Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 12 septembrie 2014

Inca un motiv pentru care merita sa traiesti in Brasov, nu doar sa vizitezi: Parcul Noua

lacul noua parc brasovDincolo de amplasamentul său genial, în mijloc de țară, aproape de marile atracții ale României și fix în cea mai faină zonă a sa, fără îndoială, Transilvania, dincolo de oamenii care, fără nicio supărare pentru restul, sunt altfel, dincolo de turismul la superlativ și stigmatul de oraș muncitoresc excelent gestionat, Brașovul este un oraș în care merită să trăiești, excepția de la repetata zicală "păcat că e locuită". 

Oricât ne-am supăra noi pe România, Brașovul ne face să-i uităm multe. Deși am fost în orașul de sub Tâmpa de nenumărate ori, fericită fiică a unui brașovean, tot reușește să mă surprindă de fiecare dată! Nu știu cum reușește, nefiind unul din orașele mari ale țării în care se pot ascunde multe cotloane sau locuri mai greu de descoperit, dar cel mai mult mă nedumirește cum de mă face să-mi doresc, din ce în ce mai abitir, să mă mut aici, deși teoretic n-ar exista loc mai bun în România ca Bucureștiul în care aș putea să trăiesc.

E greu pentru un bucureștean să se declare cucerit de provincie, dar zău că nu am unde să găsesc în București un loc ca Parcul Noua! 

Recunosc, sunt învinsă! Ai reușit, Brașovule! Ai un parc minunat, de care bucureștenii ar fi invidioși de ar avea habar. Fiind totuși departe de centrul tău istoric, încă nu e invadat de turiști, dar este unul din acele locuri care te enervează că nu sunt la tine în cartier, că nu poți profita de ele zilnic. Nu știu cât de bucuroși sunt brașovenii de Parcul Noua, de vreo doi ani reabilitat, după ani lăsat de izbeliște, dar eu am fost într-un extaz continuu când mă plimbam prin dânsul, pe la apus.

E mic, nu-i ca parcurile bucureștene unde te pierzi ore în șir, dar e la poale de munte, e pitoresc din cale afară și aventuros nevoie mare. Lângă parcul prevăzut cu un lac natural pe care te poți plimba la prețuri decente* cu bărcuțe și hidrobiciclete sub formă de lebede sau rățuște, există un parc de aventură, iar imediat după el, când va fi gata, se va redeschide grădina zoologică, care se pare că va fi cea mai modernă din România. Deci, cum să nu-ți placă un asemenea loc?

Vrei să faci grătar? Ai locuri special amenajate, chiar lângă pădure. Vrei o ședință foto romantică de nuntă? Urcă-te pe podețul care duce spre insulița artificală. Vrei s-o faci lată? Cațără-te pe o platformă de la intrarea în parcul de aventură și dă-te pe o tiroliană pe deasupra lacului! Vrei să respiri sănătate ori să te amesteci printre localnici pentru experiențe autentice? Pur și simplu, după ce ai văzut Biserica Neagră și tot centrul acela istoric superb, vino în Cartierul Noua! 

hidrobicicleta lac noua brasov hidrobiciclete lac noua brasov lac noua parc brasov
pod lac noua parc brasov lac noua parc brasov lac noua parc brasov
lac noua parc brasov tiroliana lac noua parc brasov tiroliana lac noua parc brasov

Cum ajungi?

La capătul Brașovului dinspre București, pe Calea București, la sensul giratoriu de lângă fabrica Ursus Breweries, există indicator spre Grădina Zoologică și Cartierul Noua. Doar urmând Strada Lacurilor și înaintând pe Stejarului, ajungi în câteva momente la parc și lac. 

Cu mijloace de transport în comun, se poate coborî din tren Regio la gara Dârste, ori la stația "Ștrand Noua" - fie cu autobuzul 17 de la Livada Poștei (de unde pornește bus-ul pentru Poiana Brașov), fie cu autobuzul 35 de la Gara Brașov.

Vezi amplasamentul exact în secțiunea "Locația", imediat sub articol.


*bărci cu vâsle: 10 lei/30 min; hidrobiciclete: 15 lei/30 min

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!