e folosit. Mare păcat! Iarna, cam 10.000 de schiori vin la Borsec, stațiune cu acele case unicat, în stil elvețian. Adăugați la aceste informații că stațiunea era, cândva, exclusivistă, ca Băile Herculane, când trebuia să fii cineva ca să poți să-ți petreci vacanța aici, unde la băi cânta fanfara, și aflați că doar Vasile Alecsandri și George Călinescu sunt singurii români care au scris despre Borsec, stațiune care s-a format, ca și alte zone din Ținutul Secuiesc, într-un vulcan! 

Vreți și mai multe povești? Borsecul mai are încă multe! Mergeți, așadar, la capătul promenadei, unde e și un mic părculeț, și intrați în Muzeul Apelor Minerale. De-abia atunci veți înțelege cu adevărat ce potențial are zona și cât de fascinantă este de fapt! 

reclama retro borsec ghid muzeul apelor minerale borsec sticle vechi borsec muzeul apelor minerale borsec

Ahhh... Foarte, foarte mult mi-a plăcut Borsecul și vara! Toamna cred că e o nebunie, iarna e sigur o împărăție în alb (are și pârtie!), iar primăvara știu deja, indiferent cât ar fi de plouat, reușește să te facă să te îndrăgostești iremediabil. Atât de mult îmi place aici încât i-am convins pe părinții mei să plece cu trenul 6 ore până la Toplița, apoi să se urce încă o oră într-un autobuz și să petreacă două nopți pe tărâmul de basm al Borsecului. Ce credeți, au regretat vreo clipă?


flori borsec parc borsec fantana borsec

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!