Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 11 aprilie 2014

Bun venit in cea mai mare gradina zoologica din Romania!

Târgu Mureș este un oraș cochet, cu istorie multă și frumuseți la tot pasul, care se poată lăuda și cu o grădină zoologică - model. Este cea mai mare din țară (40 ha), cea mai modernă, singura care respectă normele europene și singura la care nu am văzut vreun animal s-o ducă prost.

Zoo-ul mureșan este un exemplu de "Așa DA", demonstrând că se poate ca și în România să avem locuri cu care să ne mândrim și cărora să nu avem, pur și simplu, ce să le reproșăm.

Haideți cu mine!

ras zoo targu mures

peste zoo targu mures
lup zoo targu muresDacă venim dinspre Sighișoara, la bordul unui automobil, vom ajunge relativ ușor la grădina zoologică situată deasupra orașului, în Pădurea Cornești. Mergând tot înainte de cum am intrat în oraș, pe E60, înainte cu câțiva metri de sensul giratoriu din centru (lângă Mureș Mall), un indicator ne îndrumă dreapta spre "ZOO". Vom urca vertiginos câteva minute, indicatoarele nu vor lipsi, apoi ne vom opri într-o parcare extrem de spațioasă, lângă Platoul Cornești, o zonă pe care orice bucureștean și-ar dori s-o aibă - terenuri de badminton (nu avem așa ceva în Capitală!), tiroliană pentru copii (nici asta!), pistă de alergat prin pădure, amenajată superb și unde accesul este permis doar alergătorilor, marcaje turistice destule, în caz de rătăcire, multe distracții care implică sport și... un trenuleț, care vara duce copiii (dar și adulții, sper :D) până în apropierea intrării în grădina zoologică. De la acea parcare, suntem nevoiți să mergem pe jos (dacă nu vrem să plătim suplimentar) vreo 5-10 minute, pe o alee largă și asfaltată prin Pădurea Cornești, o plimbare care va satisface până și cel mai leneș turist.

Vom plăti 8 lei/adult (nu se percepe taxă foto) și ne vom asigura că avem la dispoziție minim 1 oră pentru a explora acest obiectiv turistic. Dacă ajungem aici la final de februarie, în sezon rece, tot vom avea multe de văzut, spre deosebire de alte grădini zoologice unde animalele se cam ascund. Urșii și lupii au atât spațiul lor îngrădit, cât și o rezervație în pădure dedicată exclusiv lor; râși, maimuțe, căprioare, canguri, lame, berze, aligatori, șerpi, pești, lei, tigri, pisici sălbatice... toate ne vor saluta și va fi o încântare să le cunoaștem! Dar vedeta grădinii zoologice din Târgu Mureș este, fără îndoială, elefantul! Mă rog, este o elefănțică, Tania pe numele ei. Dacă nu mă înșel, este singurul exemplar care mai trăiește în România. Tania este vedetă și pe internet, dar în sens negativ, căci un comediant britanic, care nici nu a pus vreodată piciorul în țara noastră, s-a gândit să o "salveze". Ricky Gervais (pe care eu îl simpatizam din seria Discovery "An Idiot Abroad") a lansat o petiție online, în care spune că elefănțica nu ar duce o viață bună la zoo Târgu Mureș. Ce nu știe haiosul Gervais este că elefănțica a trăit toată viața în captivitate, că refuză să-i fie alături un alt membru al speciei sale și, după cum poate vedea oricine, ea chiar trăiește bine aici - are un ditamai spațiul interior, foarte curat, pe timpul iernii și unul exterior generos, de asemenea disponibil. Bineînțeles, că locul unui elefant (și al oricărui animal) NU este într-o grădină zoologică, dar sunt unele cazuri în care astfel de stabilimente le pot asigura supraviețuirea și care ne pot aduce și nouă, vizitatorilor, o bucurie.  

ras zoo targu mures rasi zoo targu mures barza zoo targu mures
cangur zoo targu mures canguri zoo targu mures trenulet targu mures
trenulet targu mures maimute zoo targu mures maimuta zoo targu mures
pisica zoo targu mures aligator zoo targu mures aligatori zoo targu mures
sarpe zoo targu mures sarpe zoo targu mures elefant zoo targu mures
elefant zoo targu mures elefant zoo targu mures caprioara zoo targu mures
urs zoo targu mures urs zoo targu mures cos de gunoi pelican zoo targu mures
tigri zoo targu mures rasi zoo targu mures rasi zoo targu mures

Vă invit s-o cunoașteți pe Tania și pe toți ceilalți fericiți locuitori ai celei mai mari grădini zoologice din România! Am făcut împreună o vizită virtuală, acum e timpul să dați fuguța în Târgu Mureș... pe bune :)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!