Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 30 iunie 2014

Aici vreau sa ma retrag la pensie!

Dulci amintiri făuritu-mi-ai într-o zi leneșă de duminică, pe ultima sută de metri a Cireșarului 2014. Pășind printre floricele suave și îngenunchind în iarba deasă și mătăsoasă, gândurile nu mi-au dat pace și au zburdat spre anii spre care, inevitabil, toți ne îndreptăm. Când șalele o să scârțâie și pielea-mi va deveni acordeon, într-o margine de Ialomița mi-aș dori să zac. Nu cred că o bucurie mai mare ar fi posibilă pentru o bătrânică decât să șadă într-un jilț, în mijlocul unei grădini fermecătoare, la umbra unei impozante case, în murmur de gâze și larmă de nepoți!

Până în ziua când vom pierde bilanțul bogăției de fire albe, am putea să nu pierdem timpul tinereții în jungla urbană și să purcedem a ne bucura de un loc-portret al unei vacanțe la țară idilice, smulsă din tiparul cărților și așternută în satul Hagiești, comuna Sinești, la fostul conac al lui Alexandru Marghiloman.

conac hagiesti

Desprinzându-ne 6 km de drumul mare ce coboară din Moldova spre Capitală, în dreptul indicatorului spre localitatea cu pricina, poposim direct într-o filă de basm, localizată la circa 30.000 metri de București. La biserica veche, căreia îi ține companie un cimitir, se întinde molatic o pajiște divină, întreruptă nițel de un conac ruinat, dar pe alocuri restaurat de Ministerul Culturii, construit acum 140 de ani. A folosit în tinerețile sale lui Alexandru Marghiloman, cunoscut nouă de la Buzău (aici și aici), creator al cafelei marghilomane (cu rom/coniac) și organizatorul primelor curse de cai cu pariuri. 

Adorabil locul ales întru ridicare de locuință, sporit fiindu-i farmecul prin poziționarea privilegiată deasupra văii Mostiștea. 

Zău că m-aș vedea aici, spre apusul cel de neoprit!

peisaj hagiesti ialomita peisaj hagiesti ialomita interior conac hagiesti
conac hagiesti conac hagiesti peisaj hagiesti ialomita

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!