Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 7 iulie 2014

Nu va temeti de litoralul romanesc!

Nu toate țările din lume au ieșire la mare, dar România este una dintre norocoase. Culmea, românii se simt nedreptățiți, ghinioniști, ratați și mereu privesc peste hotare, înadins "uitând" să privească în jos, spre picioarele lor, unde niște valuri la fel de frumoase ca oriunde în lume le pot oferi exact ce își doresc (sau poate chiar mai mult). 

Pe când iunie 2014 se încheia, la invitația ANAT, am revenit pe litoralul românesc pentru a conștientiza, din nou, că pe bune avem un litoral care nu trebuie ignorat. Nu mă credeți? Aveți puțintică răbdare și lăsați-mă să vă conving ca în această vară și toate care vor urma să aveți în vedere, în primul rând, plajele și marea de la noi. 

panorama marea neagra eforie nord hotel delfinul

Încep prin a vă spune un lucru care sigur vă va surprinde: pe litoralul românesc vin străini! Dacă ei se simt bine la noi înseamnă că văd ceva la care noi închidem ochii. De exemplu, spa-urile și turismul balnear sunt foarte apreciate pe malul Mării Negre. În Hotelul Europa din Eforie Nord, despre care am mai vorbit aici, în circa o oră de stat la recepție, nu am dat de niciun turist român, deși hotelul era aproape plin. Spa-ul de aici, unde se fac tratamente de întinerire Ana Aslan, este o comoară! În Olimp, la Cocor Spa, 30% dintre clienți sunt, în fiecare an, străini (olandezi, francezi, nemți). Dacă nici ăștia nu au pentru ce sta în țara lor, dar totuși vin în România...!

Mai toți dintre noi fugim la alte mări și alte țărmuri pentru vacanțe all-inclusive. Ia ghiciți, și hotelierii români s-au prins că aceasta este moda și s-au adaptat în consecință. Chiar foarte bine, aș îndrăzni să declar. De la 1 iulie, un sejur all-inclusive pentru o familie (2 părinți+2 copii) la complexul de 4 stele Steaua de Mare din Eforie Nord costă, pe zi, 360 ron. Uimitor, nu-i așa? În preț sunt incluse 3 mese și băuturi pe durata întregii zile, loc de joacă pentru copii, piscină, plajă și faleză private. În Jupiter, la hotelul Tismana, turiștii pot avea de asemenea o vacanță all-inclusive, aici și la Majestic sejurul se asezonează cu grădini interioare superbe și spectacole gratuite la teatrul de vară din stațiune. Proconsul, Direcția 5 sau Bosquito asigură buna dispoziție fără ca turiștii să cheltuiască suplimentar.

Cei care nu sunt amatorii unor astfel de vacanțe, dar vor experiențe de calitate, pot opta pentru închirierea unui apartament de lux în complexul Steaua de Mare (100 lei/noapte/extrasezon/4 pers) sau pentru cazarea la hoteluri care oferă panorame de vis (Delfinul - Eforie Nord, Paradiso - Mangalia). La Delfinul se pot închiria biciclete, cu 5 lei/oră, iar la Afrodita, din Venus, te poți relaxa la doi pași de mare, într-un foișor foarte șic sau în leagăne pentru oameni mari. 

Vă recomand cu dragă inimă să nu ocoliți sudul litoralului românesc, să descoperiți și stațiunile lăsate în umbră de măreața Mamaia. Acea parte de litoral este o adevărată oază de verdeață, sunt multe spații naturale încântătoare în jurul hotelurilor, dar și pădurici răcoroase, care sunt ideale pentru pauzele de la plajă. Este #litoralulverde! De ce încă nu se ridică la nivelul fabuloasei Mamaia? Explicația este foarte simplă. Constanța ajunge la aproape 400.000 locuitori, ceea ce îi conferă un buget generos, și are în administrare o singură stațiune - vestita care nu mai e nevoie să fie menționată. De cealaltă parte găsim Mangalia, cu o populație de doar 44.000 locuitori, cu un buget local de 10 ori mai mic decât Constanța, care are grijă de 6 stațiuni de interes național (Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp) și care înglobează aproape 70% din locurile de cazare de pe litoral. O balanță nedreaptă, dar planurile pentru această zonă nu lipsesc. 

În câțiva ani va fi gata cea mai mare faleză pietonală din Europa, lungă de 9 km, care va lega Mangalia de Neptun. Deja porțiunile Mangalia-Saturn și Jupiter-Neptun sunt gata. Cetatea Callatis se va deschide anul acesta, după o investiție de 3,5 milioane €. Peisagistic se lucrează cu studenți de la Universitatea de Arhitectură din București, deci s-ar putea să nu treacă mult și vom admira peisaje ca-n Bulgaria și în România.

Dacă dispuneți de 1500 lei de persoană pe care să-i cheltuiți în 6 zile și ochiți hoteluri de 3 stele, atunci sunteți turistul obișnuit de pe litoralul românesc, ceea ce ar trebui să fie o veste bună și să vă garanteze că veți găsi pe potrivă ce vă trebuie și ce vă permiteți, chiar la țărmul nostru. Uitați-vă și la imaginile de mai jos; pofta vine privind :)

pescarusi mangalia sauna hotel saturn sala conferinte hotel saturn
capela hotel tismana jupiter receptie melodia venus apartament lux steaua de mare eforie nord
panorama hotel delfinul eforie nord camera hotel saturn plaja hotel afrodita venus
camera hotel melodia venus terasa hotel melodia venus randunici hotel tismana jupiter
casuta copii hotel tismana jupiter loc de joaca hotel tismana jupiter baie turceasca hotel majestic jupiter
piscina hotel majestic jupiter camera hotel majestic jupiter camera hotel 2d neptun
terasa complex steaua de mare eforie nord panorama complex steaua de mare eforie nord terasa apartamente lux steaua de mare eforie nord
loc de joaca delfinul eforie nord panorama marea neagra paradiso mangalia gradina paradiso mangalia
aqua park cleopatra saturn
gradina cocor spa olimp

