Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 2 august 2014

Doua obiective nestiute de nimeni, din Galati si Tulcea, au renascut!

Sunt porturi la Dunăre; și cu asta am spus totul despre turismul din Galați și Tulcea. Au deja suficient cât să atragă turiști, la ce le-ar mai trebui o clădire proaspăt restaurată de care, teoretic, sunt interesate doar câteva persoane? Ei bine, ambele se pot lăuda cu sinagogi readuse la ființă, bijuterii arhitecturale care ar impresiona pe oricine, indiferent de religie, dacă ar avea totuși, cineva, interesul să se uite la ele! 

Astăzi, 2 august 2014, blogul la bordul căruia vă aflați împlinește 4 anișori de existență. O parte deloc de neglijat din poveștile depănate aici este dedicată, de aproximativ 2 ani, unor obiective neturistice prin definiție, dar care ar putea ridica enorm turismul de la noi - sinagogile din România. Avem încă destule (în jur de 100), iar cei interesați de ele sunt, de obicei, turiștii străini. România a avut una dintre cele mai mari comunități evreiești din Europa și noi nu avem circuite dedicate monumentelor evreiești din țară?!
Sper că în curând, cu noile investiții în reabilitarea templelor mozaice, această situație imbecilă se va remedia.

Cu 2 zile înainte de aniversarea de la bord, ca un cadou primit în avans, doamna Lefter Lidia mi-a dat o veste minunată: sinagoga din Galați, cu care făcusem cunoștință în urmă cu 1 an doar din spatele unui gard, renăscuse! Oh, oh, oh... și cât de frumoasă s-a făcut! Incredibil! Oare câți dintre cei care merg la pescuit au habar că în spatele unor blocuri se adăpostește o minunăție de clădire?
Astăzi, am mai primit un cadou. Tot Lidia mi-a readus-o în atenție pe sinagoga din Tulcea, pe care o salutasem într-o seară, printre zeci de schele, tot acum 1 an. Pe 22 august 2014 va fi inaugurată singura sinagogă încă funcțională din Dobrogea și unica în România ca arhitectură! Oare câți dintre cei care se lasă impresionați de senzaționala Deltă a Dunării știu că pe malul ei îi așteaptă ceva cu o forță de atracție pe potrivă? 

Cu asemenea vești, zic să tot petreci și să ai motive de sărbătoare! :) Dar, cum se zice, vorba multă, sărăcia omului, haideți să vă arăt exact despre ce vorbesc:

sinagogi galati tulcea

Sinagoga din Galați
Buna ziua . Numele meu este Lefter Lidia si sunt din Galati. Astazi am gasit din intamplare blogul dv,si am vazut materialul despre sinagogile din Romania . Sinagoga din galati este complet renovata in acest moment si ea poate fi vizitata cu un telefon in prealabil pentru a putea fi cineva prezent.In ultimele luni vin frecvent grupuri mai mari sau mai mici de vizitatori. Datorita faptului ca si in Galati ,ca mai peste tot in tara aceasta comunitate a ramas foarte mica si in general cu oameni foarte in varsta este destul de greu sa fie cineva 8 ore pe zi prezent la templu.
Numarul meu de tel. este 0752/736.523 si cunosc foarte multe despre Comunitatea evreilor din Galati intrucat ceea ce vedeti ca s-a realizat cu acest templu este opera mea si a salariatilor mei. Am fost timp de 2 ani cei care am renovat aceasta sinagoga,si in acest moment fac voluntariat pentru comunitate. Imi face o reala placere si mie si dlui presedinte al comunitatii din Galati publicarea acestor fotografii. Se poate suna la mine sau la dl. dr. ing. Blumer Sorin - presedinte al Comunitatii Evreilor din Galati -, tel 0752/500.042.
Va atasez cateva poze dupa finalizarea lucrarilor. Sper sa va faca placere si daca aveti intrebari va stau la dispozitie. O zi frumoasa.

sinagoga galati sinagoga galati sinagoga galati sinagoga galati

Deci, ați reținut, dacă vreți să vedeți ceva frumos în România, în țara noastră unde mulți spun că nu ai ce vedea (ba, pardon!), dați un telefon și amânați-vă puțin întâlnirea cu Dunărea. Sigur fluviul poate aștepta :D Sinagoga o găsiți pe strada Dornei la nr. 7-11. De la sensul giratoriu de lângă faleză și Biserica Precista (unul dintre cele mai tranzitate locuri din Galați), urcați pe Bulevardul Prelungirea Traian, apoi continuați pe strada Traian până dați pe dreapta de strada Dornei.

~

Sinagoga din Tulcea

De la sensul giratoriu din fața Hotelului Delta (situat pe malul Dunării, lângă Muzeul de Artă), mergeți câțiva metri pe strada Păcii, apoi cotiți dreapta pe strada Babadag. Minunăția o găsiți la nr. 71-73.

sinagoga tulcea sinagoga tulcea sinagoga tulcea

surse foto:
Galați: Lefter Lidia, via e-mail
Tulcea: Facebook

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!