Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 17 martie 2014

INCREDIBIL: Cetatea din Sighisoara nu este singurul obiectiv de vizitat in oras!

Nu știu câți dintre voi știți că în Sighișoara, acel oraș mititel în care s-a nimerit să existe o măreață cetate, încă locuită, există o sinagogă. Simpla sa existență poate nu ar fi de interes pentru turistul prea ocupat să admire cetatea, însă dacă ne gândim că România a avut una dintre cele mai numeroase comunități evreiești din Europa (înainte de război, 600.000 de evrei, locul 5 pe continent), date la care adăugăm frumusețea lăcașului de cult mureșean și vizitarea sa gratuită, cred că deja vă surâde întâlnirea care ar avea loc pe strada Tache Ionescu, la numărul 10.

sinagoga sighisoara

Dacă pornim din Piața Hermann Oberth spre Agnita, mergând în sens contrar Catedralei Ortodoxe pe strada 1 Decembrie 1918, se va face o stradă la stânga, în coborâre, la circa 10 minute de mers pe jos din locul unde se strâng toate autocarele și de unde urcă mai toți turiștii spre cetate. O clădire albă se va deosebi imediat de celelalte. Cu steaua lui David în frunte, nepretențioasă, dar atrăgătoare. Cum stăm cu fața spre ea, în casa vecină din stânga îl găsim pe nenea care ne poate deschide ușa spre un alt univers. Sunați cu încredere la poartă, dacă nu deja a ieșit în întâmpinarea voastră simțind o prezență străină în jur. Sper să-l găsiți acasă, altfel vizitarea nu respectă un anumit orar. 

Veți intra pe lateral, întâi într-un mic hol, apoi în stânga veți rămâne cu gura căscată. Din acel hol puteți urca la etaj, ceea ce vă recomand cu insistență, de-abia acolo locul vă va rămâne întipărit în minte și scrijelit în inimă. Sinagoga datează din 1903, dar a fost renovată în 2007, prin grija și susținerea financiară exclusivă a domnului David Blum, fondatorul fundației Ariel. Blum este un avocat american care locuiește la Washington și care intenționează să se retragă la pensie în Sighișoara, unde și-a cumpărat deja o casă. La data când s-a finalizat restaurarea sinagogii sighișorene, conform divers.ro, în oraș mai trăia un singur evreu, în vârstă de 95 de ani. Din 1984 încoace, nu s-au mai oficiat slujbe religioase în sinagoga din Sighișoara, spațiul cândva sacru se dorește a fi folosit pentru scopuri mai laice - concerte, expoziții, conferințe.

Dacă doriți să susțineți fundația Ariel, prin care și alte sinagogi ar putea reînvia, puteți dona câțiva bănuți în cutia aflată pe o masă în holul sinagogii.
Dacă doriți să-i mulțumiți celui care v-a facilitat accesul, recompensa este la latitudinea voastră.
Dacă doriți să vedeți și alte sinagogi din România, inspirați-vă din pagina dedicată.

sinagoga sighisoara tavan sinagoga sighisoara sinagoga sighisoara torah sinagoga sighisoara sinagoga sighisoara
sinagoga sighisoara
sinagoga sighisoara
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!