Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 9 septembrie 2014

Paradox romanesc: cum sa fii un anonim cu nume celebru - Horezu

Căsuțe prăfuite își dau coate când mai trece vreun străin prin fața lor. Zâmbesc știrb când sunt fotografiate, apoi se rușinează că nu au fost pregătite pentru rarul eveniment. Își etalează mai cu mândrie balcoanele, atunci când sunt, totuși, apreciate. Apoi vine ploaia, vântul, rafale de durere; se chircesc sub poverile prea grele, dar rezistă încă o dată. Au supraviețuit de atâtea ori în lunga lor existență încât toanele vremii li se par suportabile; măcar alungă, temporar, monotonia.

Astfel credeam că gândesc casele de pe strada Unirii, din Horezu, județul Vâlcea, atunci când pășeam pe lângă ele, certându-mă cu ploaia și vântul care o luaseră razna într-o zi de vară ce se purtase până atunci foarte frumos. 
Mă certam în gând (cu ce folos oare?) și cu viața asta nedreaptă. Dacă n-aș fi știut unde mă aflam, m-aș fi păcălit foarte ușor crezând că mă plimb printr-un orășel de provincie uitat de lume, lipsit de viață, condamnat să putrezească. 

Ce ironie! Un pic mai încolo, în aceeași localitate, turiști de pretutindeni se opresc, fotografiază, cumpără. Oale, frumos zis - ceramică. Aici e tot Horezu. Un sit urban - monument istoric. Fratele mai mic nebăgat în seamă.

strada unirii horezu

De pe șoseaua principală DN 67, ce leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, se desprinde pietonala Unirii. Teoretic ușor de observat, practic greu de dibuit. Dacă nu privești spre clădirile noi de pe partea stângă cum vii dinspre Râmnic, nu spre blocuri și alte betoane, poți remarca semnul de monument istoric (acel pătrat într-un romb), singurul care-ți dă de bănuit că ceva nu este în regulă cu mica despărțitură dintre două case. Deși urmează o promenadă, aici nu există suveniruri, cafenele și agitație. Este o stradă veche, cu atmosferă greu de replicat, uitată de turiștii deja cuceriți de ceramica vestită a orașului pe a cărui hartă a avut ghinionul să apară.

Cine să mai aibă ochi și pentru strada Unirii din Horezu, când atâtea decorațiuni și modele de vase și alte câte și mai câte obiecte din lut se întrec în a capta ochiul celui străin de aceste locuri?

Ca urmare a nedreptei izolări, deși e inima unui oraș prosper și, culmea, turistic, strada e bolnavă și are nevoie urgentă de un medic. După ce s-ar remedia problemele interne, ar trebui să intervină un doctor estetician priceput, care să facă minuni. 

pietonala horezu sit urban horezu sit urban horezu strada unirii horezu

Alături, la intersecția străzii Independenței cu Brâncoveanu, mai plânge o "fetiță cu chibrituri" - Biserica Veche din Horezu. A apărut pe lume la începutul anilor 1800, cu un preafrumos chip pictat în icoane. Ar avea și ea nevoie de un vraci. E păcat să ai riduri pe o față atât de arătoasă. 

Dar cui să îi pese când oalele strălucesc la soare?

biserica veche horezu biserica veche horezu biserica veche horezu biserica veche horezu

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!