Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 29 martie 2014

Ca sa te indragostesti de un oras e de-ajuns sa-l vezi de sus. Esti pregatit sa te impresioneze Targu Mures?

Înainte să ajungi la Biblioteca Teleki-Bolyai și să nu mai uiți niciodată vizita în Târgu Mureș, oprește-te la Prefectură. Nu, nu îți recomand o audiență la prefect, ci o repriză de sport de 10 minute. Cum poți să faci mișcare la Prefectură? Nu făcând cafele și plimbând dosare, ci urcând 60 m în turnul Palatului Prefecturii.

Ca și în cazul altor orașe, Târgu Mureș beneficiază de un punct de belvedere fascinant, de unde toată urbea mureșană pare să se micșoreze pentru a se încadra în raza ta vizuală. Nu o să-ți pară rău că ai dat 6 lei ca să urci aici, ba din contră. Vei dori să mituiești timpul ca să stea pe loc sau măcar să-l îndupleci să nu se grăbească.

panorama targu mures prefectura

Palatul Prefecturii din Târgu Mureș se află, unde altundeva, dacă nu în centrul orașului. Este imposibil să-l ratezi. O construcție splendidă în stil secession, al cărei interior nu este deschis turistic, însă compensează printr-un turn unde nu ai vrea să urci decât dacă ești masochist sau ai rău de înălțime.

Accesul se face pe bază de taxă de vizitare, care se achită la casa de bilete a Palatului Culturii, clădirea vecină, cel mai cunoscut obiectiv turistic din Târgu Mureș. Vei aștepta câteva minute până va veni cineva să deschidă ușa de la baza turnului, apoi ești lăsat pe cont propriu, cu rugămintea ca la finalul vizitei să revii la casa de bilete pentru ca cineva să închidă ușa. Încrederea pe care ți-o acordă mureșenii e de apreciat și preconizează impresia bună pe care ți-o va lăsa fostul foișor de foc al orașului. 

3 tipuri de scări te vor duce până la balconul de unde Târgu Mureș te va saluta cu un zâmbet larg, cu frumusețea sa la capacitate maximă. Noroc că balconul este prevăzut cu o balustradă, că altfel frumusețea ar fi devenit periculoasă, te-ar fi amețit, vrăjit și cucerit și, fără un punct de sprijin, deznodământul a fi fost lesne de anticipat.

Dacă ești doar în tranzit prin Târgu Mureș și nu ai timp de explorat un oraș fermecător (rușine să-ți fie :P), te rog să-ți faci timp (un sfert de oră e suficient) pentru a vedea tot orașul, aruncând câte o privire în cele 4 zări.

O să-mi mulțumești apoi, atât de sigură sunt că o să-ți placă! 
Ba nu, greșesc. O să-ți placă la nebunie!

clopot prefectura targu mures panorama targu mures prefectura panorama targu mures prefectura panorama targu mures prefectura scara turn prefectura targu mures scara turn prefectura targu mures
scara turn prefectura targu mures scara turn prefectura targu mures panorama targu mures prefectura panorama targu mures prefectura panorama targu mures prefectura panorama targu mures prefectura

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!