Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 2 iunie 2014

Nu ratati cimitirul din Filiasi! Desi suna macabru, adaposteste Capela Sixtina a Olteniei

Cum veniți pe cale rutieră dinspre Craiova spre Drobeta Turnu Severin, musai veți trece și prin orașul doljean Filiași. Deși mic și fără a atrage ostentativ atenția prin vreo minune arhitecturală la drumul mare (E 70), imediat ce veți trece podul peste Lacul Filiași, urmând prima stradă la dreapta, numită Dimitrie Filișanu, ajungeți în câteva secunde la... cimitir. Nu este locul în care v-ați aștepta să găsiți cel mai important obiectiv turistic al unui oraș, dar cum vă aflați în România, trebuie să treceți peste prejudecăți :) Nu va fi o misiune dificilă - veți avea în față Capela Sixtină a Olteniei, mausoleul familiei Filișanu, și deja veți fi cuceriți!

capela filisanu filiasi cimitir

Cimitirul din Filiași este mic, pe măsura orașului pe care-l deservește, dar chiar și într-o zi mohorâtă, nu este apăsător. Este curat, este pe cât de frumos poate fi un loc al cinstirii morții. Probabil atmosfera nu este respingătoare datorită minunăției care l-ar putea face faimos, cel puțin în întreaga Românie. Dacă locul de veci al familiei Filișanu, familia unor oameni înstăriți care a stăpânit cândva aceste pământuri, ar fi fost situat în Cimitirul Bellu, celebritatea i-ar fi fost asigurată, căci frumusețea lăcașului este departe de a putea fi cuprinsă într-o simplă fotografie. Trebuie să pășiți pe iarba din jurul său, în liniștea atotcuprinzătoare și să-l priviți.

Mausoleul-capelă a fost construit între 1865-1868 de arhitectul Theofil von Hansen, responsabil și cu extraordinara capelă de pe domeniul Stirbey din Buftea. La o privire mai atentă, cele două estetice construcții se aseamănă foarte mult. Cea din Dolj a fost ridicată în stil neogotic cu influențe italiană și, precum surata din Muntenia, necesită reparații urgente. Astăzi, mausoleul din Filiași aparține de primăria orașului, care promite, dacă va reuși să strângă banii necesari (colosala sumă de 1,6 milioane €!), că în maxim 2 ani l-ar transforma în bijuteria de obiectiv turistic care merită să fie. 

Până atunci, pentru a grăbi găsirea acestor fonduri, locul ar trebui să devină, brusc, mai frecventat de turiști. Potențialul este acolo, oho, e destul, iar voi tot ce trebuie să faceți este să vă găsiți timp și ocazia să vă opriți, câteva minute, și în acest colțișor de lume, chiar dacă e apusă. Intrarea este liberă, iar amintirea... veșnică! :)

blazon familie filisanu filiasi capela filisanu filiasi cimitir capela filisanu filiasi cimitir capela filisanu filiasi cimitir
anexa capela filisanu filiasi cimitir usa capela filisanu filiasi cimitir usa capela filisanu filiasi cimitir


Fotografii din interior puteți vedea aici și aici
Reportaj TVR despre obiectiv puteți urmări aici

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!