Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 23 iunie 2014

Ce poate invata Romania de la turismul de pe litoralul bulgaresc (10 idei)

În primele zile cireșare din 2014, la invitația agenției TravelMax.ro, am (re)descoperit Marea Neagră, mai la sud decât eram obișnuită. Prilej de a conștientiza, încă o dată, că România are multe lucruri bune (deși nu le apreciem ca atare decât după ce le remarcăm lipsa peste hotare), dar și ocazie de a spiona vecinii bulgari și a le fura din secretele cu care ne-au răpit din turiștii de pe litoralul mării pe care o împărțim, vrând-nevrând. 

marea neagra elenite bulgariaUrmătoarele aspecte și idei pot fi implementate și în țara noastră, nu sunt apanajul bulgarilor, trebuie să ne trezim, să ne dăm seama că ne pleacă românii în străinătate deși am fi putut să le oferim tot ce găsesc în altă parte și să ne punem pe treabă, să exploatăm potențialul uriaș pe care-l avem pe litoral. Nici bulgarii nu s-au născut în all-inclusive, de-abia din 2007 au început să-și crească litoralul, dar l-au crescut și interesul se vede. Strict din punctul de vedere al peisajului, litoralul românesc nu este cu nimic mai prejos decât cel bulgăresc, însă acolo unde natura a dat, noi nu trebuie să stricăm, ci să aducem pitorescul la maximul posibil, cu un strop de intervenție și viziune.

Haideți să vedem cu ce îi vrăjesc bulgarii pe români și ce am putea învăța de la ei:

1. Resort privat - studiu de caz: Elenite

Să nu ne ascundem, să recunoaștem: nu suntem chiar bine văzuți peste hotare și turiștii străini care și-ar dori să vină pe la noi, se gândesc de cel puțin două ori înainte, temându-se chiar de propria securitate. Este mult mai greu să schimbăm prejudecățile, dar putem să câștigăm bani frumoși aducându-i, totuși, pe străini pe litoralul nostru, nu al altora. Cum ar fi să creăm o stațiune privată, în care să aibă acces exclusiv cei care se cazează în ea, un microunivers în care să se simtă în siguranță, în care să știe că-și pot lăsa geanta pe șezlong și că niciun vânzător ambulant nu va bântui pe plajă, că pot intra și ieși de aici doar dovedind că au rezervare la vreun hotel din cadrul complexului, unde au magazinele proprii, cabinete medicale, case de schimb valutar, absolut tot ce le trebuie, fără să fie nevoiți să părăsească spațiul strict delimitat al confortului și siguranței? O astfel de stațiune-resort există în Cuba (țară comunistă!), dar și în Bulgaria, Elenite pe numele său (se citește cum se scrie), situată într-un golf între Varna și Nessebar

Resortul privat a fost creat de la zero de niște oameni de afaceri, care și-au început business-ul prosper de la o fabrică de zahăr. Au construit rapid hoteluri de 4 stele (Atrium, Andalusia, Royal Park, Royal Bay) și unul de 5 (Royal Castle); au amenajat plaje; au asigurat vaporaș cu rute zilnice Elenite-Nessebar și piscine pentru fiecare hotel; au instaurat regimul de all-inclusive, care spre deosebire de cel al unor hoteluri obișnuite din stațiunile clasice îți permite ca micul dejun să-l iei la hotelul unde ești cazat, dar prânzul să-l savurezi în alt hotel, în cadrul aceleași stațiuni, să stai azi pe plaja unui hotel, mâine pe al altuia, cu aceleași excelente condiții etc. Practic, toată stațiunea aparține de firma Victoria Group, deci atâta timp cât locuiești în acest mic oraș, te poți bucura de toate beneficiile sale, indiferent unde ai fi cazat. Trebuie doar să te asiguri că nu-ți lipsește brățara de all-inclusive de la mână. Marea sa problemă sunt locurile de parcare, extrem de puține în raport cu numărul impresionant de locuri de cazare. Așezarea este extrem de pitorească, între un deal împădurit și Marea Neagră. Când vremea nu ține cu turiștii, se organizează spectacole și diferite activități outdoor care să alunge plictiseala. Copii au colțurile lor de joacă, indiferent de vreme. Nu poți veni aici dacă nu-ți faci rezervare din timp, de exemplu printr-o agenție de turism, nu poți pur și simplu să apari la poarta complexului, spunându-i paznicului că te duci la diferite recepții și în funcție de unde îți convine, te cazezi. Intri și ieși doar prezentând dovada cazării tale la unul dintre hotelurile complexului.

