Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 24 august 2014

City break in Calarasi: Partea I

Sudul României nu este o destinație tipică pentru citybreak-uri. Deși o să vi-l recomand, Călărași nu-i excepția și mă îndoiesc sincer că va deveni vreodată oraș turistic ca la carte. Dacă puneți în balanță aproape orice alt oraș cu potențial turistic, alegeți-l cu încredere pe acela în detrimentul Călărașilor. Dar dacă vă încântă ideea de a descoperi un oraș în care doar voi să fiți turiștii, un oraș care nu promite nimic, deci poate surprinde, mergeți în Călărași! 

S-ar putea să vă placă (mult) sau... deloc, dar cum puteți ști varianta corectă dacă nu-i dați măcar o șansă?

casa heliade calarasi

~

Vă avertizez de la început: Călărașiul poate dezamăgi. Enorm! Este genul de oraș din care și voi ați dori să plecați dacă ați fi tineri călărășeni. Nu ai mai nimic de făcut în el, iar locurile de muncă sunt limitate și nu se ridică la nivelul unor tineri cu pretenții. Centrul, cu aleea pietonală, este pustiu chiar și într-o duminică de vară. Obiective turistice de mare interes nu există, deși orașul are partea sa de istorie, vizibilă în destule case-monumente, oarecum frumoase, dar lăsate în marea lor majoritate în voia și la cheremul timpului cel nemilos. Faima sa relativă se datorează exclusiv punctului de trecere cu bacul peste Dunăre, aflat la câțiva km distanță, "ideal" pentru a trimite străinii departe de oraș și de a nu-i forța să treacă pragul urbei.

Și totuși, parcă ziceam adineauri că îl recomand. Așa e, nu m-am răzgândit. În urmă cu niște ani, l-am vizitat într-o doară, dar într-o duminică de Gustar 2014, i-am acordat câteva ore, suficiente pentru a vedea aproape tot și pentru a rămâne cu amintiri la care mă gândesc zâmbind și care mă fac deja să-mi doresc să revin. Mi-a plăcut, deși l-am prins într-o zi mohorâtă, care nu-i făcea deloc cinste. Era o atmosferă plăcută, lejeră, nici prea caldă, nici prea rece, cu cer plumburiu și scurte reprize de întețire a vântului. Poate fix o asemenea zi este potrivită când vrei să iei la pas un oraș în care vara te-ai topi la propriu și iarna ai îngheța instantaneu :)

Despre 3 locuri vreau în mod deosebit să vă vorbesc, apoi vă mai rețin cu puțină istorie interesantă, care odată digerată, vă va determina să priviți cu alți ochi orașul și chiar vă va convinge să vizitați Călărașiul ca turiști, din curiozitate și plăcere, nu dintr-o eventuală obligație.


Grădina zoologică

Nu știu dacă o să vă vină să credeți, dar Călărașiul ARE GRĂDINĂ ZOOLOGICĂ! Și nu e una oarecare. E "exportatoare" pentru celelalte zoo din România, fiind singura de altfel care reproduce jaguarul, tigrul siberian și struțul Emu. Ca suprafață, nu e una dintre cele mai mari, dar mai toate animalele au condiții bune de trai și unii dintre "locuitorii" săi sunt o prezență destul de rară în țara noastră: cămila, ursul grizzly sau pelicanii. 

