Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 16 iunie 2014

Doua atractii ale Romaniei de odinioara: Capul Kaliakra si Ferma de midii/Restaurantul Dalboka

Timp de 27 de ani, România noastră dragă a fost mai babană, întinzându-și Dobrogea mai la sud de Vama Veche, în regiunea cunoscută în istorie sub numele de Cadrilater. A fost atunci și mai atrăgătoare, posedând atracții turistice de seamă - de la cetatea din Silistra cucerită de Mihai Viteazu (peste Dunăre de Călărași) la Castelul Reginei Maria de la Balchik sau de la stația de cercetare a lui Grigore Antipa de lângă Capul Kaliakra, acesta din urmă, în sine, un obiectiv impresionant la Marea Neagră, până la un golf dătător de midii delicioase. 

În prezent, România este mai săracă din acest punct de vedere, în lipsa Cadrilaterului. Dar când geopolitica ne închide o ușă, noi intrăm pe geam! Așa se face că la ultimele două obiective despre care ți-am spus adineauri, cei mai mulți turiști sunt... români, iar datorită prezenței noastre în exces, româna este în aceste locuri limba neoficială a Bulgariei. Astfel, ne putem amăgi că și astăzi Cadrilaterul e ca al nostru...

peisaj dalboka bulgaria

Alături de TravelMax.ro, am revenit la începutul lui iunie 2014, pentru a treia oară, la "bunul adăpost" (Kaliakra, în grecește). Iarna, vizitarea acestui ultim petic de pământ, cocoțat la 70 m deasupra Mării Negre, este gratuită, căci nici turiștii nu se înghesuie. Dar când soarele încinge stâncile și-așa destul de roșiatice, turistul trebuie să scoată din buzunar 3 leva (aproape 7 ron) pentru a se delecta cu o cetate în ruină așezată pe un promontoriu extrem de atrăgător, de unde peisajul te amețește fără să-i poți rezista. Știe românul încă din țară ce farmec poate avea Marea Neagră! 

Tarabele cu suveniruri sunt nelipsite, iar comercianții știu să te ademenească în română, la fel și chelnerii de la singura terasă. La capătul extrem, capela închinată Sfântului Nicolae, protectorul marinarilor, te poartă rapid cu gândul spre țărmurile grecești sau, din contră, te izbește cu imaginea celor 40 de fecioare care s-au aruncat în mare, de aici, pentru a scăpa în urmă cu secole, de pofta turcilor. 

La Kaliakra e musai să vii pentru panorama savuroasă pe care ți-o oferă familiara Marea Neagră. Este incredibil, dar este aievea atât de frumos, la doar 60 km distanță de Vama Veche!

cetate kaliakra bulgaria peisaj kaliakra bulgaria peisaj kaliakra bulgaria capela cetate kaliakra bulgaria
cetate kaliakra bulgaria peisaj kaliakra bulgaria peisaj kaliakra bulgaria cetate kaliakra bulgaria
peisaj kaliakra bulgaria
peisaj kaliakra bulgaria

În imediata apropiere, într-un golf la aceeași Mare Neagră, sute de români își delectează, zilnic, papilele gustative într-un cadru natural de excepție. La Dalboka, midiile sunt atracția principală, dar și feluriți pești, melci sau răcoritoare salate cu legume își pot găsi loc în gura deja apă. Recomand salata shopska (bulgărească) la 4,5 leva (~10 ron) și midiile à la Burgas (cu orez) la 6,5 leva (~ 14 lei) - midiile sunt lăsate în scoică, dar se scot ușor, iar atâta timp cât nu le privești, sunt absolut delicioase, chiar și pentru cineva care nu este fanul faunei acvatice. Alături, poți încerca o Coca-Cola la 0,5 l (3 leva - 7 ron) și o bere la halbă (2 leva - 4,5 lei). 

Meniurile sunt în română, cu chelnerii te înțelegi la fel de ușor, așa că nu-mi rămâne decât să-ți urez "Poftă bună!".

cetate kaliakra bulgaria peisaj kaliakra bulgaria peisaj kaliakra bulgaria cetate kaliakra bulgaria
cetate kaliakra bulgaria peisaj kaliakra bulgaria peisaj kaliakra bulgaria cetate kaliakra bulgaria

UPDATE 2015: Pentru a evita aglomerația imensă de la prânzurile dintr-un week-end de vară obișnuit, când nici de rezervări nu se mai ține cont, vă recomand să veniți la savurat dimineața, pe la ora 10. Eu așa am procedat la a doua vizită la Dalboka și pur și simplu nu-mi venea să cred că fiecare masă era liberă (credeam că e închis). Nu cred că mai are sens să menționez, dar totuși, mâncarea a venit foarte repede. De la 10:30 însă, începeau deja să vină comesenii, așadar, ați înțeles. Nu mai târziu de ora 10 :)

ferma midii dalboka bulgaria 2015 ferma midii dalboka bulgaria 2015 ferma midii dalboka bulgaria 2015


Cum ajungi?

La Kaliakra

Din Vama Veche te îndrepți spre granița cu Bulgaria, apoi continui să înaintezi pe E87, în direcția Varna. Când ajungi în dreptul orașului Kavarna, faci stânga, conform indicatoarelor, și urmezi drumul 901 până în Balgarevo, de acolo mai având circa 6 km până la Kaliakra. Sunt indicatoare suficiente pe drum, este ușor de ajuns, dacă vii aici cu mașina.

La Dalboka

Se urmează aceleași indicații ca mai sus, dar cu 1 km înainte de Balgarevo, faci dreapta și urmezi drumul prin câmp tot înainte cale de 1,5 km. Când panta începe să coboare extrem de vertiginos, ar fi bine să parchezi în vârful dealului, pentru că urcarea apoi va solicita prea mult automobilul și la bază, lângă restaurant, locurile de parcare sunt limitate.
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!