În România, o astfel de stațiune privată, într-un cadru natural asemănător, se poate face la Tuzla sau Costinești. Însă mă tem că la noi ar ieși un scandal-monstru: pe de o parte ecologiștii, care ar interveni pentru a nu se altera deloc peisajul natural, iar pe de altă parte jurnaliștii, care ar exploata dedesubturile afacerilor și vieții investitorilor.

piscina royal castle elenite bulgaria piscina royal castle elenite bulgaria panorama elenite bulgaria apartament royal castle bulgaria
piscina royal bay elenite bulgaria apartament royal castle bulgaria toaleta royal castle elenite bulgaria toaleta royal castle elenite bulgaria
cigar lounge royal castle elenite bulgaria cigar lounge royal castle elenite bulgaria crama royal castle elenite bulgaria sala conferinte royal castle elenite bulgaria
piscina royal castle elenite bulgaria royal castle elenite bulgaria royal castle elenite bulgaria terasa royal bay elenite bulgaria


2. All inclusive

Nu doar în Elenite, ci pe tot litoralul bulgăresc, all inclusive este cuvântul de ordine. Mănânci și bei conform unui program, dar în principiu cât poți duce, ai și gustări între mese, șezlong, umbrele, piscină și plajă asigurate, spectacole în fiecare seară, club de noapte, aqua park, fitness s.a. Totul inclus în prețul sejurului. La Elenite, însă, e cu atât mai fain cu cât nu ești nevoit să stai în jurul hotelului tău pentru a prinde masa de prânz sau pentru a te răcori cu o bere; cum toate hotelurile au, practic, aceiași patroni, poți să te plimbi fără griji, oprindu-te pe la o terasă, luând o bere, mergând mai departe și așezându-te pe un alt șezlong, pentru a schimba perspectiva, fără să fii nevoit să scoți alți bani din buzunar.

(aici aveți mâncare specific bulgărească, care se poate servi tot gratuit, într-un restaurant cu meniu a la carte, o dată pe sejurul de 3-4 nopți) 

prajitura de biscuiti elenite bulgaria branza traciana elenite bulgaria salata shopska elenite bulgaria

Dacă în România nu vrem să facem o stațiune privată, atunci stațiunile și hotelierii s-ar putea asocia, astfel având toți de câștigat. Jupiter și Neptun ar putea deveni o singură stațiune, unde să se practice acest sistem de all inclusive special, fiind oricum lipite una de alta. La fel - Venus și Cap Aurora.


3. Accent pe exterior

În România, avem multe hoteluri faine, unde ți-e mai mare drag să stai. Hoteluri ca Orizont, din Predeal, unde detaliile fac diferența, unde până și întrerupătorul a fost gândit într-un fel, unde și așezarea paharelor din baie face parte dintr-o viziune. Extraordinar! Însă românii se pare că pot trece ușor peste astfel de confort. Pe litoralul bulgăresc, unde mulți deja sunt ca și acasă, hotelurile sunt extrem de opulente în exterior și la recepție, par palate de nababi și s-ar încadra perfect în Las Vegas-ul american. Nu au niciun stil specific și pot fi ușor oferite ca exemplu al kitsch-ului. În camere, însă, atmosfera redevine pământeană, acestea fiind orânduite strict pentru confort, fără decoruri deosebite sau dotări extravagante. Măcar pe litoral, unde turistul nu vine teoretic ca să petreacă prea mult timp în cameră, ar trebui să luăm ochii clientului, să-l atragem într-o lume a fabulosului, dar să nu investim prea mult pe detalii pe care mulți poate nici nu le vor remarca.