Fotografierea este permisă și, în plus, e gratuită, taxa de vizitare e modică (5 lei/adult, 3 lei/copii), iar orarul de vizitare este decent (L-V: 8-17; S-D: 8-19). Dacă veniți dinspre București, ajungeți destul de ușor. Intrați inevitabil în oraș pe Strada Prelungirea București. La intersecția unde se face dreapta pe Bulevardul Cuza Vodă, există indicator spre zoo. Mergeți tot înainte pe acest bulevard până nimeriți în gardul grădinii zoologice.  

custi papagali gradina zoologica calarasi tigru gradina zoologica calarasi gradina zoologica calarasi
jaguar gradina zoologica calarasi jaguar gradina zoologica calarasi pelican gradina zoologica calarasi
pelican gradina zoologica calarasi acvila gradina zoologica calarasi soim gradina zoologica calarasi
soim gradina zoologica calarasi porci gradina zoologica calarasi aligator gradina zoologica calarasi
iguana gradina zoologica calarasi iguana gradina zoologica calarasi pesti gradina zoologica calarasi
capre cu coama gradina zoologica calarasi capre cu coama gradina zoologica calarasi capra cu coama gradina zoologica calarasi
maimuta tamarin gradina zoologica calarasi strut nandu gradina zoologica calarasi camila gradina zoologica calarasi
muflon gradina zoologica calarasi muflon gradina zoologica calarasi urs gradina zoologica calarasi
gradina zoologica calarasi


Casa Heliade

Unul din motivele care m-au determinat să vizitez Călărașiul a fost... un restaurant. Deschis într-o casă veche dar recondiționată, cu un decor elegant și prețuri medii (mici pentru București, mari pentru Călărași), promitea o experiență încântătoare. Și a fost... mai mult decât mă așteptam! 

Găsiți Casa Heliade în zona centrală, pe strada Ion Heliade Rădulescu, la numărul 3. De pe strada București, după ce treceți de Primărie, a patra străduță la dreapta. 
Veți da de un chelner cu care puteți schimba impresii despre Simona Halep, care va deschide o bere, dar nu o să vi-o ofere pe aceea pe motiv că i s-a părut că a ciobit gura sticlei când a desfăcut-o și îi e teamă să nu fi căzut vreun ciob în sticlă (este pentru prima oară când pățesc așa ceva, când văd un angajat căruia să-i pese atât de mult!). Veți sta pe canapele sau scaune extrem de confortabile, într-o atmosferă de interbelic, înconjurați de tablouri și mici decorațiuni de bun gust, totul scăldat într-o lumină caldă, intimă și un jazz plăcut, care vor da un plus de savoare căsuței bătrâne în care vă veți afla. Nu ratați limonada cu pepene roșu (spre deosebire de localurile de fițe bucureștene, aici limonada chiar se face din lămâie și pepene roșu, nu dintr-un sirop la tub!) la 15 lei, dacă nu mă înșel, Club House Sandwich (12 lei) sau șalăul în sos alb. Sunt multe preparate deosebite din care vă puteți înfrupta, trebuie numai să vă alocați suficient timp pentru a vă bucura de tot și de toate! Este un loc savuros, la propriu, care din păcate se pierde într-un oraș evitat de turiști... 

casa heliade calarasi casa heliade calarasi casa heliade calarasi
casa heliade calarasi casa heliade calarasi casa heliade calarasi
casa heliade calarasi casa heliade calarasi casa heliade calarasi

meniu casa heliade calarasi


Peste drum de statuia soldatului aflată în imediata apropiere, puteți nimeri pe pietonală (strada 1 Decembrie 1918), la capătul său drept dând de Primărie, de singurul bust din România al cuceritorului actor Ștefan Bănică și de fosta Prefectură - palatul domnitorului "Barbu Dimitrie Știrbei"*, întemeietorul orașului liber Călărași. De aici puteți coborî pe strada Sloboziei către Parcul Central și faleza de la brațul Borcea, următorul loc de care musai trebuie să vă povestesc.

primaria calarasi palat stirbey prefectura calarasi pietonala strada 1 decembrie 1918 calarasi
pietonala strada 1 decembrie 1918 calarasi
pietonala strada 1 decembrie 1918 calarasi

Cum după o masă copioasă vine natural un moment de respiro, spre faleză ne vom îndrepta în partea a doua a city break-ului.


*erată semnalată de Mihai, vezi comentariul de mai jos

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!