Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 13 mai 2014

Poluarea poate fi o atractie turistica?

Dacă mă întrebați pe mine și pe alți "nebuni" din lumea întreagă, răspunsul este, fără îndoială, DA. Ne place să vizităm clădiri ridicate cu tone de sudoare, monumente construite cu prețul vieții, atracții diverse amenajate de mâini vânjoase și viziune omenească. De ce am ocoli, atunci, și celelalte "opere" realizate de mâna omului, erori care nu se mai repară, dar de pe urma cărora putem învăța (pentru a nu le repeta) sau putem chiar profita.

poluare hunedoara
Nu știu câți dintre voi știți (sau v-ați gândit vreodată) că un loc al morții, al faimei mondiale infame, un exemplu negativ și o pată în istorie, precum e Cernobîlul, se poate vizita. O agenție de turism din Kiev pune la dispoziția turiștilor un pachet (care, în funcție de perioada aleasă variază în jurul sumei de 200€/pers.), prin care aceștia (inconștienți sau foarte curioși din fire) au asigurat transportul, ghidajul, vizionarea unui documentar, aparat de măsurare a radiațiilor s.a., pentru ca experiența Cernobîl să fie completă. Doi tineri români au povestit pe Viajoa cum au trăit o astfel de excursie.

De asemenea, Auschwitz-ul (nu mai e nevoie de nicio prezentare) este vizitat, zilnic, de sute, chiar mii de oameni. În România, avem Memorialul Durerii din Sighetu Maramației, muzeu deschis într-o fostă închisoare.

Astfel de locuri ne marchează, cu siguranță, dar ne oferă experiențe și amintiri de care avem nevoie pentru a prețui mai mult propria viață, pentru a fi oameni compleți. Sunt locuri urâte, bineînțeles, dar ele există și ignorarea lor mi se pare o nedreptate. Nu putem închide ochii la nesfârșit, trebuie să vedem ce putem face cu aceste locuri, cum spuneam, să profităm de pe urma lor și să conștientizăm că turismul se poate face și cu latura sa întunecată.

De Marila și Ciudanovița v-am povestit. Dacă aveți cum să contribuiți pentru ca acel spital din Caraș-Severin să ofere condiții mai bune nefericiților, făceți-o! Dacă puteți ajunge în Ciudanovița, făceți-o! De preferat, lăsați și un ban la fața locului, cumpărând, de pildă, o ciocolată de la magazin (nu e musai s-o mâncați!) sau oferind o atenție unui localnic care v-a fost ghid al locurilor măcinate de un inamic invizibil. 

Această stufoasă introducere ne aduce în județul Hunedoara, cel mai atipic județ al României. O plimbare cât de scurtă în orice colț hunedorean nu va fi lipsită de vreun obiectiv turistic clasic (o mănăstire, un castel, un lac etc), dar pe lângă acesta va include, fără excepții, un loc poluat, fără de salvare. Omul a realizat și lucruri mărețe, dar și monstruoase dovezi ale existenței sale pe pământ. Unele lucruri nu se mai pot schimba, pentru altele nu sunt fonduri (de ecologizare), dar ochiul unui fotograf poate vedea o oarecare atractivitate, îndrăznesc să spun chiar frumusețe, într-o localitate minieră, la un iaz de cenușă sau o haldă de steril. Un turist care are pretenția să vadă tot, lumea cu bune și rele, va aprecia accesul greu la astfel de locuri, lecțiile care decurg de aici, dar și minutele petrecute acolo unde până și timpul a plecat, lăsând în urmă sentimente grele, un spațiu dăunător omului, naturii și animalelor, dar o zonă care există... neexistând concret.

Hunedoara are PREA multe astfel de locuri. Cum au trecut deja anii și ele nu au fost anihilate într-un fel sau altul, am putea profita de pe urma lor transformându-le în veritabile atracții turistice.


