Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 24 august 2014

City break in Calarasi: Partea II

După ce ați vizitat Grădina Zoologică și v-ați delectat papilele gustative la Casa Heliade vă puteți face siesta pe faleză sau pe o băncuță în Parcul Central. De la Primărie, în nici 5 minute coborând pe strada Sloboziei, veți vedea o întindere de apă și una de verdeață. Apa este Brațul Borcea al Dunării, o bucățică din mărețul fluviu care și-a împărțit în două bogăția și frumusețea cu puțin înainte de a scălda malurile Călărașilor, oferind un spectacol minunat în cotul pe care-l face pentru a-i oferi orașului o boare de răcoare și o sursă sustenabilă de trai. 

La malul Dunării se întinde o faleză de unde puteți admira curgerea neîntreruptă a neobositului fluviu. Vecin cu faleza este Parcul Central, o încrengătură redusă de alei, dar o oază în zilele prelungi și toride ale verilor sudice, de asemenea un loc prielnic pentru a admira peisajul, sub protecția copacilor sau zăcând la o terasă. Dacă aveți noroc, poate prindeți și un mic eveniment, cum a fost cel din 17 august 2014, al organizației Rowmania, care a inclus curse de canotcă și o întâlnire cu Ivan Patzaichin. Puteți traversa pe malul celălalt, contra sumei de 3 lei, unde puteți face plajă sau o baie în Dunăre, intrarea în fluviu fiind lină. Sau, de ce nu, puteți sta la o șuetă imaginară cu simpaticul actor călărășean Ștefan Bănică (lângă Primărie), cu Regina Maria, Regele Ferdinand, Regele Mihai, cu Decebal, Burebista sau Dromichete. 

Acesta este locul unde Călărașiul invită la relaxare, la acel dolce far niente...

Până aici veți fi deja amuzați citind anunțurile unor călărășeni care primesc eleve în gazdă (nu cunosc ca orașul să fie unul universitar!) sau aflând sancțiunile autorităților care vizează aruncarea pe jos a cojilor de semințe de floarea-soarelui sau dovleac (sortimente specificate cu precizie pe un panou la intrarea în parc). Așadar, cu atmosfera pre-setată, tot ce trebuie să mai faceți este să vă lăsați fermecați și să mai închideți ochii la lucrurile care nu sunt chiar perfecte...

rowmania bratul borcea calarasi
~

biblioteca judeteana calarasi parcul central calarasi parcul central calarasi

bratul borcea calarasi

statui calarasi
stânga - Ștefan Bănică; centru - Regina Maria; dreapta sus - Regele Mihai; Regele Ferdinand; Dromichete

Sper că orașul vă face deja cu ochiul, deși e departe de perfecțiune și oarecum respingător turistic. Dați-i o șansă, lăsați-l să vă surprindă, acordați-i câteva ore din viața voastră și poate nu veți regreta. Nu plecați la drum, însă, fără să-i cunoașteți puțin povestea.

Numele îi vine, cel mai probabil, de la cei mai de seamă locuitori ai satului Lichirești, călărașii ștafetari, care făceau servicii de curierat pe ruta Constantinopol - București. Popular, lumea îi spunea satul călărașilor :)

Dacă astăzi orașul nu are cel mai estetic aspect, este plin de ruine și multe case sunt prăpădite, nu îl dojeniți prea tare. De-a lungul istoriei, n-a avut multe clipe de respiro pentru a se îngriji cum se cuvine. Pe aceste locuri s-au purtat multe războaie contra turcilor, iar când în sfârșit atmosfera a dat să se liniștească, au dat iama alte năpaste - ciuma și holera. Nici clima nu e cea mai prielnică, trei vânturi răfuindu-se mereu aici (crivățul, austrul și băltărețul).

Inițial, Călărașiul a făcut parte din județul Ialomița, care avea pe vremuri capitala la Urziceni. În 1833, capitala județului se mută la Călărași (astăzi e deținută de Slobozia), însă această onoare nu i-a ajutat prea mult, căci orașul era situat pe o moșie particulară, fapt ce îi împiedica pe numeroșii negustori care treceau pe aici, mulțumită așezării pe malul Dunării, să se stabilească definitiv în oraș și să ajute la prosperitatea lui. Realizând că bat pasul pe loc și nu vor trăi niciodată mai bine în această situație, călărășenii au cerut ajutorul domnitorului Barbu Stirbei, care în 1852 reușește să declare orașul liber. Palatul domnitorului mai poate fi văzut și astăzi, vis-a-vis de Primărie.

În 1909, la Călărași se instala unul din primele 4 relee de radiotelegrafie de pe teritoriul României, care au facilitat, în 1928, transmiterea primei emisiuni a postului Radio România.

Viața la Călărași era tare frumoasă pe la 1939, când 79% dintre locuitori erau evrei. În 2012, doar 3 evrei mai locuiau în oraș, din cele 8 sinagogi n-a mai rămas niciuna, iar singurul loc care mai amintește de un oraș odată prosper și în continuă ascensiune este o porțiune din strada București, ticsită de magazinașe vechi și mici, îngrămădite unele lângă altele.

Comunismul și-a lăsat amprenta asupra înfățișării orașului, multe clădiri fiind identice, riguroase, impersonale, centrul Călărașiul amintind mai degrabă de un oraș muncitoresc, minier.

Astăzi, Kaufland și Penny sunt cele mai importante centre comerciale, la care vă puteți abate ușor dacă urmăriți indicatoarele din oraș.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!