Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 12 mai 2014

Coborand pe scara, de la cea mai veche cladire din Targu Mures spre cea mai inedita

Următoarele 3 obiective din preafrumosul oraș transilvănean sunt foarte aproape unele de altele și nu necesită mai mult de 5 minute de a ajunge de la unul la celălalt. Ar fi păcat, deci, să le ratați într-o viitoare vizită în Târgu Mureș; fiecare vă va surprinde cu ceva și vă vor aduce mereu aminte de un colțișor de Românie nu foarte frecventat de turiști, dar incredibil de atrăgător. Să pornim, deci!

~

1. Cetatea 

La prima vedere, s-ar putea să nu vă dați seama că aveți o cetate în față. Practic, ce a rămas din construcția de secol XVII este o curte spațioasă, de 4,3 ha, care seamănă mai mult cu un parc (în șantier, la începutul lui 2014), înconjurată de 7 bastioane unite prin ziduri groase. Cel mai important obiectiv de aici este Biserica Reformată, cea mai veche clădire din Târgu Mureș (1490). Recomand o plimbare într-o toamnă târzie, ciulind bine urechile la liniștea care învăluie cetatea. Cu puțin noroc, veți auzi istoria șoptind povești de odinioară, printre cărămizile din ziduri... 

zid cetate targu mures zid cetate targu mures cetatea targu mures februarie 2014
zid cetate targu mures biserica reformata cetate targu mures intrare cetate targu mures
cetatea targu mures februarie 2014
biserica reformata cetate targu mures

2. Scara Rákóczi

70 de trepte fac legătura între cetate și strada Revoluției. Scara a fost amenajată în 1902, iar numele i-a fost dat în memoria lui Francisc Rákóczi, cel care a fost numit la Târgu Mureș principe al Transilvaniei, în 1707, și cel care a condus revoluția maghiarilor împotriva stăpânirii austriece. Când veți coborî (sau urca) pe aici, imaginați-vă un covor roșu derulat pe aceste trepte vechi de peste un secol și simțiți-vă, preț de câteva clipe, un cavaler sau o prințesă. Permiteți-vă acest lux și visați cu ochii deschiși!


scara rakoczi targu mures scara rakoczi targu mures scara rakoczi targu mures

LATER EDIT: din primăvara lui 2014, Scara Rakoczi are un aspect nou, treptele fiind pictate cu motive tradiționale ardelenești. Detalii aici. Dacă vă plac astfel de obiective, vă recomand și Strada Xenofon, din București.


3. Casa pe arcuri

Inedit nume și interesantă clădire! De la capătul dinspre Revoluției a scării Rákóczi, 200 metri mai la stânga, în intersecția unde se află și Catedrala Ortodoxă, găsim o clădire galbenă, cu magazine la parter, încadrate în 13 arcade. Inițial, adică prin secolul XV, arcadele erau, de fapt, "arcuri", pe sub care treceau pietonii, cu bucurie, în zilele ploioase. Astăzi, nu au decât să treacă dintr-un magazin în altul :))


casa pe arcuri targu mures

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!