4. Așezarea

Alt moment al adevărului: am devenit comozi și obsedați să ne lăudăm pe internet cu orice facem și vedem. Cele mai multe hoteluri de pe litoralul bulgăresc sunt construite chiar pe plajă sau la mai puțin de doi pași de ea. La Hotelul Royal Bay, din Elenite, unde am petrecut 3 nopți, ieșeai din recepție fie direct pe plajă, fie pe terasa restaurantului care era, practic, pe plajă. Mulți alegem hotelul ȘI în funcție de distanța pe care trebuie s-o parcurgem până la mare. Amplasarea cu Marea Neagră în urechi oferă turistului atât o comoditate sporită, fără să fie nevoit să-și întrerupă prea mult zacerea, dar și cadre care urlă să fie trase în poze și apoi shareuite prietenilor care, sărmanii de ei, sunt captivi în jungla de beton a orașelor. Câți hotelieri de pe litoralul românesc pun, cu adevărat, accent pe amplasarea ideală și o promovează ca atare? Nu cred că mă hazardez când spun că acesta s-ar putea să fie principalul criteriu pe care îl ia în considerare un turist atunci când alege hotelul în care-și va petrece vacanța la mare! Pont: Un astfel de hotel avem și noi, în Eforie Nord - Acapulco.

marea neagra elenite bulgaria marea neagra elenite bulgaria marea neagra elenite bulgaria
marea neagra elenite bulgaria marea neagra elenite bulgaria marea neagra elenite bulgaria

5. Bon fiscal

În Bulgaria, chiar și într-un resort privat unde, teoretic, nu ai concurență, ți se dă bon fiscal chiar și pentru achiziționarea unui banal magnet de frigider, care costă sub 5 ron. În Vadu de România, povestea e cu totul alta, la singurul complex amenajat pe plajă. Am relatat, pe larg, aici. Dacă vrem să nu ne sabotăm singuri, haideți să plătim dările alea. Bulgarii nu sunt mai bogați decât noi, deși dau impresia, și sigur nu sărăcesc pentru că dau bon fiscal!


6. Sozopol... în România

După cum spuneam mai sus, peisajul litoralului românesc nu este mai urât, mai neimpresionant ca panoramele pe care le oferă litoralul bulgăresc. Marea este aceeași, însă contează ce face omul cu ce îi dă natura. Sozopol (se citește Suzopol) este un oraș superb din Bulgaria, dar este astfel pentru că oamenii și-au construit case cu balcoane de lemn fix deasupra mării, sporind atractivitatea locului, așezat într-un golf la Marea Neagră. De ce nu ne-am făuri și noi un astfel de orășel lângă Costinești, deasupra malului înalt și roșiatic care pare că se prăbușește în mare? Câteva terase dichisite și câteva căsuțe cochete, printre care să șerpuiască o cărare pietruită sunt suficiente pentru a atrage foarte mulți turiști. Peisajul îl avem deja. Sau la Histria, primul oraș al României. Pe malul Lacului Sinoe, în imediata apropiere a vastelor ruine, putem amenaja câteva taverne. Atât de simplu putem adăuga încă un motiv pentru care turistul să poposească aici și să nu da iama mai la sud, în altă țară!


7. Apropierea de aeroport

Mii de turiști ruși vin la mare la bulgari ȘI pentru că pot ajunge aici cu avionul, aterizând pe aeroportul din Burgas. De aici până la Sunny Beach sunt doar 40 km și chiar mai puțini până în Sozopol. De la aeroport până la plajă, în Sunny Beach, poți ajunge cu autobuzul 10. De ce nu profităm și noi de Aeroportul Mihail Kogălniceanu sau de aerodromul de la Tuzla? Să aud, de ce???


8. Extra-activități

Musai trebuie accentuat ce am spus la punctul 1. Fie vreme bună, fie vreme rea, câini pe litoral până la moarte și dincolo de ea! Glumesc, evident. Însă nu ar trebui să riscăm să-și întrerupă turiștii sejurul pe litoral, fiindcă vremea nu e bună pentru plajă. Au început și la noi ca la pachetele de la all-inclusive să fie incluse și vouchere pentru delfinariul din Constanța, de exemplu, dar cum spuneam și mai înainte, suntem comozi. Poate turistul nu vrea să se deplaseze prea departe de locul unde a tras pentru acele câteva zile de relaxare. Haideți să facem ca bulgarii: să avem o trupă mereu la dispoziție care să întrețină atmosfera, să organizăm un spectacol de teatru sau, de ce nu, să proiectăm un film, bineînțeles, fără a cere turistului bani în plus. 

