Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 29 septembrie 2014

In vizita la cea mai scumpa salina din Romania

salina praid harghita
Praid este pentru turismul românesc un exemplu de "Așa DA". Dacă un străin ar ateriza direct la Praid*, sigur n-ar înțelege de ce ne plângem de turismul nostru. Totul e foarte bine pus la punct, iar turiștii nu lipsesc niciodată, ba chiar mulți nici nu sunt români! Aș adăuga că ne-am priceput așa de bine să facem un obiectiv turistic important din Praid pentru că, fără supărare, ungurii și l-au promovat foarte bine; așa de bine încât, la plecare, turistul poate rămâne cu impresia că a fost frumos, dar supraevaluat.

Praidul se laudă, în principal, cu o salină. Până în 2009, a fost cea mai vizitată din România și îndrăznesc să cred că încă este, deși investițiile și promovarea intense din ultimii ani de la Turda o vor prinde curând din urmă, ba chiar o vor depăși, pe bună dreptate. Dată fiind faima sa deja îndelungată, nu ar trebui să mire că este și cea mai scumpă. Meritat ori ba, rămâne la latitudinea fiecărui turist în parte. Biletul normal, pentru 1 adult, costă 22 25 lei*, la care se poate adăuga taxa de parcare. Cum mai mereu cea mai mare comună din Harghita e plină de turiști, iar spațiul unei așezări tradiționale este limitat, întreprinzătorii locului au împânzit cam orice loc relativ mai larg cu așa-zise parcări, unde tariful pe o zi costă 10 lei, dacă nu te negociezi cu cel însărcinat să colecteze dările și îi menționezi că n-ai venit pentru ștrand, ci pentru salină :) 

capela salina praidDeși celebră fără doar și poate, ușor observabil și din numărul (prea) mare de tarabe cu suveniruri și alte nimicuri la prețuri de vedete, ea nu e chiar cea mai prietenoasă salină în care se poate intra. Prima mea tentativă de a o vizita, în urmă cu niște ani, a fost sortită eșecului, din simplul motiv că mi-a fost imposibil să înaintez mai mult de un pas de la intrare (o gură de tunel, având ca frontispiciu specifica urare a minerilor - "Noroc bun!"). Emana un miros atât de înțepător încât a fost pentru prima și singura dată până acum în viață când am simțit că mă sufoc instantaneu, că următoarea respirație va fi și ultima!

Am reușit, totuși, s-o cunosc, în iulie 2014.

*din păcate, este imposibil, cel mai apropiat aeroport e la 70 km distanță, la Târgu Mureș

~

Accesul în salină nu se face de la început pe jos, ci la bordul unui autobuz care pleacă, din jumătate în jumătate de oră (se respectă orarul!), din dreptul ghișeului de bilete, care se găsește oarecum vis-a-vis de intrarea cea cu amintiri crunte pentru mine. Puțin sub 3 minute durează călătoria cu vehiculul, apoi se coboară destul de multe trepte până la 120 m sub pământ, unde începe propriu-zis vizitarea. 

Dacă nu te afli la întâia vizită într-o salină, nu te aștepta să fii impresionat/ă. Nu deține amenajări foarte fotogenice și poți să fii gata de revenire la suprafață în maxim jumătate de oră, dacă nu urmezi vreun tratament, nu iei masa, nu faci vreun sport sau nu te distrezi în vreun alt mod. Totuși, nu vin degeaba aici peste 200.000 de turiști/anual și, în vârf de sezon, vreo 3.000/zi. Două laude importante ar trebui aduse salinei al cărui nume semnifică, din maghiarul Parajd, "pășune mică, cu iarbă":

1) se găsește în cel mai mare zăcământ de sare din România, care se întinde până la 3 km în adâncime; ca să înțelegeți mai bine dimensiunea, gândiți-vă că turiștii coboară doar 120 m și tot li se pare mult!

2) aici s-a deschis primul parc de aventură din Europa situat într-o salină! Escaladă pe sare, trasee la înălțime și zbor cu tiroliana imediat sub plafonul care ține în spinare o bună parte dintr-un deal, ce senzații!

Întoarcerea la lumină se face după urmărirea indicatoarelor de "EXIT" și urcarea unei alte serii de scări, apoi se face îmbarcarea tot într-un autobuz.

Pentru o vizită de cunoaștere a unei celebrități și o vacanță mai îndelungată în zonă, merită. Merită doar și pentru a vedea că există locuri în România unde turismul funcționează. E cu atât mai fascinant cu cât nu e Valea Prahovei sau Culoarul Rucăr-Bran! :) Până la urmă, hai să fim serioși, cum să nu merite să vii la Praid, mai ales dacă îi citim numele în engleză? Sună exact ca MÂNDRIE (pride), nici că s-ar fi potrivit mai bine un alt nume pentru un produs pe care-l putem exporta cu toată încrederea!

parc aventura salina praid muzeu salina praid salina praid
salina praid scari salina praid belvedere salina praid


Cum ajungi?

Comuna Praid este situată pe drumul dintre Târgu Mureș și Gheorgheni (DN 13A+DN 13B), la circa 10 kilometri de stațiunea Sovata. De la drumul principal care străbate comuna există indicator spre salină (dreapta, dacă veniți dinspre Tg. Ms., respectiv stânga, dacă veniți dinspre Gheorgheni). Tunelul de intrare în salină se află la mai puțin de 100 m de drumul național, pe partea stângă a străzii Banya. Vizitare cât mai plăcută, dragii mei navigatori!


Prelungiți-vă șederea!

Dacă tot ați ajuns la Salina Praid, poate doriți să petreceți mai mult timp în zonă. Aveți ce vedea și gusta! __________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!