Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 21 septembrie 2014

Indrazniti un citybreak in Oradea, inaintea unuia european!


~ Responsabil pentru fotografii: maestrul Sony DSC-HX60V ~


Știu că vă grăbiți să plecați din România, dar înainte să treceți granița, uitați-vă înapoi: tocmai veți lăsa în spate un oraș minunat, care ar fi un preludiu excelent pentru următoarea destinație. Știu, Budapesta e atât de aproape, Viena vă așteaptă cu savuroasa ei sobrietate; dacă vă uitați bine pe hartă, nici Praga nu e la mare depărtare. Dar Oradea e aici, are din toate câte puțin și, dacă-i acordați măcar o jumătate de oră, vă va cuceri într-atât încât la întoarcerea în țară vă veți simți obligați să-i dedicați mai mult din timpul vostru.

piata unirii oradeaÎn Oradea am fost de câteva ori și nu a fost dată când să nu-mi placă. Cu fiecare ocazie i-am promis că îi voi aloca măcar un city break de o zi, dar până acum am dezamăgit-o. Mereu am fost în trecere, bat-o vina că stă tocmai la graniță, la 600 (!) km de București, lângă un punct important de frontieră - Borș. Nici în prima zi de nou an școlar din 2014, când era animată de forfota elevilor care ofereau un spectacol în sine pentru cei care nu mai au tangență cu sistemul de învățământ, nu mi-am respectat promisiunea. Am petrecut doar câteva ore în dânsa, din care mai toate le-am dormit. Dar, cum se spune, noaptea e un sfetnic bun, am realizat în dimineața de 15 septembrie că nu sunt numai eu de vină pentru că n-am niciodată timp de Oradea pe cât, Slavă Domnului, ar merita. Cine a pus-o să fie mereu în calea celor mereu în pas de plecare? E prin definiție un oraș de tranzit, dar ferice de dânsa, are un potențial uriaș în a se transforma într-o destinație autentică de city break. Trebuie doar s-o vedem astfel.

Cum eu sunt îndrăgostită până peste cap de Oradea, dar conștientizez că mai nimeni nu are timp de ea, încerc să punctez câteva locuri (puține, dar de efect) pe care ar fi păcat să le ratați când tranzitați orașul de pe Crișul Repede. 


Dacă aveți doar o jumătate de oră la dispoziție

Cum spuneam și mai sus, e suficient. Suficient ca să vi se facă o poftă nebună pentru a vedea și mai mult din Oradea, să mă înțelegeți :) Vă oblig să ajungeți în centru (sunt indicatoare suficiente, dar dacă nu le vedeți cumva, urmați cursul Crișului Repede spre aval) și duceți-vă degrabă la Primărie. Musai să nu nimeriți într-o zi de luni că e vai și amar. Primăria este o bijuterie de clădire ce combină stilul eclectic cu cel renascentist și a fost construită la începutul secolului XX. Dar nu doar pentru un edificiu frumos v-am chemat până aici, ci ca să urcați în turnul Primăriei, înalt de 50 m. Accesul este imposibil în fiecare zi de luni, dar în rest, contra sumei de 5 lei, vă puteți asigura niște amintiri deosebite. Nu mai insist că TREBUIE să vedeți Oradea de sus, am arătat în 2013 de ce nu cred că ați putea rezista farmecelor ei, dar vă implor ca înainte să mergeți peste hotare, să aruncați un ochi asupra ei. Dacă veți spune apoi că nu a meritat, dați vina pe mine, nu pe Oradea! :)   

primaria oradea primaria oradea primaria oradea


Dacă aveți 1h-1h 30' la dispoziție 

Chiar dacă vă puteți răpi din timp ceva mai mult și îl puteți dărui preafrumoasei Oradea, tot nu scăpați de urcatul în turn. E un "must", cum zice englezul! Dar dacă tot sunteți în centru, în Piața Unirii, nu puteți pleca doar după o vizită la înălțime. Vis-a-vis de Primărie se află un vecin de-al său apropiat ca vârstă - Palatul Vulturul Negru, un splendid exemplar de stil secession. Pe cât de fain arată la exterior (bine a mai fost renovat!), odată pătrunși înăuntru (acces gratuit) o să rămâneți perplecși! 3 pasaje de o frumusețe rară vă asigură o plimbare de vis, care vă poate lesne aduce aminte de Pasajul Macca-Vilacrosse din București, dar fără acel iz ordinar de urină. Dacă nu vă grăbiți prea tare (sper că nu!), merită să vă opriți la o terasă, sub lumina atent filtrată de cupolele palatului.


palatul vulturul negru oradea palatul vulturul negru oradea palatul vulturul negru oradea
palatul vulturul negru oradea palatul vulturul negru oradea palatul vulturul negru oradea

palatul vulturul negru oradea


Tot în Piața Unirii, pe aceeași parte cu Palatul, găsiți un unicat european - Biserica cu Lună. Datând din 1790, lăcașul de cult ortodox se laudă cu un interior de un albastru care îl face sigur invidios pe Voroneț (deși acesta n-ar recunoaște niciodată :D), dar mai ales se mândrește cu un mecanism care arată fazele Lunii. Este vizibil din exterior, deasupra intrării, sub forma unei sfere care se deplasează în funcție de mișcările de rotație ale Lunii în jurul Pământului.


