Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 2 mai 2014

Pelesul din Targu Mures: Palatul Culturii

Opulență. Strălucire. Prețiozitate. Trei cuvinte care pot descrie, succint, o clădire spectaculoasă din Transilvania, "surioara" mult mai celebrului Castel Peleș. Ridicat în stil secesionist în doar doi ani (1911-1913), Palatul Culturii din Târgu Mureș impresionează prin bogăția detaliilor, vibrante culori și decorațiuni care te lasă fără suflare, uimit de la un capăt la altul, de la parter la etajul al treilea. 

De la scări din marmură la tablouri gigantice, de la evantaie și tacâmuri din epoci uitate la birouri impozante și două săli de concerte, de la candelabre cărora ți-e imposibil să le apreciezi corect numărul becurilor la piesele de rezistență - vitraliile. Vitraliile sunt peste tot și, dacă aș avea vreo putere în acest sens, i-aș schimba chiar mâine numele în Palatul Vitraliilor. Patru dintre ele evocă povești și balade din folclorul maghiar, în Sala Oglinzilor. Doar două oglinzi venețiene, puse față-n față, decorează azi încăperea, alături de 12 vitralii, însă mult mai multe erau planificate să îmbogățească palatul, și-așa o mare comoară. Primul Război Mondial a pecetluit soarta încăperii. Aici poți cumpăra suveniruri și primești, gratuit, o foaie A4 cu un scurt istoric al palatului și câteva explicații referitoare la vitralii. 

palatul culturii targu mures

6 lei se taxează o vizită în acest uluitor palat și încă 5 fotografiatul, dar sunt bani bine investiți, dacă vrei ca România să te mai uluiască, să-ți mai arate o frumusețe de-a sa, pe care nu a făcut-o foarte cunoscută, dar care ar putea concura, lejer, cu alte palate de pe continent.

Dacă s-ar construi astăzi, ar deveni rapid faimos, căci s-ar crea un scandal - monstru în jurul său. La data construirii sale, primarul Bernády György, cel care a avut și ideea realizării unui astfel de edificiu grandios, a fost nevoit să crească impozitele locale cu 200 % (!) pentru a acoperi costul acestui proiect. Cine ar fi astăzi de acord cu o asemenea hotărâre, chiar și în numele posterității și atragerii turiștilor în urbe?

Datoriile către băncile care creditaseră lucrările s-au achitat integral abia după 13 ani, în 1926. Astăzi nu ar mai fi posibilă o replică a palatului și, în lipsa unui eventual scandal, rămâne să-i facem reclamă cu povestea din spatele său și prin calitatea sa de "girant" - girantul unei vizite memorabile.

birou palatul culturii targu mures tavan palatul culturii targu mures tablou palatul culturii targu mures sala oglinzilor palatul culturii targu mures sala oglinzilor palatul culturii targu mures
sala concerte palatul culturii targu mures sala concerte palatul culturii targu mures sala concerte palatul culturii targu mures hol palatul culturii targu mures hol palatul culturii targu mures

vitralii palatul culturii targu mures

vitralii palatul culturii targu mures

vitralii palatul culturii targu mures

vitralii palatul culturii targu mures

glasul muresului palatul culturii targu mures


*

~ Toate încăperile, istoricul pe larg și alte informații despre Palatul Culturii: www.palatulculturiimures.ro ~

*

~ Nu rata ocazia  de a vedea orașul de sus. Mergi vis-a-vis, în turnul Palatului Perfecturii ~

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!