Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 30 aprilie 2014

Hoinarind pe ulitele din Cluj-Napoca...

~ cu sprijinul Classy Romania ~

Era duminică, 23 februarie 2014, o zi extrem de mohorâtă, care îmbia la zăcut pe o pătură pufoasă, cu o ciocolată caldă în mâini și o comedie romantică sau o carte siropoasă alături. Eu mă aflam atunci în Cluj-Napoca și cum nu am ocazia, zilnic, să fiu reperată de sateliți în cel mai mare oraș al Transilvaniei, trebuia să mă urnesc din patul în a cărui moliciune și căldură mă pierdeam, pentru a porni într-o nouă aventură, încercând să cunosc încă un capitol din urbea ardeleană.

Dacă tot era vremea ca naiba, am zis s-o fac lată până la capăt: să mă înnoroiesc, ca să se vadă ce eroină sunt pentru că am avut curajul să ies pe o asemenea vreme! :D Unde puteam să obțin ce-mi doream într-un mare oraș? Într-un loc fără de asfalt, unde țărâna-i sfântă, indiferent că e moale sau aspră, într-un... muzeu al satului!

biserica muzeul satului cluj parc etnografic romulus vuia

Clujul beneficiază și el, ca București, Sibiu, Timișoara sau Suceava, de o oază a simplității și tradiției, în jurul tumultului citadin și al deselor exemple de modernitate, animate de un timp galopant.

Primul muzeu în aer liber din România, Parcul Etnografic Romulus Vuia este locul unde secundele obosesc brusc și viața ți se schimbă pentru circa o jumătate de oră, cât durează o vizită superficială în lumea satului transilvănean. Colea, o biserică de lemn cocoțată ca o regină pe un ciot de deal. În vale, o casă care-și deschide porțile către orice trecător. Alături, o bancă vopsită în verde care te îmbie la răbdare, la repaus. Vis-a-vis - o fierărie, o piuă de ulei, o presă de struguri, o moară, un cuptor. 

Toată Transilvania cea primordială s-a așternut în jurul meu doar pășind pe ulițele improvizate în peticul de pământ transformat în muzeu în 1929. Ce bine ar fi fost ca ideea întemeietorului său să fi fost dusă la îndeplinire: aceea ca țărani autentici să trăiască și să folosească exponatele; satul ar fi fost palpabil, viu, o lecție de trudă, atașament și paciență, pe care omul zilelor noastre ar fi fost obligat s-o învețe.

Când am închis poarta muzeului, am plecat cum am venit, cu posomorâre în suflet: venisem mâhnită din cauza stării meteo afuristie, iar la plecare știam că las în urmă o lume pe care, în curând, o vom vedea, probabil, doar în poze și muzee...


muzeul satului cluj parc etnografic romulus vuia biserica muzeul satului cluj parc etnografic romulus vuia muzeul satului cluj parc etnografic romulus vuia biserica muzeul satului cluj parc etnografic romulus vuia veverita muzeul satului cluj parc etnografic romulus vuia
muzeul satului cluj parc etnografic romulus vuia muzeul satului cluj parc etnografic romulus vuia muzeul satului cluj parc etnografic romulus vuia biserica muzeul satului cluj parc etnografic romulus vuia biserica muzeul satului cluj parc etnografic romulus vuia
muzeul satului cluj parc etnografic romulus vuia
muzeul satului cluj parc etnografic romulus vuia

Cum ajungi?

Din dreptul Parcului Central Simion Bărnuțiu se trece peste Someșul Mic, lăsând în stânga Hotelul Napoca. Se face stânga pe strada General Eremia Grigorescu. La capătul ei se face dreapta pe strada Tăietura Turcului. După 500 metri, pe stânga, se va vedea muzeul. Amplasamentul exact - în secțiunea "Locația", imediat sub articol. Timp estimat de parcurs, pe jos: aprox. 30 min; cu mașina: 10 min. Transport public și orar de vizitare - aici.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!