Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 29 aprilie 2014

Bilbor, cel mai nepoluat loc din Romania

Există un colț de țară, aruncat la marginea nordică a județului Harghita, unde oricine ar trebui să-și dorească să trăiască. Nu știu câți, însă, ar putea să "supraviețuiască" doar cu unu-două magazine mixte, câteva "bulevarde" - ulițe înfundate de noroi -, într-un timp care pare veșnic, care nu se grăbește nicăieri. Aici, peisajul nu e sufocat de blocuri de beton și ochiul nu îți e iritat de mii de reclame, dar orășeanul s-ar putea simți nelalocul lui într-o "mare" de liniște, având în jur câmpuri verzi, copaci zvelți și case mici, cochete, care se cuibăresc printre dealuri molcome.

Deși locul aparține de Harghita, poziționarea și atmosfera îl trimit mai degrabă în ținutul Bucovinei. Doar vreo 10 maghiari locuiesc aici, iar tabloul general amintește de comuna Ciocănești, din județul Suceava.

Vorbesc despre Bilbor, nume pe care sigur l-ați remarcat pe rafturile magazinelor, la raioanele de apă minerală. Sper că v-ați întrebat, așa cum am făcut-o și eu, cum arată acel loc care promite "puritate de la altitudine". Ei bine, este un loc "de la mama naibii", unde ajungi greu, dar din care nici nu te-ai mai da plecat. Este cel mai nepoluat loc din România!

bilbor harghita cel mai nepoluat loc romania

"Mai jos de Borsec", cum s-ar putea traduce numele comunei, conform unor istorici, Bilborul m-a întâmpinat cu binețe, în Duminica Paștelui 2014, pe 20 aprilie. L-am găsit ușor, venind dinspre Toplița, pe DN 15, cu 13 km înainte de Borsec, în dreptul unei căsuțe dărăpănate, unde am cotit stânga pentru a pătrunde pe un drum care cunoaște asfaltul doar vreo 3 km. Alți 10.000 metri de murdărie și piatră cubică m-au purtat prin satul Secu și ulterior m-au adus în Bilbor. La drumul național fusesem invitată spre "zona de puritate", printr-un indicator care nu se găsește altundeva în România. El mă invitase, de fapt, la fabrica Bilbor.

indicator zona de puritate bilbor


Deloc spectaculoasă la exterior, dar așezată vis-a-vis de un câmp vernil, asezonat cu câțiva brazi, pe care pășteau, feeric, câteva văcuțe. Bilbor este localitatea cu cele mai multe izvoare minerale din județ, unele estimări ridicând numărul lor la fabuloasa cifră de 700. Bineînțeles, nu sunt toate amenajate, dar conform paznicului de la fabrică, apa care ajunge în sticlele de apă minerală plată Bilbor este luată direct de la unul din izvoare, fără a se interveni, cumva, asupra compoziției sale originale, direct din munte.

fabrica bilbor harghita


Am încercat să inspir adânc tot aerul de aici; mi-aș fi dorit să-l iau cumva cu mine, având în vedere că aici există cea mai puțină poluare din țară. Nu am simțit vreun miros special, dar lucrurile frumoase nu au nevoie de un chip pentru a le recunoaște. La Bilbor m-am simțit bine, revigorată, chiar fericită! M-am bucurat că am putut ajunge aici, că am putut descoperi un asemenea loc unic și că pot să-l împărtășesc cu voi, dragii mei navigatori la bordul poveștilor despre România cea frumoasă.

Vă rog, însă, să nu dați iama la Bilbor, pentru a nu crește nivelul poluării cu prea multe noxe! :) Dar dacă ajungeți aici, nu uitați să trageți aer în piept, cu forță, fără sfială și cu lăcomie, și să zâmbiți. Terapie... curată!

bilbor harghita bilbor harghita cazino baile herculane bilbor harghita bilbor harghita
bilbor harghita bilbor harghita drumul spre bilbor harghita drumul spre bilbor harghita drumul spre bilbor harghita
panorama bilbor harghita panorama bilbor harghita panorama bilbor harghita panorama bilbor harghita bilbor harghita
bilbor harghita cal bilbor harghita cal bilbor harghita izvor bilbor harghita izvor bilbor harghita
cal bilbor harghita bilbor harghita bilbor harghita cal bilbor harghita bilbor harghita
bilbor harghita bilbor harghita bilbor harghita bilbor harghita bilbor harghita

P.S. Treceți și pe la Biserica de lemn Sfântul Nicolae (indicator din centrul comunei). Vă va surprinde prin gingășia ei; așezați-vă sub acoperișul său și priviți în vale spre tărâmul de basm al Bilborului...

cimitir bilbor harghita bilbor harghita cimitir bilbor harghita biserica lemn bilbor harghita biserica lemn bilbor harghita
cimitir bilbor harghita biserica lemn bilbor harghita cimitir bilbor harghita

biserica lemn bilbor harghita

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!