Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 5 aprilie 2014

Venetia cea mica din Cluj-Napoca

~ cu sprijinul Classy Romania ~


Brandul de țară al României ar putea fi, simplu, imaginația. Avem multe locuri frumoase, dar ca unele dintre ele să devină extraordinar de frumoase trebuie să ne imaginăm cum ar arăta cu un dram de atenție, să le înfrumusețăm cu o poveste ori să ne întoarcem în timp, când erau așa cum ne dorim. Trebuie să ne punem mintea la contribuție, trebuie să visăm cu ochii deschiși...

Un astfel de loc este strada Andrei Șaguna din Cluj-Napoca.

strada andrei saguna cluj

Nu vă așteptați să găsiți această recomandare în vreun ghid turistic. Eu am nimerit aici din pură întâmplare, cu atât mai mare mi-a fost surprinderea văzând pe lângă CE era să trec, în drumul meu spre centrul orașului.

Coborând din Cetățuie spre intersecția dintre străzile General Dragalina și Regele Ferdinand, am cotit dreapta pe cea din urmă, căci ea mă ducea, cel mai direct, în inima istorică a Clujului. Nici 5 minute nu se scurseseră din clepsidra timpului, că am și trecut peste Someșul Mic. 

somesul mic cluj napoca


M-am imaginat imediat în filmul "Parfumul: Povestea unui ucigaș" și am revăzut Ponte Vecchio, din Florența, unde locuia parfumierul Baldini, cel care îi sedimentează personajului principal ideea parfumului perfect, alcătuit din 7 esențe, una dintre ele necunoscută, dar care se dovedește a fi izul femeii neprihănite*. Nu mi s-au trezit instincte criminale, dar m-a invadat acel mix de jeg și farmec, cumva atrăgător, cumva de neuitat. Uitați-vă la film sau citiți cartea și o să înțelegeți mai bine ce zic aici-șea. Apoi veniți în Cluj, pe podul de pe Ferdinand care trece peste Someșul Mic.

N-am pășit bine mai departe, că am rămas blocată. De data aceasta, m-am teleportat în Veneția. 


strada andrei saguna cluj strada andrei saguna cluj strada andrei saguna cluj strada andrei saguna cluj

Doar imaginați-vă strada Andrei Șaguna, cu podurile sale acoperite cu jardiniere, piatra cubică răsunând de zeci de pași, aerul îmbălsămat de aromele pâinii calde, a prăjiturilor, a fripturii, dar mai ales impregnat de vraja cafelei, care s-ar servi la terase. Și insistând cu visarea, mici bărcuțe care să te poată plimba de la o terasă la alta, de la un iz îmbietor la altul...

(înapoi la realitate)

Primăria avea în plan amplasarea de terase pe această interesantă stradă, dar asta deja acum 3 ani (în 2011). În imediata apropiere, la intersecția Tipografiei cu David Ferenc, Turnul Pompierilor, închis. 

turnul pompierilor cluj napoca


Uf! Am speranța că, în dorința de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021, visul meu va deveni, măcar nițel, aievea. Ce fain ar fi!

*varianta prezentată în film, care diferă pe alocuri de originalul din opera lui Patrick Suskind, premiată cu Nobel

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!