Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 26 iunie 2014

Bucurestiul necunoscut (I): Schitul Darvari si copacul care ne ofera o lectie de viata

Sunt multe locuri în capitala României care nu s-au găsit niciodată promovate în ghidurile turistice ori sunt ignorate chiar de cei care ar trebui să le cunoască cel mai bine - bucureștenii. Fascinante, fără îndoială, astfel de locuri suferă de un singur mare defect - aparțin de un imens oraș, cu prea multe atracții, iar așezarea lor chiar în buricul târgului le-a determinat, paradoxal, să se izoleze, să se pituleze, să devină invizibile pentru sutele de trecători nebănuitori de comorile care se ascund fix în cele mai tranzitate porțiuni de București.

A sosit momentul să vă arăt adevăratul București, cel pe nedrept nepromovat, cel cu bijuterii la fiecare pas, care ipotetic "purtate" de o altă urbe ar străluci, ar ieși în evidență. 

~

Cel mai mare trafic de automobile, bunuri și persoane vine în București dinspre nord. Inevitabil, probabil și tu ai trecut pe lângă Hotelul din Piata Montreal nr 10, ai asistat la o porție de istorie greu de digerat în dreptul fostei Casa Scânteii și ai coborât spre Piața Romană, unde își are sediul Academia de Studii Economice, locul unde timp de mai mulți ani trudesc studenții, care după orele zilnice de chin dau iama la restaurantele și magazinele din zonă sau chiulesc pe timp de vară în cele două colțuri de verdeață locale - Parcul Ioanid și Grădina Icoanei -, fără să aibă habar că lecțiile adevărate nu se predau în facultate, ci pe stradă, câțiva pași mai încolo. Mulți obișnuim, însă, să "tragem de timp" între două întâlniri la librăria Cărturești. 

Puțini dintre cei care trec prin zonă, între Cărturești și Grădina Icoanei, se pot dezlipi de farmecul pe care-l exercită Biserica Anglicană, una dintre cele mai frumoase biserici din România, sau trec mai departe de ispititoarea Grădină Verona. Cine privește spre strada Dionisie Lupu?

Atât de ușor pot trece pe lângă un exemplu de voință, încăpățânare și determinare! La numărul 52 locuiește un copac, aparent ca oricare altul. Dar la o privire mai atentă, copacul devine un erou, un războinic, un spirit liber care nu a putut fi îngrădit și care și-a câștigat, cu propriile forțe, independența. Când un gard i-a blocat accesul spre lumea de dincolo de grădina casei unde sălășluia, copacul s-a răzvrătit și a înghițit barele de metal, reușind să "guste" și din viața de dincolo de gard, dar rămânând ancorat în locul familiar. O astfel de imagine te șochează inevitabil și-ți demonstrează că naturii nu-i stă nimic în cale atunci când are un scop de atins. Pe noi ce ne împiedică să ne trăim visele?

copac dionisie lupu bucuresti copac dionisie lupu bucuresti copac dionisie lupu bucuresti


~

La scurtă distanță de copacul de neoprit, pe strada care îi poartă numele, în dreptul numărului 3, nici nu bănuiești ce oază incredibilă se ascunde! Te invit la Schitul Dărvari, în plin centru de capitală europeană. Vei fi șocat să realizezi că te-ai teleportat într-o altă lume. Fermecător, liniștit, drăgălaș, un colț de Rai în care ești numai tu cu gândurile tale, unde te simți instantaneu perfect indiferent de religie sau starea din momentele premergătoare intrării în universul care datează din 1834. Armonios se împletesc aici stilul muntenesc cu cel oltenesc, iar ochiul nu poate decât să se bucure, iar sufletul să exalte!

schitul darvari bucuresti schitul darvari bucuresti schitul darvari bucuresti
schitul darvari bucuresti schitul darvari bucuresti schitul darvari bucuresti


Cum vi se par aceste două piese din puzzle-ul bucureștean?

Cele două obiective, pe hartă, marcate cu roșu
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!