Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 27 septembrie 2014

In drum spre Lacul Rosu, nu uita sa faci un popas intr-o gradina exotica

parc dendrologic csiky gheorgheniGheorgheni este, în genere, o localitate de tranzit, prin care turiștii trec în viteză, grăbiți să ajungă la unele dintre cele mai faimoase obiective din România - Lacul Roșu, respectiv Cheile Bicazului. Cu trei străzi înainte de ieșirea din orașul harghitean, de pe DN 12C, un indicator încearcă din răsputeri să direcționeze spre stânga măcar o parte din turiști. Trec mulți, foarte mulți oameni pe această șosea, indiferent de anotimp sau sezon, însă nimeni nu ascultă de acea indicație.

Un localnic, însă, acum un secol, și-a pus tot sufletul în acel loc de care nimeni nu mai este astăzi interesat. Profitând de o moștenire, a cumpărat domeniul din jurul unui izvor recunoscut în zonă și a amenajat o grădină cu 185 de specii de arbori, lăsând la rândul său moștenire comunității din Gheorgheni un loc deosebit, cu efecte curative, oarecum exotic pentru împrejurimile care nu cunoșteau până atunci decât bradul. 

Mulțumită avocatului Csiky Denes Mor Eduard, Gheorgheniul a obținut un obiectiv turistic cu potențial, o oază de sănătate și relaxare, un loc de studiu, meditație și chiar învățare, un cadru ideal pentru amintiri de neuitat, un motiv perfect de mândrie pentru cei de-ai locului. Toate ingredientele pentru un colțișor de Românie din care tu nu poți să lipsești!

~

În 1909, Csiky nici nu bănuia cât o să crească reputația lacului din munte, de la vreo 20 km depărtare, dar nici că-i păsa. Pasionat de botanică până la obsesie, își crease... fericirea. Viața, însă, ca de fiecare dată, bat-o vina, avusese alte planuri pentru nea Csiky. Rămâne singur, cu șase copii, nevasta de 38 de ani fiindu-i răpită de neiertătoarea moarte. 13 ani mai târziu, se mută cu copiii în Ungaria, decizie care avea să-i bântuie întreaga existență; odată plecat, nu putea lua în bagaj și draga lui grădină. 7 ani suferă după dânsa, când moartea revine, aducându-i o oarecare alinare - va avea să se reunească, în cealaltă lume, cu universul de care era extrem de atașat. 

La 85 de ani distanță de când Csiky veghează de sus grădina care acum îi poartă numele, vizitatorul obișnuit simte cum natura îi duce dorul. Frunzele freamătă, copacii îl strigă, aleile se târăsc în căutarea lui, iar păsările se coboară din înaltul cerului, cât să vadă dacă nu s-a întors. Ce știu ele? Csiky a fost mereu aici și sufletul său nu va părăsi niciodată colțișor acesta de verde și preafrumos!  

Noi, cei străini de această grădină, ne putem bucura gratuit de dânsa oricând avem poftă. Putem urmări potecile amenajate sau ne putem strecura pe alături, printre tufișuri, perdele de vegetație și viață simplă. Doar venind în Gheorgheni, putem simți acea mare dragoste pe care botanistul-avocat a lăsat-o, de fapt, moștenire tuturor celor care se plimbă prin grădina inimii sale. 

În drumul tău spre Lacul Roșu, oprește-te să iei o porție de iubire. Lasă vedeta să aștepte și bucură-ți sufletul!

gradina csiky gheorgheni gradina csiky gheorgheni gradina csiky gheorgheni
gradina csiky gheorgheni gradina csiky gheorgheni gradina csiky gheorgheni

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!