Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 14 iunie 2014

Cel mai frumos traseu amenajat din Romania se afla in Borsec

indicatoare borsec
Gândiți-vă cum ar fi ca în spatele blocului în care locuiți să existe o pădure, prin care o cărare lată, vizibilă și pietruită șerpuiește de la o poiană la o peșteră, de la un izvor la o cetate. Plimbarea ați putea-o face oricând, chiar și pe ploaie, indiferent de vârsta care vă trădează în buletin și nu ar dura mai mult de două ore. Cum vi s-ar părea? Nu-i așa că v-ați considera cei mai norocoși oameni de pe pământ, chiar dacă ați locui la bloc, în România?

Ei bine, mă bucur să vă anunț că există și români fericiți în România. Sunt cei care locuiesc în Borsec. Nu au salarii impresionante, nici vile somptuoase, dar au o pădure doar a lor (pe care, asta e, o mai împart din când în când cu un turist). Pădurea le oferă indiferent de condițiile meteorologice o plimbare extrem de sănătoasă și de pitorească, în condiții excelente. Prin pădure s-a amenajat un traseu foarte bine pus la punct, cu o cărare splendidă, prevăzut cu zeci de coșuri de gunoi, panouri informative și multe bănci trainice din lemn. De la un izvor la altul, care pot preveni sau chiar trata zeci de boli, harghiteanul se mai poate delecta cu panorame de vis, cetăți și peșteri. Toate, chiar în spatele blocurilor! 

Incredibil? Nu, asta e România care-mi place și de care m-am îndrăgostit! Asta e România cea adevărată, cea care ar trebui promovată! Haideți și voi la plimbare!

pestera de gheata borsec

Prin pădurea din Borsec putem urma două trasee-circuite. Primul are următoarele puncte de reper: Izvorul 10 - Izvorul 11 - Poiana Zânelor - ocolire spre Grota Urșilor și retur - Izvorul Străvechi (Mofeta) - stânga (Izvorul Pierre Curie și Cetatea Bufnițelor) sau dreapta - Peștera de Gheață. Cel de-al doilea traseu poartă un nume romantic ("Aleea Îndrăgostiților"), deși ajunge la un cimitir, la o carieră abandonată și apoi revine în Poiana Zânelor. Să le luăm pe rând.


Traseul nr. 1

Multe indicatoare din stațiune îndeamnă amatorul de plimbări în natură spre obiectivele de pe acest traseu, așa că vă va fi ușor să le urmați. Dacă urmați Aleea 7 Izvoare dinspre punctul de informare turistică spre capăt, cotiți dreapta în dreptul micului părculeț și îndreptați-vă în sus pe munte. Curând o să vedeți ascuns printre copaci un ditamai foișorul. Acolo este izvorul 10. Ocolindu-l prin stânga cum aveți în față izvorul, intrați direct pe traseul marcat cu cruce roșie. Imediat pe dreapta, zăriți alt foișor - Izvorul 11. Tot înainte, după câțiva pași, două cărări vor face la stânga (una spre stadion), dar voi trebuie să mergeți tot înainte căci mai că ați și ajuns în Poiana Zânelor. O să vă dați seama că ea este după locurile amenajate pentru grătare, leagăne, măsuțe, bănci și, bineînțeles, un imens spațiu verde.

De aici, în circa 10 minute, urmând aceeași potecă mare apoi cotind dreapta pe traseul marcat cu triunghi roșu, ajungeți la Grota Urșilor. Când ați terminat de coborât mica pantă prevăzută cu balustradă din lemn, faceți stânga, printre stânci, chiar dacă pare imposibil. 60 m vă veți simți captiv într-o lume a umbrelor, răcorii și a hibernării, dar vă asigur că o să vă placă la nebunie! Nu puteți ieși decât pe unde ați intrat, sper că nu vor fi probleme din acest punct de vedere :)) Ca să continuați plimbarea propusă de mine trebuie să reveniți la poteca aia mare, de unde ați cotit spre grotă, și să o urmați alte câteva minute până la o intersecție. În acea intersecție se află Izvorul Străvechi, astăzi folosit ca mofetă. Vă rog să nu intrați acolo dacă nu este prezent personalul calificat (oricum, cred că nu puteți intra fără programare, ușa este de obicei închisă). De ce vă rog să fiți cuminți? Pentru că deși mofeta este recunoscută ca viagra în stare naturală, fapt ce o poate face extrem de atractivă, în acel foișor-căsuță se ridică (aluzie fină :D) gaze naturale care, dacă le inhalați aplecându-vă mai jos de un nivel strict stabilit, dați colțul. Atât de simplu! Bineînțeles, gazele sunt invizibile, iar dacă le-ați mirosi, deja ar fi prea târziu. 

