Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 24 iulie 2014

Amara, dolce far niente de Romania

Amara este stațiunea din Bărăgan destul de cunoscută la nivel național, în care paradoxal nimeni nu tânjește să ajungă, în afară de ialomițeni. Într-un fel, pe bună dreptate: efectiv nu ai cu ce să-ți ocupi timpul liber, iar stațiunea pare dedicată vârstnicilor, de la cazare la puținele tarabe. Pe de altă parte, e o mare nedreptate: Amara este, de fapt, un imens parc, așa cum nicio altă stațiune nu se poate lăuda și dispune de un lac unic.

parc amara ialomita

Într-o zi obișnuită, poți să faci plajă pe malurile lacului sau poți îndrăzni o baie sărată, poți să te plimbi pe aleile parcului, cu câte un popas pe o bancă așezată în vecinătatea copacilor fără personalitate, așezați în linii perfecte, poți să dormi în liniște deplină sau poți colinda pe cele câteva străzi mari ale stațiunii, printre sute de melci. Ori dacă nimerești în timpul Festivalului de Agrement și Turism Balnear, așa cum am făcut-o eu, pe 21 iunie 2014, poți asista, la teatrul de vară, la un mic bâlci, un concurs de Miss cu iz comunist și, eventual, la un mini-concert Ruby, fata care stinge lumina. Nu poți ieși în club, nu ai niciun obiectiv turistic important în zonă și în câteva minute poți spune că ai văzut stațiunea Amara.

Dar dacă te-ai săturat de orașe, vrei să uiți de tot, de toți și de toate, dacă vrei să nu mai știe nimeni de tine, dă fuguța la Amara. Este locul românesc unde dolce far niente-ul italian are cel mai potrivit sinonim. Eu am petrecut un week-end excelent în compania Amarei, la a doua noastră întâlnire, chiar dacă vremea era extrem de capricioasă. Activă de fel și dorind de fiecare dată să văd cât mai mult în cât mai puțin timp, nu mi-a venit să cred când am realizat că un week-end întreg am "pierdut" timpul și... a fost atât de bineee! Am zăcut la aceeași terasă de lângă Hotelul Ialomița, Garden Park, în anturajul unui trio inedit (limonadă, înghețată, mici - o combinație perfectă, jur! :D), am adorat să cunosc la perfecție parcul-stațiune după câteva ture pe aleile îngrijite, să respir același aer cu familia de copaci trași la indigo, să fac slalom printre melcii ieșiți la plimbare pe fiecare centimetru pătrat (nu am văzut atât de mulți nicăieri în altă parte!), să mă retrag în așternuturi la Hotel Dana (4 stele), unde nu existau alți oapeți, și am savurat în tihnă un mic dejun delicios la Hotelul Parc.

Nimic nu s-a schimbat de la anterioara mea vizită, dar zău dacă nu mi-e ciudă că ratăm o asemenea oportunitate cu această Amara! Dacă data trecută îi găsisem deja un slogan (Pentru toate gusturile), acum am văzut-o și ca o alternativă ieftină la slow travel-ul promovat cu patos prin străinătățuri, în special în Italia. O ieșire la Amara e ca o terapie pentru sufletele agitate, o ședință psihologică mult mai accesibilă, un loc unde bateriile ți se încarcă fără să ai nevoie de priză :) Și, totuși, câți dintre voi aveați de gând să vă petreceți măcar un week-end la Amara?

Sper că aceste rânduri de sinceră satisfacție și dulcile imagini care urmează v-au trezit câtuși de puțin interesul și pentru această bucățică de România. Nu uitați că lângă Slobozia e Parisul! Haideți în Bărăgan!

pisica amara ialomita parc amara ialomita parc amara ialomita
lac amara ialomita lac amara ialomita lac amara ialomita
lac amara ialomita lac amara ialomita parc amara ialomita
biserica amara ialomita melc amara ialomita melc amara ialomita
parc amara ialomita parc amara ialomita parc amara ialomita
lac amara ialomita
parc amara ialomita
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!