Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 13 august 2014

Sa-nceapa spectacolul oferit de Cascada Duruitoarea!

În inima pădurii întunecoase, ca-ntr-o sală de spectacole, la circa 2 ore distanță de civilizație, susură necontenit Cascada Duruitoarea. E vedeta pădurii, care nu se retrage niciodată de pe scenă. În ciuda numelui său, căderea de apă e foarte liniștită. Nu te asurzește, ci te relaxează prin bătăi regulate în stâncă, care respectă cine știe ce ritm interior al muntelui. 

Pornește recitalul de undeva de sus, dintr-un punct nedefinit, coboară suav pe spinarea unei roci, se întinde într-o căldare, luând o pauză de respirație, apoi se prevale în extaz peste gleznele dure de stâncă. În fața ei, echipa de scenografi a Parcului Național Ceahlău a montat bănci din lemn. Spectatorul trebuie doar să se așeze și să se lase încântat...

cascada duruitoarea ceahlau

Cea mai directă cale către spectacolul oferit de Cascada Duruitoarea este traseul turistic marcat cu cruce roșie, care pornește din dreptul punctului Salvamont din stațiunea nemțeană Durău. Drumul durează două ceasuri și presupune, în proporție de 80% urcuș pe pante de dificultate medie. Ca efort, nu e mai greu decât traversarea Bucureștiului într-o zi de muncă :) Se urcă non-stop prin pădure, cu o pauză după un sfert de oră de la plecare, când se traversează drumul județean ce leagă Durăul de Bicaz. Apoi se intră din nou în pădure și, după încă o oră, se ajunge în Poiana Viezuri (1189 m), unde cărarea cotește dreapta și merge nițel printr-un luminiș îngust. După o vreme, se coboară vertiginos, iar la 45 de minute de la Viezuri, drumul se întoarce spre stânga și la nici 10 minute poți începe să aplauzi - ai ajuns la cascadă și ea deja a început spectacolul :)

Ca să nu fii luat prin surprindere, ține minte și regulile pentru spectatori: plătește la Salvamont taxa modică de 5 lei pentru vizitarea parcului național, împrietenește-te cu necuvântătoarele din stațiune și ele te vor însoți tot drumul, respectă natura, căci traseul se presupune că este supravegheat video, fii cu băgare de seamă pentru că te poți întâlni cu preafrumoase zburătoare și, pentru un plus de siguranță, ține minte coordonatele gps disponibile la Poiana Viezuri.

salvamont ceahlau bufnita ceahlau indicator traseu cascada duruitoarea ceahlau traseu cascada duruitoarea ceahlau
traseu cascada duruitoarea ceahlau traseu cascada duruitoarea ceahlau traseu cascada duruitoarea ceahlau traseu cascada duruitoarea ceahlau
traseu cascada duruitoarea ceahlau cascada duruitoarea ceahlau cascada duruitoarea ceahlau

Să-nceapă spectacolul!
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!