Recomandări: 

* pentru familiile cu copii: 2D (Neptun), complexul Dunărea (Eforie Nord) - se iese în grădină imediat cum deschizi ușa, Delta (Jupiter), complexul Steaua de Mare (Eforie Nord), Tismana (Jupiter)
* pentru spa: Cocor Spa (Olimp), 2D (Neptun), Europa (Eforie Nord)
* pentru tratamente: Paradiso (Mangalia)
* pentru gașcă: apartamente complex Steaua de Mare (Eforie Nord), Cleopatra Aqua Park (Saturn)
* pentru buget mic: Decebal (Neptun), Sunquest (Venus), Tismana (Jupiter), Delta (Jupiter)
* pentru all inclusive: Tismana (Jupiter) - primul din România care a introdus sistemul all inclusive și singurul la care am găsit o capelă, Delta (Jupiter), complexul Steaua de Mare (Eforie Nord)
* pentru lux: Melodia (Venus) - are piscină exterioară încălzită, Saturn (Saturn) - 5 stele, Afrodita (Venus), Cocor Spa (Olimp)

~

Minusurile litoralului românesc (sunt mai "ușoare" și mai puține decât ați crede):

1. Promovare/prejudecăți/media

Litoralul bulgăresc, turcesc sau cel grecesc sunt intensiv promovate peste tot în România; mișcările de promovare ale aerului marin autohton nu lipsesc, însă se pare că nu ajung la oameni sau oamenii sunt imuni la semnalele transmise și nu au habar de câte lucruri bune există și pe nisipul fierbinte de la noi. Astfel se creează prejudecăți, pe care cu greu le poți combate, pe fondul experiențelor pe care le afli de la colegi/rude/prieteni, cazuri minore în general și izolate, care de altfel s-ar putea extrapola la orice destinație din lume. Presa și televiziunile consideră știre doar lucrurile negative, care stârnesc sentimente puternice, prezentând doar defectele, deși nici Parisul nu e perfect :)


2. Perioada de operare a hotelurilor

Marea Neagră este fermecătoare în orice anotimp, chiar și atunci când o baie nu este deloc atractivă. Din păcate, hotelierii nu profită și de lunile mai neprietenoase, deși dispun de săli de conferință sau spa-uri, care ar putea fi utilizate oricând, indiferent de vreme. Amplasarea hotelurilor nu este un aliat în întreținerea lor și se cheltuie sume enorme pentru igienizare și mentenanță cât sunt închise. Dacă ar fi vizitate aproape un an întreg, cred că și costurile ar fi mai mici, dar și câștigurile mai importante, astfel putându-se reduce din tarifele de pe timpul verii (nu ar mai trebuie să se câștige în 3 luni cât pentru 12). Ar veni turiștii și în extra-extra-extra sezon? Cu siguranță! Ar trebui doar promovate celelalte atracții în afara mării (locații de evenimente, spa, obiective istorice etc). 


3. Rebranding de nume

În 2014, la zeci de ani distanță de turismul socialist, în vremuri când publicitatea ne guvernează viețile și internetul este mâncat pe pâine, de ce mai există încă multe hoteluri care se numesc Tismana, Decebal, Traian, Vulturul? Un tânăr sigur nu va fi atras să vină aici, indiferent de cât de fain ar fi acolo, doar fiindcă hotelul se numește astfel! Un hotel per stațiune care să mizeze pe istorie sau nostalgie și-ar putea păstra numele, însă ar trebui să se limiteze la câteva exemple, nu zeci. Un rebranding urgent ar avea rezultate uimitoare, promit. 


4. Șederea prelungită ține buzunarul fericit!

Musai să stai mai mult de un week-end la mare ca să merite financiar și să nu te sperii de prețurile de pe litoralul românesc. Asta se aplică oriunde în lume, dar când peste tot se aude că sejurul la țărmul românesc este scump, ar trebui făcută o excepție. Din păcate, nu mulți români își mai iau concedii anuale, dar sunt foarte frecvente ieșirile de week-end.

5. Traficul, bată-l vina!

Lipsa unui aeroport în apropierea stațiunilor este cea mai mare eroare de care e vinovat litoralul românesc. În Bulgaria, ajungi la aceeași Mare Neagră în 30 minute de la aeroport sau chiar mai puțin! La noi mai e o bubă. Dacă vrei să ajungi la mare în extrasezon sau în timpul săptămânii, la bugetul de călătorie se mai adaugă și taxele de pod de la Fetești sau Vadu Oii ori trecerile cu bacul. 

6. Școala aduce sărăcie și nefericire

Familiile cu copiii nu au, în genere, un buget impresionant pentru vacanțe, iar acesta trebuie împărțit pentru mai mult de două persoane. Astfel de turiști nu-și prea permit să meargă în concediu cu copii în sezon. Dar ar putea la fel de bine să se distreze în iunie sau septembrie, când există pachete speciale pentru ei. Din păcate, nu se poate profita de ele, pentru că școala se termină după 15 iunie și începe în septembrie; bugetele familiale se ajustează în concordanță. Eu am aflat la ce liceu am intrat dând un telefon din Mangalia și plecând la mare la o zi după ce m-am înscris în "cursa" electronică.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!