Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 26 iulie 2014

Bucurestiul necunoscut (V): Acasa la Bacovia si Arghezi

Sectorul 4 al Capitalei, cel condus de vestitul primar Piedone, nu este unul tradițional turistic, deși se poate lăuda cu panorama cea mai faină din București¹, un parc cochet², o cascadă³, o stradă în trepte⁴, un parc regal⁵ și o deltă⁶. Câte minunății! Hop, că n-am terminat: încă două locuri ar mai fi demne de știut și vizitat, dar cine să mai știe și de ele?

George Bacovia și Tudor Arghezi, nume care nu mai au nevoie de nicio prezentare, au fost, întâmplător ori ba, vecini de cartier, iar casele unde au creat, dormit, iubit și trăit viața de București sunt acum muzee. Ferice de turiști, există și posibilități de cazare în apropiere; de exemplu, informatii despre hotelul de pe soseaua Vitan Barzesti găsiți la hotel-bucuresti.com.

Cu cazarea asigurată și pofta de explorat la maximum, pregătiți-vă rimele și haideți să fim musafirii lui Bacovia și Arghezi!

bacovia arghezi bucuresti

Pe strada George Bacovia, la numărul 63, situată între șoselele Olteniței și Giurgiului, găsim casa unde poetul cu plumbul a trăit alături de soția sa, Agatha. Fiindcă este total necunoscută turiștilor, casa memorială este închisă și în timpul orarului normal de funcționare (luni-închis; m-d (vara): 10-18). Dacă apelezi numărul afișat pe gard (021/332. 45. 47), ți se spune să revii peste 10 minute, ca apoi să afli că ai așteptat degeaba și că, cel mai probabil, din august 2014 vei putea să treci pe la Bacovia, după ce o parte din arhiva Muzeului Literaturii Române va fi mutată aici. Pretext sau nu, măcar pentru câteva minute merită să treceți pe aici, să vedeți casa simplă, orășenească și curtea bogată de care s-a folosit, timp de 24 de ani, cel pe care l-ați studiat, cel pe care probabil nu l-ați înțeles, cel care v-a dat bătăi de cap, cel pe care sigur nu l-ați uitat după ce ați părăsit băncile școlii, pentru apetitul său lugubru.

muzeul george bacovia bucuresti
gradina muzeul george bacovia bucuresti

Un sfert de oră mai încolo și la 5 minute de Piața Sudului, pe strada Mărțișor, la numărul 26, părăsim mediul citadin și ne teleportăm parcă departe de București, la țară, acasă la alt poet atras tot de lucrurile scârboase, urâte și respingătoare, dar cărora, culmea, Arghezi le-a găsit și o parte frumoasă. 

Ion Nae Theodorescu, pe numele său real, a viețuit într-un splendid conac, înconjurat de o grădină imensă, de un farmec aparte. Și la 47 de ani de la trecerea sa în neființă surprinde, te atrage și te face să te simți bine la el acasă. 

După ce treci de poarta înaltă, colinzi pe o alee ce pare infinită, ajungând într-un final în fața altei uși, pe care o poți deschide doar bătând într-o toacă. Genială întâmpinare și o primă lecție de biografie, amintind de cei 4 ani pe care Arghezi i-a petrecut la Mănăstirea Cernica. Ești întâmpinat de o simpatică muzeografă, care te introduce rapid în universul arghezian, arătându-ți mormântul poetului și al soției sale (Paraschiva), tipografia pe care a deținut-o și mărețul conac, cu biroul, dormitorul și camera copiilor.

Nu plecați de aici până nu ați zăbovit nițel pe o bancă, în curtea de poveste. Tariful de vizitare: 4 lei/adult; 15 lei/taxa foto interior. Programul: L-închis; M-D (vara): 10-18.

birou muzeul arghezi bucuresti dormitor muzeul arghezi bucuresti camera copiilor muzeul arghezi bucuresti
tipografia muzeul arghezi bucuresti gradina muzeul arghezi bucuresti mormant muzeul arghezi bucuresti
intrare muzeul arghezi bucuresti alee muzeul arghezi bucuresti conac muzeul arghezi bucuresti

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!