Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 26 mai 2014

Revenire dupa 17 ani in Las Vegas de Romania: Satul de vacanta Hermes din Slobozia

Aveam 7 ani în 1997, eram un copil proaspăt bronzat, cu zeci de cârlionți, care tocmai privise fascinat spre Turnul Eiffel. O imagine pe care aveam s-o țin minte vreme de 17 ani! Nu fusesem la Paris, ci... în Slobozia, locul unde vă recomand să poposiți dacă n-aveți bani de capitala Franței, dar vreți, totuși, să vă ostoiți pofta de cel mai faimos monument al lumii. Turnul Eiffel în miniatură nu s-a construit, așa cum ne-am fi închipuit, în Micul Paris, ci în mijlocul unui nesfârșit câmp din Bărăgan, la intrarea în Slobozia de pe fostul drum care lega Bucureștiul de litoral, DN 2A. 

După aproape 20 de ani, încă este o atracție care poate fascina pe oricine, indiferent de vârstă. Dacă Las Vegas are replica sa, vis-a-vis de Hotelul Bellagio, România nu s-a lăsat mai prejos. Avem și noi Eiffel-ul nostru (cel original, oricum are fonta produsă în Hunedoara!).

Mai mult, românii au și propriul Dallas! Vă rog, poftiți! Pardon... Welcome!

turnul eiffel slobozia

Ilie Alexandru, un magnat ialomițean care și-a construit un imperiu de zeci de milioane de dolari pornind, timid, de la bișniță, a fost JR-ul de România, construind o fascinantă replică a fermei Southfork din prea celebrul serial Dallas. Arestat fiind în două dăți, cu creditorii mușcând din fiecare bucățică a capodoperei sale, satul de vacanță Hermes, omul de afaceri s-a stins din viață în 2010. Din 2003, însă, Dallas-ul românesc a intrat pe mâna altor întreprinzători, dar care n-au puterea, nici în 2014, să transforme locul într-un Las Vegas autohton. De un kitsch incontestabil, precum orașul american, obiectivul ar vinde, însă, enorm, ceea ce s-ar traduce printr-un miracol pentru turismul din Slobozia, ca și inexistent la ora actuală.

De la intrarea odată maiestuoasă, locul respinge turiștii, prezentându-se ca un excelent spațiu pentru turnarea unui film cu subiect apocaliptic. În interior, însă, se poate practica echitația, se poate dormi într-un hotel (Western) sau se poate servi masa, în mijloc de Bărăgan, la două restaurante. Jumătate din domeniul Hermes este, însă, sub lăcat și lăsat în seama nemilosului timp. Atracția principală rămâne Turnul Eiffel, unde din cauza stării avansate de deteriorare, accesul pe scări, în sus, este interzis. Nimeni nu te întreabă de sănătate sau ce poftești odată ajuns aici, însă angajații sunt foarte prietenoși, răspund la telefonul de pe site-ul oficial și chiar fac angajări.

În 1997, când am fost în premieră pe acest meleag fabulos, obiectivele nu se aflau nici atunci în starea lor cea mai bună, însă Hermesul miroasea a fantastic, era un loc care te uimea, care te vrăjea. Poate a fost doar impresia unui copil, dar având în vedere că de atunci am văzut nenumărate locuri și nenumărate minunății, dar nu am uitat nicio clipă de domeniul de lângă Slobozia și încă am amintiri vii de la prima vizită, înseamnă că, totuși, aici era ceva. Era magie!  

În 2014, când am privit din nou spre Eiffel-ul românesc, bătându-mi soarele de mai în ochi și cu 24 de ani în buletin, turnul mi s-a părut mai mititel decât îmi aminteam, dar sincer vă spun că mi-a plăcut la nebunie! Doar privindu-l și magia se reîntorsese... 

dallas slobozia 1997 sat vacanta hermes slobozia sculptura piatra hermes slobozia
western hotel hermes slobozia texas hotel slobozia ponei hermes slobozia
sat vacanta hermes slobozia dallas slobozia pod hermes slobozia
turnul eiffel slobozia turnul eiffel slobozia turnul eiffel slobozia
dallas slobozia 1997
dallas slobozia 1997
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!