Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 6 septembrie 2014

Ceahlau: De pe poteci de legenda, inapoi in prezent

Cu povestea Babei Dochia în minte, este mult mai interesant să dibuiești drumul prin ceața de pe vârf de munte. E scuza perfectă pe care a găsit-o Ceahlăul ca să ne îmbuneze că nu ne poate oferi priveliștile senzaționale, de care uneori e în stare. Nu le poți avea pe toate în viață! N-am primit panorame, dar ne-am mulțumit să vedem cum e să faci parte dintr-o legendă, pentru câteva ore. 

Plecând de la Cabana Dochia spre Cabana Fântânele și stațiunea Durău, parcă simțeam în spate avertizarea rece a personajului de legendă, spunându-ne să ne întoarcem la adăpost, ca să nu riscăm un rol într-o viitoare poveste nemuritoare. Am ascultat, parțial, glasul Dochiei și nu am urcat pe vârful Toaca, pierdut undeva în marea de alb și ploaie, ci ne-am grăbit să coborâm spre locurile unde n-aveam nevoie de cojoace. 

peisaj ceata ceahlau

Cu pelerine în lipsa cojoacelor Dochiei și cu bețe de trekking ca arme pentru a schimba istoria, ne-am strecurat prin ultimele capitole ale legendei Babei Dochia. Probabil, dacă și ea ar fi avut pelerină și un băț de sprijin, n-ar mai fi fost ceea ce este astăzi: o stâncă împietrită pe vecie pe muntele care a păcălit-o.

Așa cum era de așteptat, cu cât coboram mai vertiginos, cu atât vremea începea să-și revină, să fie acea primăvară înșelătoare care o făcuse pe Dochia să-și lepede cojoacele. Deși sus domnea ceața și orele serii se apropiau cu repeziciune, alți turiști dornici să ia și ei parte la poveste urcau de-abia acum spre cabana de la 1750 m. Unii se opriseră la Fântânele, o cabană desprinsă din fotografiile vechi, alb-negru, ale părinților și bunicilor noștri de prin anii '70-'80, care surprindeau zâmbete și oameni slabi în fața adăposturilor montane, multe astăzi dispărute în urma incendiilor. Merită un popas aici, la urcare sau la coborâre, indiferent, cu o bucățică de Ceahlău vizibilă în stânga, dintr-o poieniță din care nu te-ai mai da plecat. Într-o oră, povestea avea să ajungă la final și noi reveneam la civilizație, în prezent, nu înainte de a mai arunca un ochi asupra Ceahlăului și făcându-i cu ochiul Dochiei ;) 

Câți munți îți oferă oportunitatea de a trăi, pe viu, o legendă? Ceahlăule, ai dat lovitura! 

echipament ploaie ceahlau statie meteo ceahlau statie meteo ceahlau
traseu ceahlau traseu ceahlau peisaj ceahlau
cusma dorobantului ceahlau traseu ceahlau la morminte ceahlau
la morminte ceahlau cabana fantanele ceahlau cabana fantanele ceahlau
cabana fantanele ceahlau peisaj ceahlau peisaj ceahlau

~

Traseul (pe scurt) - marcaj: bandă roșie:

Cabana Dochia - Vârful Lespezi (1802 m): 10 min
Vârful Lespezi - stația meteo de sub vârful Toaca: 20 min
stația meteo - Cușma Dorobanțului: 1 h
stânca Dorobanțului - La Morminte (1420 m)*: 15 min
Morminte - Cabana Fântânele: 45 min
Cabana Fântânele - stațiunea Durău: 1 h
_________________________________________________________

TOTAL: 3h 30'

! ATENȚIE: Orele sunt prezentate doar ca să vă faceți o idee, nu vă luați exclusiv după ele. Variază în funcție de condițiile meteo, condiția fizică, echipament etc !
*în memoria ostașilor ce s-au jertfit pentru apărarea patriei în cel de-al doilea război mondial, 1944, în locul "Curmătura" de pe Muntele Ceahlău

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!