Deci, de la acea mofetă, puteți face stânga spre Izvorul Pierre Curie, cel mai radioactiv izvor din stațiune, care conține 21 milicurie la litru, spre care se coboară abrupt circa 10 minute. Nu am murit luând o gură din el și nu are un gust deosebit față de celelalte ape minerale din România care conțin sulf. De la izvor se poate urca aproximativ 15 minute până la Cetatea Bufnițelor, o ruină-fortificație din timpul Primului Război Mondial. Întoarcerea se face pe același drum până la mofetă și va dura mai mult decât la dus, deci înarmați-vă cu răbdare și asigurați-vă o doză suficientă de efort. De la mofetă puteți face și dreapta (sau tot înainte venind dinspre cetate), unde după 5-10 minute ajungeți la Peștera de Gheață. Vreo 120 de pași puteți face în interior. Din nou, se revine la mofetă, de acolo înapoi la Poiana Zânelor.

Acesta este, din punctul meu de vedere, CEL MAI FRUMOS TRASEU AMENAJAT din România! Din păcate, pozele nu pot reda frumusețea locului, pentru că eu am avut ghinionul să-l parcurg dansând în ploaie. Dar dacă a fost splendid și în aceste condiții...  

grota ursilor borsec traseu izvorul pierre curie radioactiv borsec traseu pestera de gheata borsec traseu izvorul pierre curie radioactiv borsec
traseu grota ursilor borsec traseu cetatea bufnitelor borsec traseu cetatea bufnitelor borsec traseu grota ursilor borsec
pestera de gheata borsec pestera de gheata borsec poiana zanelor borsec izvorul pierre curie radioactiv borsec
izvorul 10 kossuth borsec izvorul stravechi mofeta borsec grota ursilor borsec intrare grota ursilor borsec
panorama borsec izvorul 10 kossuth borsec biserica nessebar bulgaria grota ursilor borsec
grota ursilor borsec grota ursilor borsec cetatea bufnitelor borsec cetatea bufnitelor borsec

Traseul nr. 2

Dacă vă aflați la capătul promenadei (Aleea 7 Izvoare) dinspre punctul de informare turistică, urcați pe strada Petofi Sandor, pe lângă sinagogă, și urmați cărarea cea mai vizibilă spre dreapta. Sau de la debutul traseului prezentat mai sus, urmați crucea albastră. Vă veți plimba pe sub arbori foarte înalți, veți vedea pe alocuri Borsecul de sus, apoi veți ajunge în dreptul cimitirului, unde dacă aveți curajul să priviți peste cruci, o faină priveliște asupra Borsecului de jos, din orașul Borsec, vi se va arăta. De la cimitir vă propun să faceți stânga și să urcați spre cariera de travertin, astăzi abandonată, dar care și-a câștigat faima datorită decorațiunilor pe care le-a asigurat Casei Presei Libere din București. Continuând încă puțin urcarea veți ajunge tot în Poiana Zânelor, dar în partea de jos a ei, unde vă va aștepta un decor de poveste - băi de picioare frumos aranjate. Cea mai mare dintre ele se numește "Baia Zânelor" și nu poate fi utilizată oricum, simplu. Iată indicațiile de la fața locului: "Înainte de baie, folosește apa din bazinul pentru picioare și rostește Tatăl Nostru. Stai în bazin 5 minute, urmată de 5 minute de baie de soare și repetă toate acestea încă de două ori. Tratament indicat timp de o săptămână".

aleea indragostitilor borsec aleea indragostitilor borsec baia pentru picioare borsec cariera travertin borsec
cariera travertin borsec panorama borsec poiana zanelor borsec panorama borsec

baia pentru picioare borsec


Pe aceste trasee am întâlnit dudui în pantofi cu toc și fuste. Da, se poate aborda și în această ținută. Dar dacă există șanse de ploaie, musai luați-vă măcar niște adidași și, dacă nu vă înțelegeți bine cu noroiul, limitați-vă la mofetă, nu coborâți până la izvorul Pierre Curie. 


Dragi navigatori la bord, sper că această călătorie virtuală v-a trezit apetitul pentru o plimbare reală pe deasupra Borsecului. Eu sunt sigură că vă e poftă deja, recunoașteți! :) Bineînțeles, dacă aveți orice întrebare legată de aceste două trasee, eu voi face tot posibilul să vă răspund, să vă lămuresc, cât mai repede. 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!