Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 11 iulie 2014

Bucurestiul necunoscut (III): Cea mai frumoasa casa si cotlonul nebanuit de nimeni

Înainte de a purcede la a dezvălui încă puțin din acel București de care nici bucureștenii nu prea au habar, darămite turiștii, vă recomand niste informatii despre cazare in sectorul 3, langa Piata Unirii, în eventualitatea în care nu aveți unde șede peste noapte în Capitală. De venit, nici nu se mai pune problema, sigur veți dori după ce voi povesti despre alte două locuri extrem de interesante :)

Primul pe lista minunilor este Institutul de Arheologie, pe care-l găsim pe strada Henri Coandă, la numărul 11, în imediata apropiere a Pieței Romană. Sediul ființează într-o casă-splendoare, considerată de unii, pe foarte bună dreptate, cea mai frumoasă din București. Casa Macca, odată domiciliul fastuos al unui colonel din Războiul de Independență și al unei doamne care s-a dedicat actelor de caritate și ridicării învățământului românesc, este o bijuterie în stic eclectic, cu influențe baroce și art-nouveau, care pe cât farmec emană prin aspectul exterior pe atât de incitantă este la interior!

cassa macca institutul de arheologie bucuresti

Din păcate, clădirea nu este deschisă circuitului turistic, însă orice curios poate trece pe aici, atâta timp cât se abține să fotografieze decorul care l-ar fi făcut invidios pe orice rege al Franței. Cu aprobare de la institut (care se pare că se obține greu sau... nu se obține) ori pretinzând că ești străin (doi tineri vorbitori de engleză au putut poza în timp ce eram cu gura căscată la frumusețea de casă), Macca vă poate rămâne ca amintire și în fotografii. Altfel, vă mulțumiti (și o să vă mulțumiți!) cu cadrele pe care ați putut să le rețineți mișcându-vă cu aviditate ochii pe fiecare detaliu. Vă asigur că pozele pe care le-am "șterpelit" din alte colțuri internautice*, deși impresionante, nu vă vor trezi aceleași emoții pe care le veți simți, fără îndoială, în momentul în care veți păși în hol, apoi în parterul somptuos. Pur și simplu rămâi... mască! Și totuși, edificiul nu este pus în valoare și nici nu există vreun plan de restaurare! 

cassa macca institutul de arheologie bucuresti cassa macca institutul de arheologie bucuresti cassa macca institutul de arheologie bucuresti
âcassa macca institutul de arheologie bucuresti cassa macca institutul de arheologie bucuresti cassa macca institutul de arheologie bucuresti cassa macca institutul de arheologie bucuresti

~

Via București a fost "de vină" pentru că m-am strecurat pe strada Biserica Amzei la numerele 5-7, într-o curte aparent banală. Văzusem acolo o părticică total necunoscută din București, la câțiva pași de o clădire celebră, cea a Miței Biciclista, și la oleacă de mers până la Piața Romană, pe unde se vânzolesc, zilnic, mii de oameni. Atât de central, dar atât de nebăgată în seamă!

La această adresă au loc unele spectacole ale Teatrului Logos și tot aici mai servește cu diverse ocazii și Universitatea Populară Ioan I. Dalles. La capătul din dreapta al curții, într-un colț, două clădiri sunt gemene siameze. Îndrăzniți să pătrundeți în universul creat și veți ajunge într-o micro-lume, o curticică extrem de limitată, dar deosebit de pitorească, de unde te aștepți în orice moment să zbughească un motan, să te privească un bătrân după una dintre perdele de la ferestruicile ce te înconjoară, să se ivească mușcate la pervazuri, să cânte deodată o mandolină... Nu poți ieși decât pe unde ai intrat, dar zău dacă te-ai da plecat!

âcurte biserica amzei bucuresti curte biserica amzei bucuresti curte biserica amzei bucuresti

*surse foto: arhiva personală, Adevărul, Art-Historia 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!