Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 21 august 2014

Manastirea Hurezi este unul din locurile care ar trebui trecute in definitia Romaniei

manastirea hurezi unesco3 secole au trecut într-o clipită pentru timpul mereu pe fugă. În 300 de ani s-a format cea mai frumoasă țară din lume (România, cum care?), s-au purtat două războaie mondiale, s-a ajuns pe Lună, s-a inventat internetul, s-au născut și au murit oameni pe care istoria nu-i va uita niciodată - Einstein, Napoleon, Jules Verne, Winston Churchill, Michael Jackson sau Steve Jobs fiind doar câțiva dintre ei.

Pentru noi, mai toți acești ani sunt ai fanteziei, imposibil de cunoscut și retrăit, exclus de a apuca încă pe atâția care vor urma, dar în toată această nebuloasă știm sigur când a început totul - în anul fatidic 1714, când un mare om s-a retras din infinita curgere a vieții. 

La 3 secole de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu, anul 2014 îi e închinat. Nu e, deci, ocazie mai bună să fim prezenți la opera sa cea mai însemnată, o mică parte din moștenirea pe care a lăsat-o lumii din care a făcut și el parte, acum 300 de ani. 

Așadar, nu încape discuție, în 2014 e musai să ajungem la Mănăstirea Hurezi!

~

După atâta vreme, dintr-un om a mai rămas doar o amintire întreținută de paginile cărților și de cele câteva "suveniruri" răsfirate prin sudul României. Și totuși, din miliardele de oameni care s-au perindat pe acest pământ în peste 109.000 de zile, prea puțini au fost capabili să lase în urma lor ceva de durată, care să nu expire nici la sute de ani de la dispariția lor ca ființe. Brâncoveanu a fost unul dintre acei foarte puțini...

În Oltenia de Nord ne-a lăsat moștenire o bijuterie, pe care oricine o poate purta în inima sa, indiferent de statut sau venit. Putea să aleagă oricare alt loc, dar l-a ales tocmai pe acesta și... bine a făcut! Într-un tărâm fascinant, de o frumusețe răpitoare transpusă în salbe de munți și dealuri, Constantin Brâncoveanu a ridicat, între 1690 și 1697, o impresionantă mănăstire, devenită astăzi monument Unesco și recunoscută ca fiind cel mai mare și cel mai bogat ansamblu de artă brâncovenească

Hurezi îi e preafrumosul nume și ușor se poate ajunge la dânsa, la bordul unei mașini oarecare. Venind dinspre Râmnicu Vâlcea pe drumul spre Târgu Jiu (DN 67), chiar cu un pas înainte de a intra în orașul Horezu și de a-i zări plăcuța de intrare, drumul județean 669 cotește dreapta și trebuie urmat. Trecem prin satul Romanii de Jos și, la bifurcația semnalizată cu indicator, o luăm spre dreapta, curând măreața mănăstire apărându-ne în față. 

Putem parca aici sau mai încolo. Trecem pe sub prima poartă și urcăm o alee în pantă. Ajungem la a doua poartă, unde putem parca în stânga sau ne continuăm drumul și nimerim într-o curte, unde zărim chilii mari și o parcare aidoma, ultima variantă unde putem alege să parcăm. Mai avem o poartă de trecut și frumusețea se dezlănțuie: o curte nici mare, nici mică, "drăgălășită" de flori, în punctele esențiale, decorațiuni dantelate ce poartă semnătura lui Brâncoveanu și, în centru, o biserică de dimensiuni normale, care a adăpostit inițial mormântul domnitorului (astăzi el se află în București), în care îl vedem chiar pe dânsul, cu familia, într-o minunată frescă și unde ochii ni se opresc, cu siguranță, și pe catapeteasma din lemn de tei aurit. Brâncoveanu nu a exagerat cu nimic, a potrivit totul la perfecție, și-a arătat credința fără ostentație. Cum de s-a putut abține...?

La amiază, la douășpe trecute fix, curtea se inundă de răsunătoarele glasuri ale clopotelor, într-un cântec care ne paralizează la exterior, dar care ne mișcă profund, pe nesimțite, acolo unde numai noi putem vedea, în sufletul nostru, al fiecăruia dintre noi. Experiența de la mănăstirea Hurezi va fi una dintre preferatele noastre, fără îndoială, iar asemenea trăiri nu costă nimic. Vizitarea este gratuită, maicile nu intervin în procesul de a trăi, a respira, a simți hurezesc, iar alături de noi pot fi, de obicei, grupuri de străini.

Hurezi este unul din locurile care ar trebui trecute în definiția României!

chilii manastirea hurezi chilii manastirea hurezi catapeteasma manastirea hurezi
judecata de apoi manastirea hurezi curte manastirea hurezi biserica manastirea hurezi

curte manastirea hurezi

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!