Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 7 mai 2014

Care sunt obiectivele Unesco ale Romaniei?

România este o țară minunată, cu peisaje pe care nu le uiți niciodată, oameni la care te vei gândi mereu, sute de castele, un litoral - bun, rău, există! -, orașe sclipitoare și zeci de unicate europene sau mondiale. Însă, România are "doar" 32 de obiective înscrise în patrimoniul mondial Unesco și alte câteva pe o listă tentativă. 

Nu știu câți dintre noi le cunoaștem, mulți am putea fi surprinși de unele alegeri, dar cred că e timpul să le aflăm acum și să le avem în minte pentru viitoarele călătorii în extraordinara noastră țară. Fiți cu băgare de seamă pe unde vă vor purta pașii în privința falselor obiective Unesco. DOAR cele de mai jos sunt, oficial, monumentele/locurile care pot purta, astăzi, cu mândrie acest simbol:

simbol unesco
sursa foto


Cele 32 obiective Unesco din România, împărțite în 7 categorii:

1. Biserici din Moldova

a) Arbore
b) Humor

2. Cetăți dacice din Munții Orăștiei 
5. Satele cu biserici fortificate ale Transilvaniei

c) Viscri

6. Bisericile de lemn din Maramureș

a) Bârsana - a nu se confunda cu Mănăstirea Bârsana
c) Ieud
d) Rogoz


~

Lista tentativă de includere pe lista monumentelor Unesco:10. Situl paleontologic Sânpetru (Geoparcul dinozaurilor din județul Hunedoara)

11. Codrul secular din satul Slătioara, Munții Rărău (singura rezervație de acest tip din România și a doua ca mărime din Europa, după Germania)

După cum se observă, NU toate bisericile din Moldova și Bucovina sunt protejate de însemnele Unesco, indiferent cât de frumoase și pline de istorie ar fi. O notabilă absență - Mănăstirea Putna. Aceeași situație și în Transilvania - sunt peste 100 de sate cu biserici fortificate, însă numai 7 dintre ele au onoarea de a se lăuda cu monumente Unesco. De asemenea, doar cetatea Sarmisegetusa Regia, cea din munte, de la înălțime, este înscrisă în Unesco, nu și cea din vale, Ulpia Traiana Sarmisegetusa.


surse: UnescoWikipedia

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!