Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 3 aprilie 2014

EXCLUSIVITATE: Castelul de la Mintia inainte de a se transforma intr-o capodopera

Imaginați-vă cum ar fi să moșteniți un castel!

...

Deja v-am pierdut în lumea visurilor? Eu cred că ne-am pierde capul. Iar când am afla că proprietatea valorează 5 milioane € (!), ne-am grăbi s-o vindem, am lua banii și am fugi pe o insulă de la Tropice, unde am petrece zile și nopți, fără oprire.

Pe 15 noiembrie 2013 nu am aflat că sunt atât de norocoasă, dar l-am cunoscut pe cel care este. Deși mă așteptam să-l găsesc cu bagajele pregătite și biletul de avion în mână, am descoperit un domn extrem de mândru de originile sale nobile și incredibil de atașat de un castel românesc, deși cea mai mare parte a vieții a petrecut-o în Australia. Îl cheamă Horvath Toldi Peter și NU are de gând să renunțe la castelul familiei, ba este hotărât să-i readucă splendoarea de altădată, să redevină... acasă. 

castel mintia hunedoara

Deși moștenit, bucuria i-a fost știrbită când a văzut în ce stare se afla până în 2007, când a intrat în posesia comorii familiale. O ruină, cea mai blândă descriere, castelul construit de familia Gyulay, devenit cel mai mare în stil clasicist din Ardeal, a fost cimentat de comuniști, ceea ce i-a provocat o igrasie ucigătoare.

Contrar restauratorilor zilelor noastre, moștenitorul nu are de gând să modernizeze o capodoperă, ci vrea s-o șlefuiască, utilizând materiale cât mai apropiate de epoca în care a fost construit castelul (sec. XVIII) și urmărind structura și aspectul original. 

Are fondurile necesare, are pasiunea și dragostea, dar și viziunea. Dacă destinul va fi de acord, chiar anul acesta, în 2014, va redeschide porțile castelului familiei pentru toți iubitorii de frumos. Cel mai probabil va găzdui evenimente; un caz fericit între atâtea alte exemple de construcții nobiliare românești de care toată lumea a uitat.

A ajuns pe mâinile potrivite și, sper eu, a fost văzut de cine trebuie (fără modestie, eu și Ionuț), înainte de a renaște, adresând un mesaj României că încă n-a murit, că va contribui la înfrumusețarea țării și că își așteaptă, în curând, vizitatorii.

Castelul din satul Mintia, jud. HD, în imediata apropiere a Devei, m-a chemat la dânsul fără să realizez în acel moment că sunt vrăjită. Pur și simplu urmăream imagini din satelit în jurul Devei, căutând noi locuri atractive unde să-mi îndrept pașii, când o pată mare îmi atrăsese atenția. Era un iaz de cenușă. Imediat mai jos, termocentrala din Mintia. Între cele două înfățișări ale poluării, oare pe ce îmi căzuse privirea? Un parc cu un castel în el! Mintia!

Curiozitatea m-a împins spre acel loc. Cu ajutorul gps-ului, am descoperit strada care ducea spre castel, dar care trecea printre niște case, pe proprietatea privată a cuiva. Atunci a venit la noi un nene, i-am zis ce vrem să vedem și, însoțiți de hărmălaia iscată de câinii locului, ne-a zis să mergem să vorbim cu proprietarul, care era la castel. Dar ne-a avertizat că nu știe română, că nevastă-sa e unguroaică, dar că sigur putem vedea castelul. 

Sceptici, nefiind la prima tentativă de a ne bucura de frumusețile necunoscute ale patriei, urmate de obicei de imposibilitatea de a ne satisface curiozitatea, am pătruns în curtea castelului. Un parc mare, odată plin de arbori rari care purtau numele unor personalități maghiare, și... castelul... pe masa de operație. Munca era în toi, iar noi eram intrușii. 

Acel nene a vorbit cu muncitorii, a încercat să ne facă introducerea, când dintre ei s-a ridicat... proprietarul. Neacoperit de nestemate, un om ca oricare altul, poate prea simplu, poate prea ușor de confundat cu angajații săi, la început stângaci până am nimerit engleza ca limbaj comun, ne-a luat repede apoi într-o plimbare în jurul castelului, ne-a arătat ce a reușit deja să facă în interior, și a vrut ca aceste imagini să nu fie publice doar pentru că nu dorea să promoveze castelul cum arăta atunci, în plin proces de reînfrumusețare. 

Pentru turismul românesc și oamenii minunați care ajung la bord, ar fi fost o nedreptate să nu spun această poveste și să nu arăt cum o rățușcă urâtă se va transforma într-o prințesă. Poate dacă se știe că un castel a putut fi salvat, vor urma și altele.

Voi reveni cu amănunte când castelul de la Mintia va începe o nouă viață.


castel mintia hunedoara castel mintia hunedoara castel mintia hunedoara

castel mintia hunedoara

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!