Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 9 aprilie 2014

La Turda te asteapta Mihai Viteazu

monument mormant mihai viteazu turda
La 4 secole de când a devenit legendă, nu există român care să nu-i cunoască numele. S-a născut într-un oraș azi dispărut, care stârnește zâmbete la simpla sa pronunțare - Târgul de Floci. Este primul Om care a pus teritorii cap la cap, formând prima variantă a României. Atunci, orașe ca Timișoara sau Constanța nu aparțineau de România! Zilnic, sute de bucureșteni îi pomenesc numele când călătoresc cu metroul. 

Omul care a schimbat istoria, celebritatea care dăinuite peste veacuri își duce viața veșnică în... două locuri. Lumea de dincolo nu i-a asigurat dedublarea; inamicii care l-au răpus, în 1601, au avut grijă să-i perturbe odihna eternă, decapitându-l. Astăzi, capul îi zace sub o lespede de la mănăstirea Dealu (în apropiere de Târgoviște), iar trupul - sub un obelisc la periferia orașului Turda. 

Dragi navigatori, haideți să ne apropiem de obelisc, situat într-un parc dendrologic, în fața porții de la mănăstirea Mihai Vodă. Să citim inscripția de sub monumentul realizat în 1977: "Aici odihnește MIHAI VODĂ (1593-1601) domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei". Și să aducem un omagiu celui care a intrat în istorie și nu o va părăsi niciodată - Mihai Viteazu.

1601, august, noaptea de 9 spre 10. La ordinul împăratului habsburgic Rudolf al II-lea, generalul Basta îl ucide pe Mihai Bravu cu o halebardă, apoi capul îi zboară de pe umeri. Pe câmpul de la marginea Turzii, corpul unui mare om a zăcut câteva zile, până niște sârbi l-au returnat țărânii. Din țărână ne naștem, în țărână ne întoarcem, indiferent cine am fost în timpul vieții și indiferent de integritatea trupului nostru.

2014, februarie, 23. O liniște prea apăsătoare învăluia locul unde se odihnește trupul marelui Mihai Viteazu. Privind obeliscul care se înălța în 1601 cm spre văzduh, speram ca sufletul său să-și fi găsit repausul fără de sfârșit. Dacă există viață după moarte, as vrea ca lui să-i fie bine, pentru că a înfăptuit măreața sarcină de a contura, pentru întâia oară, România, țara pe care o iubesc, fără de care nu-mi pot imagina existența, cea care mi-a oferit cele mai  de preț cadouri - amintirile. Îmi place să cred că Mihai Viteazu mă aude și că gândea la fel ca mine, iubind și el atât de mult România, poate chiar mai mult, căci eu știu sigur că n-aș fi putut fi în stare de ce a reușit el.

Am ajuns la mormântul său urmând un indicator din Turda, în dreptul sensului giratoriu de la  fostele fabrici. Apoi am mers 2 km prin zona industrială a orașului, am cotit stânga conform indicatorului, am trecut pe lângă unitatea militară "Batalion Tancuri 814 Turda", am cotit iarăși stânga, am zărit și pepiniera Mihai Viteazu, apoi drumul s-a oprit la marginea unui câmp, în stânga mea ridicându-se zeci de pomi printre care se zărea o alee. La capătul ei mă aștepta Mihai Viteazu...

monument mormant mihai viteazu turda monument mormant mihai viteazu turda monument mormant mihai viteazu turda

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!