Unele hoteluri de pe litoralul nostru au kids-cornere, dar nu toate. Pentru părinți sunt oaze ale Raiului pe pământ, în Bulgaria fiind liniștiți că își lasă copilul pe mâini bune, într-un loc unde se și distrează, poate chiar învață lucruri interesante, în timp ce părinții își pot asigura câteva clipe de adevărată relaxare.

Seara, în Bulgaria, sunt alte spectacole organizate, cu diferite tematici. Sau există club de noapte (de fapt, o discotecă). Indiferent unde ar alege să meargă, accesul este gratuit pentru turistul plătitor de all inclusive. Obiectivul principal este de a ține turistul în complexul tău, de a cheltui banii la tine, nu la altul :)

9. Iluzii

Trebuie să menționez, mai întâi, că nu cred că această variantă se poate aplica în România, însă știu hoteluri de 3 stele care ar putea primi, lejer, 4 stele, dar nu sunt interesate ori hoteluri de 5 stele care s-au coborât voluntar la categoria de 4. În Bulgaria, vezi la hoteluri de 4 și 5 stele oameni cu venituri medii, familii întregi sau chiar mârlanii de pe la noi, nu oameni de afaceri, directori, vedete s.a. Cert este că acești oameni nu și-ar permite niciodată financiar să-și petreacă un sejur în România la hoteluri de 4 și 5 stele, nu pentru că la noi ar fi prea scump, ci pentru că la noi sunt prețurile și condiții corecte. Recunosc, nici veniturile mele nu-mi permit să mă destrăbălez o săptămână la 5 stele în Mamaia, decât dacă fac rate la bancă, însă o noapte mi-aș permite și aș prefera-o în România, decât în Bulgaria. Ce vreau să spun este că bulgarii oferă oricui iluzia că a petrecut o vacanță de 5 stele, deși serviciile, condițiile, masa s-ar încadra în România, cu indulgență, la 4 stele, iar un sejur la 4 stele în Bulgaria ar echivala cu unul de maxim 3 în România. Cum spuneam mai înainte, ne place să ne lăudăm, să ne dăm importanți, așa este omul zilelor noastre, chiar dacă nu ne place să recunoaștem. Cum sună mai bine? Că am stat la 5 stele în Bulgaria sau la 2 în România? :)


10. Vilele

În resortul privat Elenite de care am povestit mai multe în rândurile de mai sus, turistul se poate caza și la niște viluțe cochete, cotate la 3 stele. Ele sunt aranjate pe trei rânduri, unele în spatele altora, construite pe un deal, prețul de închiriere variind în funcție de apropierea de mare. Ele sunt tot în regim all-inclusive și dispun de propria piscină. În România nu trebuie construite astfel de vile, ele există deja. Cele mai multe sunt în stațiunea Venus, amintesc cu albul și construcția lor de vilele de la Mediterană și sunt înconjurate de multă verdeață, dispunând de propria grădină. Câți turiști care vin pe litoralul românesc au habar de aceste locuri pitorești de cazare?

romana villas elenite bulgaria vile elenite bulgaria vile elenite bulgaria vile elenite bulgaria

---

În concluzie, România este foarte frumoasă, chiar și pe litoral. Eu știam asta, probabil știați și voi dacă ați avut curajul să mai mergeți în vacanțe prin țară și nu avem nevoie să mergem în Bulgaria pentru a ne convinge de asta. În funcție de ce vă doriți de la sejurul vostru, Bulgaria poate constituie o bună alternativă. România mai trebuie să lucreze pentru a ne convinge că și în țară e bine. Multe investiții s-au realizat cu succes, am mai vorbit despre ele și sigur voi mai vorbi. Dar mai sunt câteva trucuri pe care trebuie să le aplice. Dacă la alții a mers o rețetă de succes, am putea încerca s-o aplicăm și la noi, dar cel mai important, trebuie să le spunem cunoscuților și trebuie să promovăm la scară largă lucrurile care s-au făcut deja bine pe litoralul nostru. Căci dacă o să știm ce bine este la bulgari, fără să avem habar de ce avem în țară, o să tot mergem la vecini, o să le tot pompăm bani în turismul lor, iar apoi o să ne mirăm de ce nu mai funcționează turismul nostru! 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!