Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 17 iulie 2014

Bucurestiul necunoscut (IV): Palatul venetian esuat si cea mai veche casa din Capitala

Ce este cu adevărat interesant de văzut în București sunt acele clădiri care te miri de unde au apărut și care au supraviețuit miraculos când suratele lor nu au putut ține "pasul" cu schimbările timpurilor. Pentru a le descoperi, trebuie să fii din cale afară de curios și să stai în urbea mare și agitată mai mult de o zi. Dacă nu te afli printre fericiții locuitori ai Capitalei, te poți orienta din timp în privința cazării, la hotel-bucuresti.com, spațiul pe care orice vânător de paturi confortabile și acoperișuri pentru nopți bucureștene musai trebuie să-l viziteze.

Presupunând că ai rezolvat deja acest aspect, haide să facem cunoștință cu un palat ca-n Veneția! Dacă italienii nu sunt pe gustul tău, ce spui de armeni? În fostul lor cartier vom întâlni casa cea mai bătrână din București.

Tentant?

palatul cazzavillan casa melik bucuresti

Nu departe de Piața Romană, zace în plin centru de capitală europeană un palat cum nu e altul în București! Dacă-l vezi întâmplător, că înadins să te duci la el nici nu-ți trece prin cap, l-ai considera un bătrânel uitat de nepoți, lăsat în voia timpului prea leneș, care nu are de gând prea curând să-și facă inevitabila treabă... Cred că te-ar bufni râsul dacă ar fi istoricul Andrei Pippidi lângă tine și ți-ar spune că privești un palat venețian, ce-i drept, eșuat în București!

El șade la colț de stradă, ca un nene al cărui singură distracție este urmărirea trecătorilor. Ferice de dânsul, poate privi, concomitent, către două străzi. O latură (cea dinspre strada Temișana) datează din 1901 și este cea care lasă cel mai mult să se vadă din ce a fost o dată. Cealaltă parte, dinspre intrarea Temișana, îi arată vădit etatea, deși este un corp adăugat 10 ani mai târziu. Este cunoscut printre puținii care au habar de existența sa ca Palatul Luigi Cazzavillan, deși cel care a fondat ziarul "Universul" și prima revistă de călătorii din România se pare că nu a locuit niciodată aici. Dar ce loc ideal ar fi fost pentru inspirația unui ziarist! Peste drum se află parcul cu același nume, o frumusețe în stil italian, de altfel și el o mare enigmă în turismul autohton.

palatul luigi cazzavillan bucuresti

palatul luigi cazzavillan bucuresti palatul luigi cazzavillan bucuresti palatul luigi cazzavillan bucuresti

~ Fotografii din interior poți admira aici  ~

Sărim din zona Piața Romană către Universitate și pornim spre Piața Rosetti, iar de acolo până la Biserica Armenească. De aici încolo, Bucureștiul ar trebui să fie mândru de perimetrul înțesat de case una și una, care cresc enorm valoarea arhitecturală din aria sa centrală. "Bineînțeles", n-am auzit niciodată vreun turist că de-abia așteaptă să vină aici, deși pe strada Spătarului, la numărul 22, se află o atracție care ar trebui să fie extraordinar de vizitată și de importantă pentru turismul orașului - cea mai veche clădire civilă care s-a păstrat în București!

Casa Melik, care-și ia numele de la cel mai important proprietar al său - Iacob Melik, mason pare-se -, este de o frumusețe rară, cu un farmec ce se hrănește dintr-o istorie de peste 250 de ani și o grădină încântătoare, în care nu ai cum să reziști să nu zăbovești câteva (sau mai multe) minute. În casa a cărei puncte forte sunt un splendid cerdac și tavanele superbe din lemn se află Muzeul Theodor Pallady, al cărui vizitare costă 7 lei de persoană și este permisă de miercuri până duminică, între orele 11 și 19. Atenție, însă, că fotografierea minunatului obiectiv este gratuită doar la exterior (Slavă Domnului!), pe când interioarele primitoare și împânzite de tablouri, obiecte de mobilier și candelabre pot fi pozate doar contra sumei de 50 ron!

casa melik muzeul theodor pallady bucuresti gradina casa melik muzeul theodor pallady bucuresti casa melik muzeul theodor pallady bucuresti
casa melik muzeul theodor pallady bucuresti gradina casa melik muzeul theodor pallady bucuresti casa melik muzeul theodor pallady bucuresti
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!