Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 14 iulie 2014

De neratat pe litoral: cel mai vechi lacas de cult musulman din Romania!

Pe fundalul înspăimântător al uriașilor de la șantierul naval, strâmtorată între blocuri mai hidoase, dar vizibil mai tinere, își duce existența prea liniștită, prea banală, moscheea Esmahan-Sultan din Mangalia. Creându-și în jur un micro-univers paradisiac, compus dintr-o grădină fermecătoare și un cimitir secular impresionant, lăcașul ridicat în 1573 este unul din locurile în care România îți devine și mai dragă. 

Din frageda-mi tinerețe mi-a fost dat să trec pe lângă dânsa, la dejunurile din vacanțele cu părinții, când soarele devenea nociv și plaja neprimitoare. Mereu am privit-o de peste gard, cu admirație, dar până într-o duminică oarecare de la capăt de iunie 2014, nu am avut onoarea să-i trec pragul. Ce a urmat atunci a fost o experiență memorabilă, însoțită de regretul că n-am avut curiozitatea, curajul sau dorința de a o descoperi mai curând.

Pentru câteva zeci de minute m-am metamorfozat și, cu sfială, respect, dar și o nestăvilită curiozitate, am devenit o călătoare prin lumea lui Allah.

moschee mangalia

Doar 5 lei m-a costat aventura care s-a dovedit rapid una dintre preferatele mele. Am intrat cu un ceas înainte de miezul zilei, cu poftă imensă și cu inima duduind de emoția anticipării, trecând pe lângă un chioșc cu obiecte religioase și un mormânt decorat cu un splendid turban, dar semn al groaznicei morți prin decapitare a unei rude a sultanului. Am pășit pe aleea din piatra coaptă la soare și am trecut prin atrăgătorul pridvor pentru a intra în geamie. Aici m-a întâmpinat inițial numai decorul simplu, ca apoi o doamnă înveșmântată din cap până-n picioare să-mi înmâneze un capot extrem de lung și un batic, alături de biletul de vizitare și rugămintea de a mă descălța. Am întrebat dacă pot să urc. Atunci am realizat că româna îi este oarecum străină, dar mi-a îngăduit, spunându-mi că este slujbă. M-am strecurat totuși , ghidată de vocea muezinului, urcând câteva trepte din lemn și nimerind curând lângă o masă și câteva scaune, ocupate numai de femei. Păreau absorbite de cărțuliile din mâini. M-am retras repede și pe cât de discret am putut. Eu dorisem, de fapt, să ajung în altă parte.

Am revenit la doamna de jos și am întrebat-o, de data aceasta, dacă pot să urc în minaret. A părut încântată că i-am zis pe nume, și nu... turn! Mi-a zis să mă încalț, am ales la întâmplare niște saboți albaștri și mi-a deschis o ușă ca spre o cameră a comorilor. Trepte în spirală foarte înguste mi s-au înfășurat în jurul capotului, chinuindu-mi ascensiunea, dar calvarul s-a terminat parcă prea iute, în dreptul unei ușițe din termopan, prin care cu greu am reușit să mă strecor. Ajunsă în balconașul grozav de strâmtorat, am privit împrejurimile. Un vânt voinic mi-a asistat contemplarea, care nu s-a întins prea departe, ca în Constanța, dar care m-a făcut să cred că plutesc, deasupra acestei lumi atât de necunoscută mie, dar cu atât mai fascinantă!
Mă aflam în cel mai înalt punct din cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România, în minaretul moscheei ridicată de prințesa Esma în cinstea tatălului ei, sultanul Selim al II-lea. 

Când am revenit la parter, mi-am dat seama că luasem din grabă încălțămintea uneia dintre credincioase, doamna care mi-a fost un fel de ghid s-a luat cu mâinile de cap, dar zâmbetul meu a liniștit-o. Am întrebat-o dacă există vreun orar de vizitare, nu prea a înțeles ce am chestionat-o, dar mi-a zis că moscheea este deschisă zilnic. În ce interval orar nu am putut afla, dar duminicile, la ora 11, este sigur deschisă :) În șoaptă, i-am mulțumit mult pentru tot și... am plecat. Aș mai fi stat, dar eu nu am aparținut acestei lumi decât câteva zeci de minute...

moschee mangalia panorama minaret moschee mangalia panorama minaret moschee mangalia
panorama minaret moschee mangalia portret minaret moschee mangalia scara minaret moschee mangalia
moschee mangalia moschee mangalia moschee mangalia
pridvor moschee mangalia
mormant moschee mangalia

Cum ajungi?

Moscheea se află la 5 minute de Portul Turistic Mangalia, fiind vecină cu Sanatoriul Balnear și Hotelul President, pe strada Oituz, la numărul 1. De la gara Mangalia se urmează strada principală (Șoseaua Constanței - E87/DN 39) până la primul sens giratoriu, unde se continuă înainte pe Strada Constanței, iar de la Primărie se merge pe pietonală, până se ajunge la moschee. Practic, de la gară, tot înainte :)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!