Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 6 iunie 2014

Nu costa nimic sa faci cunostinta cu un erou. Vino in Drobeta T. Severin!

Dacă n-ar fi fost el, un întreg oraș ar fi fost decimat de sete și ariditate. A adus un suflu proaspăt într-o urbe istorică, măreț port, a cărui vecinătate cu Dunărea era cât pe-aci să se transforme dintr-o binecuvântare într-un blestem. Multă vreme, Drobeta Turnu Severin a avut probleme mari cu apa potabilă, iar soluția salvatoare a venit de la mintea sclipitoare a inginerului Elie Radu, și anume - alimentarea cu apă din Dunăre. Ideea genială necesita o aplicare pe măsură, astfel a apărut în istorie cel care avea să devină simbolul orașului - Castelul de Apă, construit în stil medieval.

castel apa drobeta turnu severin

Inaugurată în 1914, cea mai înaltă construcție din orașul dunărean (27 m înălțime) își deschide, în prezent, porțile fără să perceapă vreo taxă și fără să facă nazuri la data din calendar. Vizitarea sa este gratuită (!) și permisă zilnic (!), între orele 9-19 (ultima intrare, la 18:30). Ca să fie gazdă cum se cuvine, nu te obligă să te cațeri pe scări, ci îți pune la dispoziție un lift modern care te duce la ce are ea mai frumos de oferit - panorama asupra orașului.Renovat din fonduri europene care s-au ridicat la 1 milion de €, Castelul de Apă din Drobeta Turnu Severin se mai laudă cu un titlu deloc de neglijat: în 2012, a devenit "Fațada anului", într-un program susținut de Baumit. Chipul îi este de atunci frumos machiat, cu vopsea silicată pentru restaurări (SilikatColor). 

Așadar, când vei debarca și tu pe malul românesc al Dunării, rogu-te, fii pașnic, nu ca romanii veniți pe podul lui Apolodor din Damasc. Cum podul a rămas doar o amintire, cred că vei veni cu gând de pace. Atunci, depărtează-te grabnic de malurile aducătoare de memorii neplăcute și grăbește-te spre centru. La intersecția străzilor Crișan și Adrian, cum ai Primăria în spate, drept înainte, vei întâlni un erou. Cinstește-l cum se cuvine! El te va primi cu brațele deschise :)

panorama castel apa drobeta turnu severin panorama castel apa drobeta turnu severin platforma castel de apa drobeta turnu severin panorama castel apa drobeta turnu severin
panorama castel apa drobeta turnu severin panorama castel apa drobeta turnu severin panorama castel apa drobeta turnu severin castel apa drobeta turnu severin

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!