Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 2 aprilie 2014

Final de februarie in parcul monument-istoric din Cluj-Napoca

~ cu sprijinul Classy Romania ~


Pentru bucureșteanul obișnuit cu parcuri în care poți pierde ore, cu lacuri pe măsura lor, Parcul Central Simion Bărnuțiu din Cluj-Napoca pare de jucărie. Doar 800 m în lungime și maxim 300 m în lățime îl fac ușor de ratat dacă te afli la bordul unui vehicul. Dacă ai, însă, răgazul să mergi la pas prin oraș (ceea ce îți recomand oriunde, chiar și în giganticul București), vei avea surpriza să descoperi o oază de relaxare la nici 10 minute de Piața Unirii, un loc deopotrivă aspectuos, pe cât de încărcat de istorie.

Parcul de "jucărie" reușește să te cucerească rapid, el nici nu are prea mult spațiu și timp ca s-o facă, așa că își concentrează farmecul pe fiecare pas. Ajunge să-ți fie mai drag ca alte parcuri mari, îți e mai apropiat, mai familiar, făcându-te să te simți ca acasă, chiar dacă nu ești ardelean.

chios parc central cluj

Din 1830 aduce un plus de farmec Clujului, ceea ce îi asigură, meritat, un loc printre monumentele istorice ale județului. Eu nu l-am cunoscut în cea mai prielnică perioadă a sa, i-am pășit pe alei, i-am trecut pe sub arbori și l-am fotografiat la finalul lui februarie 2014, în acel răstimp când nici nu știi ce anotimp este - iarna nu se îndură să plece, dar nici primăvara nu are curajul să-și arate toată splendoarea. Ba chiar l-am prins într-o sâmbătă mohorâtă, nițel udată de ploaie, dar când ai în față un loc încântător, nu are nevoie de machiaj (frunze, iarbă, soare, culoare) pentru a-ți provoca sentimentul de iubire cât ai zice... No.

Prin urmare, dacă ai drum prin cel mai mare oraș al Transilvaniei, nu ține cont de starea vremii și vino să cunoști un parc - monument istoric. Dacă nu ai chef de o plimbare prin natură, cel puțin te vei putea delecta cu două clădiri superbe, ce se duelează în a-ți atrage atenția, arbitru fiind Lacul Chios. 

Gata, te-am convins?

Atunci purcede la drum pornind din Piața Unirii pe strada Memorandumului, continuând tot înainte pe Calea Moților și cotind dreapta pe strada Mihai Eminescu, la capătul căreia nimerești la una dintre intrările în parc.

lacul chios parc central cluj lacul chios parc central cluj pavilion expozitional cazino parc central cluj
fantana parc central cluj februarie 
pavilion expozitional cazino parc central cluj 
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!