Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 20 martie 2014

Hai in Japonia! Hai in munti! De fapt, hai in Gradina Botanica din Cluj-Napoca!

~ cu sprijinul Classy Romania ~


Până am ajuns să văd Grădina Botanică din Jibou am crezut, ca mai tot românul, că grădina botanică din Cluj-Napoca este cea mai frumoasă din țară. După ce ai apucat s-o vizitezi pe cea din Sălaj, niciuna din România nu va putea să o întreacă în preferințe. Atunci când mi-o arătaseră părinții în poze, nu i-am crezut că nu trecuseră granița în Ungaria!

Dar clujenii nu au de ce să se supere: cu siguranță, a doua cea mai frumoasă grădină botanică e la ei, a treia e la Iași. Acestea sunt în Top 3-ul meu personal și pentru că, deși prin definiție ar trebui să impresioneze prin flori și vegetație, ele reușesc să uimească vizitatorul chiar și în cele mai proaste zile - cele dintre anotimpuri, când precedentul nu se dă plecat, deși puterile îi slăbesc, iar următorul nu îndrăznește să se arate în toată splendoarea. Într-o astfel de zi am reîntâlnit Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj-Napoca. Cum spuneam, pentru că este deosebită, nu a fost o întâlnire ratată. Din contră!

gradina japoneza gradina botanica cluj

Înființată în 1920 și mare cât 14 ha, are din punctul meu de vedere două atuuri, două locuri care indiferent de vreme, anotimp, dispoziție sufletească îți plac, îți pătrund pe nesimțite în inimă și nu se mai dau plecate nici când ieși pe strada Republicii și lași în spate natura domesticită.

Nu vei uita, poate niciodată, Grădina Japoneză și sectorul/etajul alpin/montan!

Chiar dacă nu prinzi cireșii înfloriți, te vei teleporta în Japonia cât ai zice "Kon'nichiwa*". O astfel de grădină este menită să bucure sufletul printr-o armonie perfectă între natură și artă. Tot ce vezi aici nu este întâmplător, are un sens, iar descifrarea fiecăruia nu va face decât ca plimbarea să fie și mai fructuoasă. La intrare, ești întâmpinat de un felinar din piatră în stil Kasuga, foarte oficial, cu o bază de piatră. Vii ca un străin, ești tratat ca atare, cu o reticență de înțeles. Pe măsură ce te obișnuiești cu locul și devin unul cu el, felinarul din piatră în stil Yukimi, amplasat pe piciorușe scurte, nu pe un soclu, îți va șopti că te afli într-un spațiu familiar, neoficial. De vei trece pe poduri, ele te vor purta dintr-o lume în alta, deopotrivă încântătoare. Grădina de promenadă, care de la intrare spre ieșire te poartă prin și pe lângă tot ce are mai atrăgător, pare un organism viu în jurul pavilionului de ceai, unde parcă zărești aievea o gheișă zâmbind din spatele unui evantai...

gradina japoneza gradina botanica cluj gradina japoneza gradina botanica cluj gradina japoneza gradina botanica cluj gradina japoneza gradina botanica cluj gradina japoneza gradina botanica cluj


Cui îi place atmosfera de la înălțime, aude chemarea muntelui și mireasma pădurilor, dar nu are chef să depună efort pentru a se împrospăta cu aerul acela fermecător, poate sta în oraș, în Cluj, și să se simtă ca la peste 1000 m. Cum altfel, decât bine? Pârâiașul Țiganilor susură printre zeci de pietre aruncate anapoda la poalele unor falnici brazi, răcoarea te cuprinde încetul cu încetul și terenul accidentat, brun-roșcat, te poartă pe cărări de vis, printr-o pădure care te "păcălește" că duce spre un vârf de munte. Dacă dorești să te ridici de la sol, chiar și cu câțiva metri, o poți face urcând în Castelul de Apă.

gradina botanica cluj februarie gradina botanica cluj februarie etaj montan gradina botanica cluj etaj montan gradina botanica cluj etaj montan gradina botanica cluj
etaj montan gradina botanica cluj
gradina botanica cluj februarie

Vizitarea și căderea în reverie nu sunt gratuite, însă nici nu te lasă lefter. Intrarea costă 5 lei/adult, nu se percepe taxă foto, iar programul de visat și admirat se încadrează zilnic între orele 7 și 20, iar serele sunt deschise între 9 și 16.  Accesul este permis de pe strada Republicii, la 5 minute de Hotelul Capitolina și 15 minute de Piața Unirii. Localizarea exactă se găsește în secțiunea "Locația", imediat sub articol. 

gradina botanica cluj februarie gradina botanica cluj februarie sere gradina botanica cluj gradina botanica cluj februarie


*bună ziua, în japonezăExplorează mai multe locuri din Cluj!
Descoperă locuri și experiențe noi folosind serviciul vreauSAmerg.ro 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!