1. Iazul de cenușă de la Mintia

La câțiva kilometri de Deva se află termocentrala de la Mintia. Trecând pe lângă ea, peste Mureș, se urmează la dreapta DJ 706A, apoi imediat se face la stânga pe un drum care taie drept câmpul spre o serie de case. La capătul drumului, se face stânga, apoi prima la dreapta și se urcă, nițel, până se ajunge la un mic mal de pământ. În spatele lui se află un aparent câmp foarte plat, dar înaintând, cu băgare de seamă, se observă rapid un petic de apă, cu margini argintii. Opriți-vă acolo, ascultați liniștea. Vă veți înfrigura văzând o vale distrusă sau, din contră, veți lua ca atare un altfel de peisaj.


iaz cenusa mintia iaz cenusa mintia iaz cenusa mintia
iaz cenusa mintia iaz cenusa mintia iaz cenusa mintia
iaz cenusa mintia
iaz cenusa mintia

2. Exploatarea cu cianuri de la Certeju de Sus

Odată cu isteria creată în jurul Roșiei Montane, și alte localități în care s-a exploatat cu mult hulitele cianuri au devenit cunoscute. Tot în apropiere de Deva, urmând DJ 761, se ajunge în Certeju de Sus. Curiozitatea îi poate atrage pe mulți, pentru a vedea cum arată și cum se trăiește într-o zonă "cianurată". Personal, Certeju de Sus mi-a amintit de orașul minier harghitean Bălan, seamănă extrem de mult strict din punct de vedere estetic. În 1971, Certeju a fost scena unui dezastru, când malurile iazului de decantare au cedat, mâlul revărsându-se peste localitate. Nici astăzi barajul nu pare foarte trainic, seamănă mai mult cu o haldă de steril, dar am încrederea că un asemenea incident nu se va mai repeta. Recent, primarul din localitate făcuse o glumă în presă, spunând că peștii care trăiesc în acest iaz, odată consumați, îmbunătățesc viața sexuală, mai ceva ca faimoasa Viagra. Eu mai auzisem de diferite mutații generate de cianură, dar cum cianura nu emite radiații și localnicii sigur nu consumă apa roșiatică din amonte, am descoperit oameni absolut normali și animale tot cu patru picioare, doi ochi și dimensiuni normale (vedeți pisica din imagine).

De-abia ieșind din Certej, trecând și prin satul Hondol, avem o imagine asupra dezastrului rămas în urma unor închideri de mină necorespunzătoare. Aurul a contribuit la creșterea acestei comunități, astăzi a mai rămas doar o amintire, în așteptarea unui investitor care să reia exploatarea. Șuvoaie de pârâie de o culoare extrem de interesantă, de vie (deși duce la vale doar moarte), se revarsă din două guri de mină întunecoase. Pe un deal șade o haldă de steril. Un film de groază s-ar turna excelent aici.

iaz certeju de sus baraj iaz certeju de sus certeju de sus hunedoara
pisica certeju de sus galerie mina certeju de sus halda steril certeju de sus
rau poluat certeju de sus galerie mina certeju de sus galerie mina certeju de sus

3. Halda de steril de la Teliucu Inferior 

Pe drumul dintre Hunedoara și Hațeg (DJ 687A), în dreptul localității Teliucu Inferior, se poate trece ușor cu vederea peste valea care are un singur element anapoda într-un peisaj, de altfel, peste poate de pitoresc. Este ceva gri acolo, care nu se mișcă nici când adie vântul. Nu mai adaug nimic, priviți imaginile.


iaz teliucu inferior hunedoara iaz teliucu inferior hunedoara iaz teliucu inferior hunedoara

~

Înfricoșător de atractive, asemenea locuri sunt ale României, ale noastre, nu le putem ignora. Sunt bucăți de țară pe care, dacă am avea puterea, le-am șterge cu un burete, dar cum fanteziile nu ne ajută în acest caz, putem să fim noi mai deștepți decât elementele distructive și, dacă tot nu putem scăpa de ele, să ne alegem cu ceva bun de pe urma lor. Cu turiști. Turiști care lasă bani în acele zone care au mare nevoie de ajutor. Turiști care pot readuce la viață zone moarte. Natura, în cele mai multe locuri, începe să câștige lupta asupra metalelor grele, radiațiilor etc. Este atât de puternică încât se poate regenera singură. Greu, dar sigur. Noi ne mișcăm la fel de repede?

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!