Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 23 aprilie 2014

Cu telegondola peste Piatra Neamt

După zile îmbuibate cu apă și ghiftuite cu noroi, nori și răcoare exagerată pentru luna lui Prier, soarele și-a revenit din amorțeală și cu forțe proaspete și-a abătut razele și asupra orașului Piatra Neamț. Dogorind fără măsură, a făcut să lucească lungile cabluri ce se întind peste urbea moldovenească, întețind pofta de frumos pentru sute de oameni care, degrabă, s-au înființat la gară, de unde zeci de cabine colorate în roșu urmau să-i conducă spre creștetul împădurit al muntelui Cozla.

Printre acești doritori de admirat priveliști și căscat gura, cu superioritate, către lumea de jos, s-a aflat și subsemnata, în a doua zi de Paște a lui 2014.

panorama piatra neamt telegondola

10 lei/sens sau 20 lei dus-întors (tarif aplicat din 1 aprilie 2014) sunt banii necesari pentru a petrece câteva minute deasupra lumii, agățat de un cablu, într-o cabină confortabilă construită în 2006. Pe baza unui bilet primești gratuit un hamburger sau un McPuișor la McDonald's-ul din oraș, aflat la ieșirea spre Bacău. Dacă mergi la McDonald's ai altă ofertă - 50% reducere la telegondolă pentru orice meniu cumpărat și o intrare gratuită la zoo. Un exemplu excelent de servicii conexe care te obligă cu plăcere să lași bani în Piatra Neamț și care susțin de minune turismul local.

Piatra Neamț este un oraș atractiv turistic, dar este cu atât mai interesant și de neratat când este admirat de la bordul telegondolei. Singurul oraș din România care dispune de un asemenea mijloc de transport și variantă de distracție, exceptând telegondola din stațiuni (fie Mamaia, fie cele de munte). De sus, totul pare mai frumos, mai curat, mai vesel, mai atrăgător. În jurul munților Pietricica (cea cu antenă, din poze) și Cozla (spre care urci) s-au așezat, cuminți, gospodării nu foarte înalte, un centru istoric romantic - vizibil rapid prin Turnul lui Ștefan cel Mare, un stadion modern, cele mai frumoase vulpi, Biserica Lipovenească (o recunoști după turlele specific rusești, ca de turtă dulce) și Biserica Precista (una dintre cele mai frumoase, pe drumul spre Bicaz-Ceahlău, vezi antepenultima fotografie), Lacul Bâtca Doamnei și ceva mai la îndepărtare Masivul Ceahlău.

biserica coltea bucuresti blazon cantacuzini spital coltea bucuresti spital coltea bucuresti tavan biserica coltea bucuresti
biserica coltea bucuresti blazon cantacuzini spital coltea bucuresti spital coltea bucuresti tavan biserica coltea bucuresti
biserica coltea bucuresti blazon cantacuzini spital coltea bucuresti spital coltea bucuresti tavan biserica coltea bucuresti


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!