Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 9 august 2014

Bucurestiul necunoscut (VII): Un unicat care va deveni, cu siguranta, o mare atractie turistica

strada xenofon bucurestiCât îmi place să văd cum locurile care mi-au rămas în suflet, ca niște dulci amintiri, renasc, așa cum îmi doream cu ardoare pentru ele! Un astfel de exemplu este singura stradă în trepte din București, Xenofon pe numele ei, care la data când am făcut cunoștință întâia oară nu o știa chiar nimeni. A fost o revelație descoperirea ei, a fost un loc de care n-aveam habar deși trecusem de multe ori pe lângă dânsul, un loc ascuns la marginea centrului orașului, un loc pe care îl consideram doar al meu, în naivitatea mea, o comoară care-mi aparținea în exclusivitate. 

Îmi doream, totuși, ca revederea să fie mai efervescentă decât prima întâlnire, deși bătrânețea îi apăsa pe umeri și anonimitatea o determina la putrezire. În vara lui 2014, însă, a început o nouă viață și locul acela "doar al meu" a devenit al tuturor. O idee simplă a pus pe harta turistică a Capitalei un nou obiectiv. Din necunoscuta de ieri, strada Xenofon a devenit vedeta de mâine. Acum două secole - promenada aristocrației, astăzi - simbolul unei lumi pierdute, a rafinamentului, a bunului simț, a domnițelor și gentlemenilor, primul loc unde trebuie să mergeți dacă vă e dor de lumea bună; al doilea loc este un hotel care evocă acele timpuri nemuritoare - detalii aici.

~

Un parteneriat între agenția de publicitate Initiative Romania și Primăria Sectorului 4, executat de artistul plastic Eva Radu, a strâns laolaltă tot Bucureștiul, cu simbolurile sale, pe cele 70 de trepte care compun strada-scară. Opera, Palatul Parlamentului, Muzeul Țăranului Român, Teatrul Național, Muzeul Național de Artă (fostul Palat Regal), Mausoleul din Parcul Carol (chiar vis-a-vis de stradă), Ateneul și Arcul de Triumf pot fi călcate în picioare sau admirate, pot fi cuprinse aproape toate în aceeași fotografie fără a face un colaj sau pot fi văzute deodată, fără a te deplasa de la un obiectiv la altul. 

Toate atracțiile sunt pictate pe aceeași stradă unică, care pe lângă aceste veșminte colorate, s-a înnoit și cu un strat proaspăt de asfalt și balustrade recondiționate. Bucureștiul are, deci, un nou obiectiv turistic, deși încă nu este trecut în ghidurile de specialitate. Accesul este, bineînțeles, gratuit, iar fotografierea se poate realiza în voie, atâta timp cât nu-i deranjați pe vecini (în a căror curți veți privi inevitabil, în timp ce traversați strada). Vă informez, însă, că veți poza greu, mulți curioși arătându-se interesați de această stradă, după ce a fost intens promovată în rețelele sociale și prin panouri stradale în tot orașul.

Să ne bucurăm, dragi navigatori, de încă un loc frumos din România și să-l păstrăm ca atare! Dacă vă plac astfel de obiective, vă recomand și Strada Rakoczi, din Târgu Mureș.

strada xenofon bucuresti strada xenofon bucuresti strada xenofon bucuresti strada xenofon bucuresti


Cum ajungi?

Strada Xenofon se află în sectorul 4, la 1 minut de Fântâna Zodiac de la intrarea în Parcul Carol, la 5 minute de coborât de la Autogara Filaret și la circa 15 minute de Piața Unirii. Face legătura între Aleea Suter și Strada Constantin Istrati. Mijloacele de transport în comun care trec prin fața străzii sunt autobuzul 232 și tramvaiele 7 și 47.

strada xenofon bucuresti


UPDATE octombrie 2015: în locul clădirilor emblematice din București, acum pe strada Xenofon... curge o cascadă :)

strada xenofon bucuresti

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!