Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 9 mai 2014

Borsec - Regina apelor minerale


O zonă mai frumoasă și mai interesantă din toate punctele de vedere decât zona Borsecului aproape că nici nu se poate imagina; parcă natura ar fi vrut să amplaseze bunăvoința dumnezeiască într-o grădină fermecată, ca aceasta să devină nu numai utilă, dar și de admirat - Orban Balazs*


panorama borsec esplanadaBăile Herculane este stațiunea mea favorită. Următoarea în topul preferințelor mele, începând din aprilie 2014, este Borsec. Poate am o atracție pentru stațiunile "în ruină" sau poate tocmai acesta este farmecul lor. Extrem de puținii turiști care ajung aici în extra-sezon (primăvara, toamna), clădirile cu o arhitectură unică, dar măcinate de timpul nemilos sau relativ puținele locuri de cazare ar speria aproape pe oricine, însă nu și pe subsemnata, care fix într-un astfel de loc găsește frumusețea adevărată și se simte cel mai bine.

În rândurile următoare, dar și în poveștile care vor urma, o să încerc să vă conving și pe voi, dragi navigatori la bord, să nu ocoliți stațiunea Borsec, doar fiindcă nu se (mai) ridică la anumite standarde**. Exact lipsa lor va fi elementul care vă va cuceri și va face din Borsec un loc apropiat sufletului vostru.

panorama borsec vila riki

Borsec, alături de Bilbor, este unul dintre cele mai curate, mai nepoluate locuri din România. Aerul nu se poate îmbutelia, din păcate, însă numeroasele izvoare minerale asigură savurarea, la propriu, a stațiunii. În anul 1873, împăratul Austriei, Franz Joseph, acorda medalia de aur acestor ape și le conferea titlul de "Regină a Apelor Minerale". În 2004, Borsecul primea o nouă medalie de aur, de data aceasta în SUA, la Berkeley Springs, devenind cea mai bună apă minerală din lume!

Dacă vă mai am în fața ecranului și nu ați început deja să vă faceți bagajul către această destinație, țineți-vă bine, că Borsecul mai are multe surprize.

Nu o să uitați niciodată acest loc în momentul în care ochii vi se vor opri asupra zecilor de foste case de vacanță, vile cochete sau gospodării măiestre încă locuite. În toată România nu o să mai găsiți astfel de case! Vă recomand să poposiți minute întregi în fața lor, să vă delectați privirea, apoi să porniți la pas pe promenadă, să coborâți la diversele izvoare și să le încercați (chiar dacă nu suferiți de vreo afecțiune), poate chiar să intrați la Baia O-Saros (reconstituită după o mai veche baie de nămol, astăzi un centru modern de tratament), să vă opriți în Parcul Înfrățirii sau să intrați în Muzeul Apelor Minerale***.

Deși în stațiune o să găsiți doar un magazin permanent (Andreea ABC, la un capăt al promenadei) și alte câteva în orașul Borsec, aflat în vale, iar cazările sunt limitate****, Borsecul este bucuros de oaspeți și... în jurul său. Unul dintre cele mai frumoase trasee turistice amenajate din țară te invită spre o peșteră de gheață, spre cariera de travertin, care a asigurat decorarea Palatului Parlamentului din București ori spre un izvor... radioactiv! Altă plimbare savuroasă te îmbie pe Aleea Îndrăgostiților. Vom reveni asupra lor în povești dedicate, căci merită. O să vedeți!

Dacă vreți să cuprindeți totul într-o singură privire, puteți urca la Esplanadă, o platformă care asigură o panoramă deosebită asupra stațiunii. Puteți ajunge aici urcând pe strada Nadas, apoi urmând la dreapta o așa numită "centură" a Borsecului, care se recunoaște ușor datorită stării excelente a asfaltului spre deosebire de cel din stațiune.

Adăugați la tot ce am prezentat mai sus o sinagogă (dacă nu mă înșel, este singura stațiune din România care posedă un astfel de lăcaș de cult), mesteacănul pitic (plantă ocrotită în Borsec, zona cea mai sudică în care se găsește, fiind o plantă pe cale de dispariție, datând din epoca glaciară) și pârtia (o atracție în plus pentru amatorii de sporturi de iarnă care s-au săturat de aceleași pante de coborât).

Nu-i așa că deja Borsecul vă atrage ca un magnet?~

Referitor la cazare nu vă pot recomanda decât unitatea pe care am testat-o în vacanța de Paște din 2014. Data trecută când am fost în Borsec (în urmă cu vreo 10 ani), am avut parte de o vizită scurtă din care îmi amintesc doar imensul viaduct de la intrarea în stațiune și clădirile, care erau una mai frumoasă decât cealaltă, deși în ruină. Deci, am petrecut 3 nopți și 2 zile de vis la Vila Riki, unde am dat de un personal amabil, cu care te poți împrieteni rapid și chiar sta la taclale minute în șir. Camera cotată la 2 stele a fost mai mult decât decentă, curată (deși prosoapele nu au fost schimbate deloc pe durata sejurului, nici gunoiul golit) și a fost prevăzută (ca toate din vilă, de altfel) de un balcon spațios, cu mese și scaune, de la care se putea admira o bună parte din stațiune. Mâncarea a fost bună, nefiind sofisticată, recomand pizza casei (chiar se simte că este făcută în casă, merită și costă doar... 9 lei!), iar dacă doriți o experiență interesantă, cereți o cameră de categorie superioară, prevăzută cu o cadă cu jacuzzi, chiar lângă pat, nu în baie!


* autorul unei monografii despre Ținutul Secuiesc, despre care ați putut afla și în povestea dedicată Peșterii de la Merești/Cheile Vârghișului

*** Borsec a pierdut statutul de stațiune balneoclimaterică în 2001, statut câștigat în 1953

*** pentru vizitarea muzeului, sunați în prealabil la 0754/072.573. Numărul este afișat pe ușa muzeului

**** doar 2-3 pensiuni erau deschise cu ocazia Sărbătorilor Pascale, per total sunt 16 unități de cazare (cea mai "luxoasă" are 3 stele) și un camping

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!