Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 28 iulie 2014

Palatul Cnejilor: ce ruina dizgratioasa, dar ce povesti frumoase stie sa spuna!

La umbra munților Ceahlău, în satul omonim, pe drumul spre stațiunea Durău, în județul Neamț, o ruină uitată de lume își duce viața liniștită, în cadru de fân, floricele și covoare de iarbă de un verde delicios. Astăzi, doar un indicator relativ ușor de ratat indică ce se ascunde printre gospodăriile nemțene. Altădată, pe aici trecea Alexandre Dumas și Vasile Alecsandri, un strigoi petcetluia soarta locului și istorii tragice înnegurau atmosfera.

Aflate la secole distanță, poveștile Palatului Cnejilor devin atractive, răul ajunge să fie perceput ca palpitant, iar cei trecuți în neființă - doar niște fantome cu care nu te-ar deranja să te întâlnești.

turn palatul cnejilor ceahlau

Nu costă nimic să vizitezi ruina din Ceahlău, trebuie doar să te deplasezi câteva minute de la DJ 155F și să păsești pe drumul pietruit până la câteva ziduri ce împrejmuiesc o biserică albă ca laptele. Intri ca unul de-al locului, fără să fii deranjat de nimeni și poți sta cât ai chef. Totuși, dacă crezi în legende, bine ar fi să nu te prindă înserarea, cu lună plină pe cer. Stânca lui Butu din Munții Ceahlău își aruncă atunci umbra asupra ruinelor și oricine se nimerește să fie în calea ei devine strigoi.

Ruinele ascund povești cu fiori chiar și în timpul zilei. Familia Cantacuzino avea multe proprietăți în zonă, pe care și le-au tot extins până au invadat teritoriul schitului Hangu, actualul perimetru al ruinelor. Călugării de aici au fost, deci, alungați, dar de la acest episod încoace, familiei Cantacuzino i-a mers numai rău; de la o generație la alta, toți membrii prestigioasei familii și-au pierdut moșiile și au părăsit această lume în moduri deloc liniștite.

Deposedarea schitului s-a petrecut în vremea lui Matei Cantacuzino, cel care primise diferite privilegii de la Rusia și titlul de cneaz. De aici numele actual al locului. Cantacuzinii au acumulat, la un moment dat, datorii mari, ceea ce i-a permis Smarandei Sturdza să cumpere palatul, dar nici ea, nici un alt membru din familia Sturdza nu a ajuns să locuiască aici. Probabil, deși devenise proprietatea lor, i-a deranjat faptul că trei Cantacuzini s-au baricadat în palat, ca ulterior unul să se sinucidă și ceilalți să-și piardă viața prin Rusia. 

Alexandre Dumas, celălalt mare francez care ne-a făcut onoarea să ne viziteze țara, nu putea să nu sesizeze atmosfera încărcată de la fața locului, așadar a fost inspirat să scrie o carte a cărei acțiune se desfășoară aici, dar titlul nu putea să fie altul decât "Strigoiul din Carpați".

2,5 milioane € ar costa restaurarea Palatului Cnejilor, însă un astfel de capitol în istoria locului este departe de a se concretiza. Nu-i mare bai, zidurile au încă puterea să vorbească, biserica fostului schit funcționează cu putere, duminicile se oficiază slujbe frumoase, iar peisajul din jur, dulce și molcom, mai astâmpără zvâcnirile de tristă amintire din incinta veche.

intrare palatul cnejilor ceahlau neamt pisica ceahlau neamt gradina ceahlau neamt
casa ceahlau neamt turn palatul cnejilor ceahlau turn palatul cnejilor ceahlau
biserica palatul cnejilor ceahlau curte palatul cnejilor ceahlau fantana palatul cnejilor ceahlau

pisanie palatul cnejilor ceahlau

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!