Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 23 mai 2014

Cea mai mare minune din Caracal: Parcul-bijuterie Constantin Poroineanu

Simpla pronunțare a numelui orașului aflat la 50 km de Craiova naște pe chipul românilor un zâmbet generos. Caracal este "orașul celor 7 minuni", hazlii întâmplări din folclor care ar trebui să ridice urbea în topul celor mai vizitate orașe din țară. Din păcate, umorul nu a atras (încă) interesul sporit al turiștilor, cele aproximativ 100 de clădiri-monument istoric din oraș sunt aproape necunoscute la nivel național, iar locul care ar putea da pe spate orice vizitator, unul dintre cele mai mari parcuri naturale din Europa, este de asemenea doar o vedetă locală.

Dacă pașii nu v-au purtat până acum la Caracal, certați-i și îndreptați-i pe calea cea bună: în sudul României, înainteee... marș!

parcul poroineanu caracal

Veselă conotație are Caracalul în imaginația românească, dar cel mai de preț bun al orașului nu s-a născut din râsete și umor de situație. Deosebitul parc caracalean poate n-ar fi fost ceea ce este dacă nașterea sa nu ar fi fost legată de o tragedie. Terenul pe care astăzi vă invit să vă plimbați (ba nu, vă oblig!) a aparțiunut lui Constantin Poroineanu. Numele ar trebui să vă amintească de Cimitirul Bellu, unde îl găsisem pe marele moșier îngenuncheat în fața soției sale, într-unul dintre cele mai emoționante monumente funerare. Povestea sa am relatat-o pe larg în povestea dedicată muzeului în aer liber, însă pe scurt, pentru cei cu scurtă ținere de minte sau recent urcați la bord, povestea este următoarea: Constantin Poroineanu realizează la un moment dat că soția fiului său este, de fapt, fiica sa, dintr-o relație neconsimțită de părinții săi, pe care o avusese, cu mulți ani, în urmă la Paris; fiul și nora sunt, deci, frați, nevasta lui Poroineanu și mirii se sinucid când află incredibila veste, iar Constantin procedează la fel (noi ce naiba am fi făcut într-o astfel de situație?!), nu înainte de a lăsa moștenire întreaga sa avere orașului Caracal. 

În 1893, așadar, terenul pe care urma să se făurească minunatul parc care îi poartă numele ajunge în posesia orașului. Pe cât de tumultoasă fuse viața lui Poroineanu, pe atât de încărcată de peripeții a fost și nașterea parcului. Într-un final, a fost deschis în 1914, urmând să mai fie toaletat, modificat și drăgălășit ulterior, în diverși ani. 

În 2014 este unul dintre cele mai frumoase parcuri din România, fără îndoială. Uimește printr-un pitoresc extrem, generat de un lac alimentat de izvoare naturale, care se întinde la picioarele unui mare foișor de unde imaginile se întrec în romantism. Aleile sunt intime, liniștea e garantată, copacii se apleacă peste capul tău, să te salute. Este magnific!

Alături de Romanescu, Parcul din Buziaș și cel din Băile Felix este o perlă de care România ar trebui să fie foarte mândră. Mergeți, deci, într-o plimbare și savurați adevăratul Caracal!

parcul poroineanu caracal parcul poroineanu caracal lac foisor parcul poroineanu caracal
lac foisor parcul poroineanu caracal lac foisor parcul poroineanu caracal lac foisor parcul poroineanu caracal
bust eminescu parcul poroineanu caracal alee parcul poroineanu caracal lac foisor parcul poroineanu caracal
izvor parcul poroineanu caracal

parcul poroineanu caracal

parcul poroineanu caracal

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!