biserica cu luna oradea
biserica cu luna oradea

Dacă mergeți pe lângă Biserica cu Lună, pe strada General Traian Moșoiu și cotiți apoi pe prima stradă la dreapta (Mihai Viteazu) veți descoperi încă puțin din farmecul și istoria orașului. În perioada interbelică, 20% din populația Oradei era evreiască. Mulți dintre evreii bihoreni au fost deportați în cel de-al doilea Război Mondial, printre care și Miklos Nyiszli, care a devenit asistentul maleficului Mengele la Auschwitz. A supraviețuit și a scris o carte cutremurătoare despre activitatea sa de medic legist, meserie pe care avea să n-o mai practice niciodată după cele văzute în lagărul de exterminare. Am citit și eu această carte; dincolo de povestea impresionantă, transpare și o mare dragoste pentru Oradea cea dragă autorului. Astăzi s-au păstrat 6 sinagogi în Oradea, din care niciuna (momentan) nu e obiectiv turistic propriu-zis. Dacă aveți ocazia să vedeți măcar una dintre ele, nu vă sfiiți. Eu am reușit să pătrund în Sinagoga Ortodoxă Mare, de pe strada Mihai Viteazu 6. Superbă la exterior, după ani de zile în care tot în restaurare o văzusem, minunată în interior, deși renovarea încă n-a ajuns-o și aici. În timp, când cine știe când se vor aduna banii necesari, sinagoga aceasta va fi uimitoare. Merită să vă opriți câteva clipe, chiar și numai pentru a reflecta asupra istoriei orașului și a unui popor care a contribuit masiv la ce înseamnă România astăzi. 

sinagoga ortodoxa mare oradea
sinagoga ortodoxa mare oradea

Dacă aveți 2h sau mai mult la dispoziție

La câteva minute de Gara Centrală și pe partea cealaltă a Crișului față de obiectivele de mai sus se află Complexul Baroc din Oradea, cel mai important de acest gen din România. Pe lângă tot ce v-am propus să vedeți deja, adăugați pe listă și Bazilica/Catedrala Romano-Catolică, cu Palatul Episcopiei Romano-Catolice/Palatul Baroc în aceeași curte-parc, și vis-a-vis de ele - Șirul Canonicilor.

Cel din urmă vă asigură o plimbare de neuitat, cale de circa 250 m, pe sub 57 de arcade care unesc 10 clădiri. O imagine care odată văzută, greu vi se va putea șterge din memorie. Peste drum, pe strada Șirul Canonicilor, puteți intra pe ușa laterală în cel mai mare edificiu baroc din România. Simplă la exterior (și în continuă restaurare), biserica de sfârșit de secol XVIII este izbitor de încântătoare la interior. Este uimitoare, este desăvârșită! Ce să mai, cuvintele sunt de prisos! În aceeași curte cu biserica se află încă Muzeul Țării Crișurilor (s-a iscat un scandal cu mutarea sediului în cetatea orașului), în fostul Palat Episcopal. Deși ar avea nevoie și dânsul de o renovare, nu pot nega, amintește atât de bine de palatele austriece încât nu se poate să nu vă placă de el câtuși de puțin. În jurul său se învârte un părculeț frumușel, cu un amfiteatru și scări monumentale. Istoria pare foarte palpabilă aici, tocmai și pentru că încă n-a intervenit mâna modernă de restaurator. Romantism la superlativ, pentru doritori. 

sirul canonicilor oradea sirul canonicilor oradea bazilica romano catolica oradea
bazilica romano catolica oradea bazilica romano catolica oradea catedrala romano catolica oradea
amfiteatru palatul baroc oradea palatul baroc oradea catedrala romano catolica oradea

sirul canonicilor oradea

palatul baroc oradea


Dacă mai puteți zăbovi în Oradea, mergeți și la cetate (mai ales după ce se vor încheia toate renovările) sau la grădina zoologică. Puteți lua masa, dacă doriți ceva deosebit, la Casa Piraților (prețuri piperate, dar un decor demn de un navigator la bord :D) și puteți înnopta la 5 minute de Primărie, la Pensiunea Avalon cu 130 lei/noapte/cameră triplă/3***.

~

Indiferent ce ați alege să vedeți mai întâi în Oradea, încercați să n-o mai ignorați data viitoare când aveți drum prin sau pe lângă ea. Are o multitudine de clădiri extraordinare, puteți merge și la nimereală fără să vă pară rău. Hai, îndrăzniți, Oradea poate fi micul dejun într-o zi în care orașe mai mari și mai ofertante vă așteaptă! 

teatru oradea


crisul repede oradea

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!