Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 15 august 2014

Sovata, tinutul lacurilor sarate si a padurilor fermecate

Bucuroasă mi-a fost inima să văd că vara mai există români care nu dau iama pe litoral sau prin străinătățuri, ci își petrec concediile într-o stațiune cândva celebră pentru tratarea infertilității, dar care astăzi, părtașă soartei tuturor stațiunilor balneare, este considerată, în accepțiunea largă, destinație dedicată exclusiv vârstnicilor.

lacul ursu sovataMi-a plăcut să văd multe fețe tinere în Sovata, familii cu copii sau îndrăgostiți plimbându-se de mână, dar totodată m-a deranjat avalanșa de turiști într-o stațiune relativ mică. Pentru cine nu are mult răgaz să guste din savoarea mureșană (veșnica mea problemă), e destul de complicat să jonglezi printre pâcluri de vilegiaturiști care par să n-aibă nicio grijă și, bineînțeles, nu se grăbesc nicăieri. Dar mulțumită autorităților locale, am găsit nu prea târziu un loc de parcare (plătit) și am putut lesne colinda prin cea mai importantă atracție turistică a Sovatei, datorită traseelor bine întreținute.

Concluzia o dezvălui de la început: Sovata nu e locul de care să te saturi în câteva ore. Nu degeaba era atât de populată la mijloc de iulie. 

Nu doar generoasele oferte de tratament atrag turiști la Sovata. Aici te poți plimba cu un trenuleț pe roți la bordul căruia faci turul stațiunii, poți să te dai cu mocănița până în satul Câmpu Cetății, poți să te delectezi la numeroasele terase sau poți să înfuleci un porumb fiert ori o vată pe băț ca la orice bâlci neaoș. Sau poți să vizitezi gratuit Rezervația Naturală Lacul Ursu și Arboretele pe sărături.

Chiar în centrul stațiunii se deschide o alee ce poartă orice curios pe un tărâm pe care nu-l va uita niciodată. Atât de fain este! 79 ha, din care 73,3 de păduri și 5,7 de lacuri, sunt cele mai frumoase porțiuni din Sovata, unde o plimbare este oricând binevenită. 9 obiective sunt cuprinse în acest areal, fiind legate magistral de alei pe care nu-ți rupi picioarele, având la îndemână coșuri de gunoi, plăcuțe informative, balustrade, băncuțe și pontoane. La două dintre ele (Lacul Mierlei și Pârâul Sărat) amenajarea este mai slăbuță, dar nu e nici aici motiv să dai înapoi. Cu puțină grijă la noroi, aventura e în toi! :) Iar la Pârâul Sărat, vă dau un pont, stau femeile topless. Dar să nu mai ziceți la nimeni :P

Dar despre ce tot vorbesc aici? Despre păduri care par să ascundă mistere pe care e musai să le descoperi, despre Lacul Ursu, Lacul Aluniș, Pârâul Sărat (arată ca un lac secat sau un iaz de decantare, depinde de preferințe :D), Lacul Mierlei (aici a ajuns doar Ionuț, întrebați-l pe el cum este :P), Lacul Roșu, Lacul Verde, Lacul Paraschiva, Muntele de Sare și "Vechiul" Munte de Sare. În apropiere de acest areal se mai află Lacul Negru (se vede din strada Bradului) și Lacul Tivoli/Tineretului, dar acestea două nu aparțin de rezervație, sărăcuțele!

Lacul Roșu al Sovatei, spre deosebire de celebrul județului vecin, și-a luat numele de la milioanele de crustacee de culoare roșie care ar trăi în dânsul. Nu am văzut vreunul, probabil și pentru că în lac bălăceala era în toi, dar nici roșu nu mi s-a părut sau... trebuie să-mi pun ochelari. Lacul Verde ar fi așa datorită reflectării copacilor din jur, dar conform acestei explicații, toate lacurile Sovatei ar putea avea același nume.

Vedeta de necontestat rămâne, însă, Lacul Ursu (foto sus). Este cel mai mare lac heliotermic din lume și unicul în Europa! A fost supranumit "Marea Moartă a Europei" și are forma unei blani de urs întinse în fața unui șemineu :) Deși este lac sărat, pârâiașele care îl alimentează aduc apă dulce, care se depune într-o peliculă suficient de groasă la suprafața lacului, ajutându-i apa sărată de dedesubt să se mențină caldă până la... 50 de grade! În toiul verii duce spre 30-34 grade în subteran, deși la suprafață este mult mai rece. Din fericire, zona este cât de protejată se poate. Îmbăierile sunt permise doar într-un anumit interval (după ora 10 dimineața și până spre ora 19), pe o bună bucată din lac scăldatul este interzis și porțiunea este barată cu o plasă, iar lacul este permanent monitorizat video și oricine poate vedea, online, dacă îndrăznește cineva să atenteze la unicitate.

Acestea fiind zise, eu mă retrag pentru a visa din nou la ținutul lacurilor sărate și a pădurilor fermecate, vă invit să mă însoțiți parcurgând imaginile următoare, dar musai planificați-vă o descoperire și pe propriile picioare. Promit că Sovata nu vă va dezamăgi!

alee padure sovata alee padure sovata muntele de sare sovata paraul sarat sovata
muntele de sare sovata muntele de sare sovata lacul rosu sovata lacul rosu sovata
lacul alunis sovata lacul verde sovata lacul verde sovata alee padure sovata lacul paraschiva sovata

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!